Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4463
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#61

Post napisał: pitsa » 09 paź 2020, 10:56

Te trzy składniki to jak liczyć? :-)
Już w samej nazwie są ze dwa składniki jak np. Kot duszony w tymianku. Do tego cebulka, papryka i już jest "3" nie licząc przypraw, chociaż w tym przypadku mocno przyprawiać nie trzeba, bo sam w sobie jest ostry, ma przecież kły i pazury.

Do wytwórni pasztetów przyjechała kontrola z sanepidu.
Inspektor pyta:
- Czy ten pasztet z zająca jest naprawdę z zająca?
- Tak, ale prawdę mówiąc dodajemy jeszcze koninę.
- A w jakich proporcjach?
- Pół na pół... Jeden zając, jeden koń.


zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4690
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#62

Post napisał: strikexp » 09 paź 2020, 11:17

Niestety bliżej prawdy jest to że pasztet jest z zająca - ścięgien, uszu, skóry i podrobów :D

Podczas wojny ludzie żarli gołębie i koty. Nawet chyba jakiemuś wysokiemu rangą dowódcy AK, podano kota jako królika :P

Obrazek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4463
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#63

Post napisał: pitsa » 09 paź 2020, 16:31

Znałem babkę, która łapała gawrony i je jadła. Z biedy. Kur przecież szkoda. Ostatni którzy kosili ręcznie swoje pola... ale mniejsza o takie skrajności, to było ponad 40 lat temu.
Najmniejsze z ptasiorów jakie jadłem to były przepiórki.

Teraz mięso nie jest w modzie. "Mięso to zło", nawet koronawirusa przenosi, w przeciwieństwie w owoców i warzyw, jeśli wierzyć tym z PZH.
Na aktualnych plakatach z pzh nie ma nic o myciu warzyw i owoców przed spożywaniem. A co częściej w sklepie jest macane przez wielu klientów, jabłka czy mięso? Nie dziwne? ;-)

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5776
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#64

Post napisał: jasiu... » 10 paź 2020, 11:05

No wiesz, może faktycznie w Polsce można się zarazić poprzez zjedzenie słabo wysmażonego schabowego od zakażonej świni, skoro urzędnik tak twierdzi?

A tak na marginesie, gdyby ktoś chciał po chrześcijańsku: http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=92

Na przykład "Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością." Czyli żadnych ośmiorniczek, czy ostryg! Może o to chodzi współcześnie w walce z kościołem?


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#65

Post napisał: upadły_mnich » 11 paź 2020, 16:46

Proste i smaczne:
200g ligawy wołowej schładzamy do granicy zamarznięcia ale ma nie zamarznąć. BARDZO OSTRYM nożem siekamy. W praktyce to wygląda tak jakbyśmy skrobali koniecznie w poprzek włókien. Kroimy drobno ogóreczki kwaszone w kosteczkę w ilości około 1/5 mięsa. Kroimy drobno cebulkę w kosteczkę w ilości około 1/5 mięsa. Na talerzyku wykładamy: mięso (formujemy pośrodku dołek jak w kluskach śląskich), z boku posiekana cebulka, posiekany ogóreczek (żaden konserwowy, kwaszony ma być), łyżeczka musztardy sarepskiej (z biedry strikeexp?) 2 krople Maggi, łyżeczka oliwy ekstra wergine (nie lubię masła w tatarze). Jeśli mamy to grzybki marynowane 1/8 całości pokrojone w drobną kosteczkę. Do dołka w mięsie dodajemy 1-2 żółtka. Solimy, pieprzymy. Mieszamy, Chlebek i..spożywamy.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5776
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#66

Post napisał: jasiu... » 11 paź 2020, 17:03

Kupcie sobie thermomix, koniecznie model tm6 i chwalcie się, że jecie smacznie i prosto :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6354
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#67

Post napisał: oprawcafotografii » 11 paź 2020, 21:12

Popieram tatarka z ligawy z tym, że ja miele mięso przez sitko do maku -
wychodzi idealne. Pierniczyć z siekaniem mi się nie chce ;)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#68

Post napisał: upadły_mnich » 14 paź 2020, 23:29

mi też często się nie chce. Zwykle się nie chce. Ale czasami siekałem i jest kolosalna różnica. Naprawdę polecam.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4690
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#69

Post napisał: strikexp » 14 paź 2020, 23:47

Mnie wzdryga na samą myśl o jedzeniu surowego mięsa. Zawsze przerabiam na kebaba. Ostatnio żarłem 3 dni głównie kebab. Odkryłem że sos Madero chili z biedry jest całkiem spoko. a w razie czego można doprawić ;) Więc wszystkie składniki są zawsze w biedrze.
Pisałem już jak go robię wcześniej, ale dodam że teraz zawsze dorzucam trochę mozzarelli/sera i rozpuszczam w mikrofali. A potem oprócz sosów daje jeszcze pomidorka i sałatę, tylko ja nie lubię lodowej więc jakąś inną z rukolą.
Jak nigdy nie byłem za bardzo fanem mięsa. To teraz na okrągło mi chodzi po głowie kawał mięsa z takiego kebsa. W sumie chyba dobrze, bo cukru spożywam zdecydowanie za dużo.


rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2117
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#70

Post napisał: rdarek » 15 paź 2020, 10:19

pitsa pisze:
09 paź 2020, 10:56
Te trzy składniki to jak liczyć? :-)
O tak trzy składniki: woda sól i pieprz :mrgreen:
pitsa pisze:
09 paź 2020, 10:56
Do wytwórni pasztetów przyjechała kontrola z sanepidu.
Inspektor pyta:
- Czy ten pasztet z zająca jest naprawdę z zająca?
- Tak, ale prawdę mówiąc dodajemy jeszcze koninę.
- A w jakich proporcjach?
- Pół na pół... Jeden zając, jeden koń.
Znam w lepszej wersji (końcówka)
-A w jakich proporcjach
-No jeden do jeden
-Naprawdę to nieźle jak wy to robicie
-dajemy jednego konia (zależy od wersji krowę) i jednego zająca


Natomiast tatarek pychotka ale coraz droższa zabawa. Natomiast te podróby gotowe to strach kupić bo są tak napchane chemią, że świecą w logówce blado różowym światełkiem. :mrgreen:

Mogę polecić jeszcze wędliny dojrzewające na przykład taki schabik:
Obrazek
strikexp pisze:
14 paź 2020, 23:47
Mnie wzdryga na samą myśl o jedzeniu surowego mięsa.
Strike jadłeś kiedyś kiełbasę polską, szynkę parmeńską, czy szwardzwaldzką? i jak smakowała?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”