Wiertarka stołowa ST 02
dtr
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Re: Wiertarka stołowa ST 02
Pewnie budowa tego jest taka sama jak w innych wiertarkach. Masz tam łożyska kulkowe i oporowe. Jeśli jest jakiś osiowy luz na wrzecionie to jest to wina łożysk kulkowych. Nakrętka zapewne służy do kasowania luzu osiowego wrzeciona.
Ile Ci bije to wrzeciono?
Ile Ci bije to wrzeciono?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Nie wiem, czym charakteryzuje się luz osiowy, albo promieniowy, więc wrzucę filmiki. Tak to wygląda. Uchwyt i wrzeciono latają, a tuleja normalnie bez drgań. Do kasowania luzu to jedynie mam śrubkę w korpusie i ona kasuje luz tulei. Na starym uchwycie wiertarskim też tak biło wiertło. Tutaj założyłem jakiś Arcoff za 40 zł, bo akurat Jango nie mieli. A co do samego luzu to nie wiem ile tam jest, bo nie mam czujnika zegarowego. Możliwe, że uchwyt krzywo nabija się na zużyty stożek, próbowałem nawet wciskać uchwyt zapierając o stolik wiertarki, ale nic to nie dało. Nie mam pojęcia. Mam nadzieję, że da się to wyeliminować.
https://megawrzuta.pl/download/7254efce ... 8f535.html
https://megawrzuta.pl/download/19d0f252 ... a4f87.html
-
No więc jak? Będzie coś z tego?
-
Nie mam czym zmierzyć. Póki co rozebrałem i tak wygląda tuleja wrzeciona w środku i samo wrzeciono, które jest po prostu zwykłym wałkiem bez otworu na stożek.

W tulei jest jedno łożysko oporowe z podkładką na której jest FŁT 51104 oraz samo łożysko zwykłe kulkowe FŁT 6204 z tym, że przy nazwie jest FŁT-4, co podejrzewam jest luzem tego łożyska. Takie łożysko nie powinno być z luzem C2, albo C3? Może to jest powodem bicia całego wrzeciona z uchwytem?
Dodam, że łożysko potrafi samo zsunąć się z wrzeciona, nie siedzi w ogóle ciasno.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Stożek wrzeciona jest uszkodzony i już to wystarczy żeby bił uchwyt, do tego luźne pasowanie łożyska i jest jak jest.
-
Czyli co, nowe wrzeciono trzeba wytoczyć, czy tokarz da radę poprawić stare?maszynista1 pisze: ↑06 paź 2020, 19:07Stożek wrzeciona jest uszkodzony i już to wystarczy żeby bił uchwyt, do tego luźne pasowanie łożyska i jest jak jest.
Na starym łożysku lekko da się ruszać bieżnią, ale tak minimalnie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
zyx5050 pisze:że przy nazwie jest FŁT-4, co podejrzewam jest luzem tego łożyska
Tak znakowali bodajże kiedyś zakłady w którym zostało wyprodukowane.
zyx5050 pisze:Czyli co, nowe wrzeciono trzeba wytoczyć, czy tokarz da radę poprawić stare?
Nie znamy twojego tokarza także nie wiemy czy da radę poprawić. Wrzeciono jest zatarte dlatego tak bije. Można było by stoczyć je na prosto, nabić tuleję i zrobić nowy stożek.
-
No a to luźne pasowanie łożyska na wrzecionie? W gnieździe ciasno siedziało, ale jak wybiłem z tulei i wsunąłem na wrzeciono to samo zleciało.bear pisze: ↑06 paź 2020, 19:36zyx5050 pisze:że przy nazwie jest FŁT-4, co podejrzewam jest luzem tego łożyska
Tak znakowali bodajże kiedyś zakłady w którym zostało wyprodukowane.zyx5050 pisze:Czyli co, nowe wrzeciono trzeba wytoczyć, czy tokarz da radę poprawić stare?
Nie znamy twojego tokarza także nie wiemy czy da radę poprawić. Wrzeciono jest zatarte dlatego tak bije. Można było by stoczyć je na prosto, nabić tuleję i zrobić nowy stożek.
Masz na myśli, że całe wrzeciono jest zatarte, czy tylko ten fragment przy uchwycie wiertarskim?
Dodane 1 godzina 6 minuty 10 sekundy:
W tulei w tym rowku pod gwintem nie powinien być przypadkiem jakiś pierścień segera?maszynista1 pisze: ↑06 paź 2020, 19:07Stożek wrzeciona jest uszkodzony i już to wystarczy żeby bił uchwyt, do tego luźne pasowanie łożyska i jest jak jest.