Tokarka zegarmistrzowska jakie tulejki?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Re: Tokarka zegarmistrzowska jakie tulejki?
8,5 nie wejdzie. Jest sztywne 8 mm. Czekam na odpowiedź może ktoś by się podjął dorobienia kilku sztuk. Myślałem jeszcze o tulejkach do mocowania od np. Dremela. Odpowiedni stożek i chwyt do tych tulejek i może by to zagrało. Cena jest 40 zł za chyba 5 sztuk.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie obraź się ale wydaje mi się że sam tego nie ogarniesz, może ktoś ci tutaj pomoże ale raczej będziesz zmuszony wysłać na wzór tą tuleję z zabierakiem. Tak jak wspominałem na twoim miejscu dorobiłbym tylko uchwyt do ER16 na ten stożek wewnątrz wrzeciona. Następnie będziesz mógł skompletować sobie tulejki ER16 jakie potrzebujesz i kiedy chcesz.waljo pisze: ↑28 wrz 2020, 11:39Myślę, że tak bo kąt na tulejce jest większy niż we wrzecionie. Dociąganie śrubą powoduje, ze tuleja się centruje i jednocześnie ściska materiał. W tej mojej dorobionej tak przynajmniej jest i to działa. Wygląda, że chyba najlepsze będą te z serii 5C. Tuleja z takim samym stożkiem jak we wrzecionie powoduje jej zaciskanie w stożku, natomiast nie ściska materiału.
-
OK, nie obrażam się, dzięki za rady. Poważnie myślę o ty ER, chyba najlepsze wyjście. Tulejek jest sporo do wyboru i nie są jakieś drogie. Tylko do wyboru jest albo przerobić uchwyt ze stożkiem na trzpień 8mm, albo dorobić mocowanie do uchwytu mocowanym na trzpieniu, albo iść na całość o przerobić całkowicie wrzeciono i przebudować go do uchwytu na tulejki ER 16.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Hej .
Ja bym poszedł na całość i zrobił nowe wrzeciono.
Ktoś Ci zrobi tulejki i będą kulawe - a będą.
Takie tulejki to nie taka prosta sprawa.
pzd.
Ja bym poszedł na całość i zrobił nowe wrzeciono.
Ktoś Ci zrobi tulejki i będą kulawe - a będą.
Takie tulejki to nie taka prosta sprawa.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Wrzeciono trzeba zahartować i przeszlifować, przezwoite tulejki wyrzeźbisz nawet na minilathe z mosiądzu- nie będą tak trwałe jak oryginalne i trzeba będzie pilnować żeby we wrzecionie nie było opiłków ale bedą używalne...
Tak że niemal każdy będzie radził co innego - zależnie od tego co ma w warsztacie

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Hej.
Na aliexpres są takie długie uchwyty na tulejki ER .
Jak by długość wyszła to z tego można zrobić.
Tulejki robiłem sobie do wiertarki do płytek ( PCB )
Problem to centryczność otworu i sensowne nacięcia.
Jako tako wychodziła co trzecia - może za ostre " normy " przyjmowałem
Jak otwór będzie fi 1mm to i piłka musi być cieniutka - akurat miałem 0,25mm.
pzd.
dodając .
coś w tym guście - https://www.aliexpress.com/item/8411836 ... hweb201603_
i do wyboru - https://www.aliexpress.com/item/3301537 ... 5392%23631
Na aliexpres są takie długie uchwyty na tulejki ER .
Jak by długość wyszła to z tego można zrobić.
Tulejki robiłem sobie do wiertarki do płytek ( PCB )
Problem to centryczność otworu i sensowne nacięcia.
Jako tako wychodziła co trzecia - może za ostre " normy " przyjmowałem

Jak otwór będzie fi 1mm to i piłka musi być cieniutka - akurat miałem 0,25mm.
pzd.
dodając .
coś w tym guście - https://www.aliexpress.com/item/8411836 ... hweb201603_
i do wyboru - https://www.aliexpress.com/item/3301537 ... 5392%23631
Mane Tekel Fares
-
Ok. propozycji sporo - dzięki. Rozebrałem wrzeciono i sytuacja jest taka. Długość elementu mocującego wrzeciono ma 60 mm, średnica wrzeciona 13 mm, średnica zewnętrzna tulejki mosiężnej 18 mm. Rysunek odręczny załączyłem jak i fotki wrzeciona. Zakładając pójście w stronę przerobienia wrzeciona, to należy przerobić mocowanie tulejek na coś podobnego do wrzeciona tokarki z założeniem, że nakrętka mocująca musi być jak najbliżej mocowania wrzeciona żeby zminimalizować możliwości "bicia". Koncepcja by była OK w miarę tania i jest duża możliwość kupienia tulejek w przystępnych cenach. Jeżeli by się udało osadzić w mocowaniu jak najmniejsze łożyska stożkowe dopasowane do nowego wrzeciona, to było by lux. To oryginalne wrzeciono jest blokowane nakrętkami na końcu wrzeciona, podobnie by musiało być w tym dorabianym. Wrzeciono nie musi być przelotowe może być ślepe. Mocowania do ER 16 są też na naszych aukcjach - ceny raczej normalne, nie mam możliwości kupowania na ali. Druga wersja, to dorobienie trzpienia do, którego można by przymocować mocowanie ER wersja do trzpieni. Wydaje się ono tańsze i szybsze ale mocowanie będzie w pewnej odległości od mocowania wrzeciona, co może powodować "bicia " elementu mocującego. Chyba, żeby dorobić wałek na wcisk do ER i później przetoczyć całość bazując na mocowaniu tulejki. Przede wszystkim muszę znaleźć jakiegoś fachowca, który by to zrobił. Na mojej tokarce nie dam rady, a w okolicy takich fachowców brak.
Dodane 37 minuty 41 sekundy:
Albo oprawa C12-ER11 do mini tulejek ER Trzpień jest 12 mm więc zostało by tylko dorobienie tulejek mosiężnych w uchwycie wrzeciona.
Dodane 37 minuty 41 sekundy:
Albo oprawa C12-ER11 do mini tulejek ER Trzpień jest 12 mm więc zostało by tylko dorobienie tulejek mosiężnych w uchwycie wrzeciona.
-
Wow - nie wpadłem na to że twórca tej tokareczki użył zwykłych cylindrycznych panewek... Szczerze mówiąc w takiej sytuacji po prostu kupiłbym oprawkę walcową C8 ER8 i wkleił ją w oryginalne wrzeciono na klej epoksydowy - bo cudów dokładności trudno tu wymagać.
-
Generalnie, to po złożeniu wszystko ładnie działa. Nie ma luzów, kręci się wszystko ładnie. Tylko trzeba pamiętać o oleju. Inne tokarki precyzyjne są tez robione na tulejkach ślizgowych i super działają. Nie widzę w tym nic dziwnego. Tulejki do ER 8 są te same co do ER 11?. Jeszcze jedno te uchwyty są hartowane?.
-
Nie chodzi o panewki ślizgowe jako takie tylko o to że użyto cylindrycznych. Dociagając nakrętki z tyłu wrzeciona możesz wybrać luz osiowy ale w żaden sposób nie jesteś w stanie zredukować luzu promieniowego - dopóki panwki są nowe, nie problemu, jak trochę poracują tokarka łapie luzy i poza zrobieniem nowych panewek nic nie da się zrobić. W tokarka zegarmistrzowskich panewki (a przynajmniej ta z przodu) mają otwór stożkowy (oczywiscie wrzeciono ma z przodu odpowiedni stożek) dzieki czyni można wyzerować luzy osiowe i promieniowe.
Tulejki ER8 są oczywiscie mniejsze niż ER11 i są w stanie "chwycić" mniejszą średnicę. er8 są do max 5mm, er11 do 7mm.
Tulejki ER8 są oczywiscie mniejsze niż ER11 i są w stanie "chwycić" mniejszą średnicę. er8 są do max 5mm, er11 do 7mm.