Noże składaki do Nutool
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Noże składaki do Nutool
Chińskie płytki mają oznaczenia w stylu np nc3030
Albo pc 9030
Które z nich będą lepsze do kwasówki?
Nie jażę tych oznaczeń
Albo pc 9030
Które z nich będą lepsze do kwasówki?
Nie jażę tych oznaczeń
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Może w kwasówce lepiej sprawdzą się te dedykowane do alu ? ale to trzeba by było sprawdzić organoleptycznie.
Tymi co podałeś męczyłem jakąś nierdzewkę ale to było niewdzięczne zadanie, najpierw jak plastelina potem wrażenie jakby się utwardzała wraz ze wzrostem temperatury

I do tego luzy co było równoznaczne z drastycznym skróceniem życia trzonka

Nowy również już dostał po d....pie

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Czy warto do mini lathe (300mm między kłami i uchwyt 80mm) kupować składaki na płytki C? Bo się zastanawiam, czy nie wystarczą mi same płytki D do tak małej tokarki. Rozmyślam nad składakiem do swojej i w zestawach na ali oprawki są zarówno na płytki D jak i C. Płytka C byłaby lepsza do obróbki zgrubnej, ale w stali i tak dużo się nie zbiera na takiej tokarce. A może gdzieś się mylę i czegoś nie wziąłem pod uwagę?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Zbyt mała odległość między plytka a materiałem podczas planowania, wióry gromadzące się tam doprowadzają do odpychania noza, rysowania powierzchni. Noz pokroju MW do toczenia wzdłużnego i planowania. Chciałem coś w miarę uniwersalnego ale i tak mnie czeka zakup czegoś do planowania prawdopodobnie na TNMG.
-
Pierwsze moje składaki to TCMT jak się trafi okazja potrenuję ten WNMG i zobaczymybear pisze: ↑17 wrz 2020, 03:59Zbyt mała odległość między plytka a materiałem podczas planowania, wióry gromadzące się tam doprowadzają do odpychania noza, rysowania powierzchni. Noz pokroju MW do toczenia wzdłużnego i planowania. Chciałem coś w miarę uniwersalnego ale i tak mnie czeka zakup czegoś do planowania prawdopodobnie na TNMG.

Myślałeś o wytaczakach? Małe te popularne są właśnie na płytkę C jak się uprzesz to znajdziesz również na inne płytki, ale.Antwito pisze: ↑16 wrz 2020, 23:07Czy warto do mini lathe (300mm między kłami i uchwyt 80mm) kupować składaki na płytki C? Bo się zastanawiam, czy nie wystarczą mi same płytki D do tak małej tokarki. Rozmyślam nad składakiem do swojej i w zestawach na ali oprawki są zarówno na płytki D jak i C. Płytka C byłaby lepsza do obróbki zgrubnej, ale w stali i tak dużo się nie zbiera na takiej tokarce. A może gdzieś się mylę i czegoś nie wziąłem pod uwagę?
-
- Posty w temacie: 37
bear pisze:Zbyt mała odległość między płytka a materiałem podczas planowania, wióry gromadzące się tam doprowadzają do odpychania noża, rysowania powierzchni. Nóż pokroju MW do toczenia wzdłużnego i planowania. Chciałem coś w miarę uniwersalnego ale i tak mnie czeka zakup czegoś do planowania prawdopodobnie na TNMG.
WNMG z racji swej geometrii, relatywnie dużego promienia rɛ (rɛ=0,4-1,2),

i ujemnego kąta natarcia Ɣ (konstr. noża)

to płytki dobre na duże prędkości skrawania(vc), dużą głębokość skrawania(ap), i relatywnie duże posuwy(fp), a więc mocniejsze i sztywniejsze maszyny. W takich parametrach pracują bardzo dobrze, najlepiej przy toczeniu wzdłużnym.
Zaś przy małych głębokościach skrawania (ap) zwłaszcza o wartości poniżej (relatywnie dużego) promienia rɛ zastosowanej płytki (ap<rɛ)

powstaje mały kąt przystawienia (quasi-Kr) skutkujący bardziej poprzecznymi w stosunku do osi toczenia (przy toczeniu wzdłużnym) wypadkowymi siłami skrawania, a to poza zawijaniem wióra pod krawędź pomocniczą przyłożenia(o czym kolega bear pisał) generuje większe opory, bardziej odpycha nóż od materiału(lub wybocza mniej sztywny materiał), i ma tendencje do eskalacji drgań (w skrajnych przypadkach powstaje tzw "rybia łuska"

Reasumując, nie są to płytki do delikatnego, wykańczającego toczenia, choć przy sztywnym, niezbyt twardym materiale, i sztywnej maszynie można tymi płytkami o dużym promieniu uzyskać dużą gładkość (podobnie zresztą jak i innymi geometriami płytek)...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Kurczę nawet nie wpadłem na to aby tych płytek WNMG używać do toczenia wykańczającego (choć zależy co dla kogo jest toczeniem wykańczającym), w takim wypadku to i płytki TNMG prawdopodobnie również się koledze bear nie sprawdzą.