To jednym słowem 80w 90 przekladniowy się nie nadaje? Zbyt gęsty? A znowu jedni pisali że hydrauliczny. To co kolega by polecił tak naprawdę nie ukrywajmy stare maszyny i maja wycieki więc szkoda też kupować coś bardzo drogiego. Ale żeby miało parametry i lepkosc.
TUD 50- wylatuje olej z suportu
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Re: TUD 50- wylatuje olej z suportu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
80W90 to bardzo gęsty olej w zimę robi się jak galareta. Hydrauliczny jest do hydrauliki a nie smarowania łożysk czy kół zębatych, to już lepszy byłby wielofunkcyjny STOU ale cena wysoka. Wiele ludzi wybiera hydrauliczny bo jest po prostu.
Kup sobie LAN'a tylko z literką Z po gęstości, przystosowany jest on do pracy w niskich temperaturach i tak nie krzepnie jak ten normalny. Ja do siebie przy smarowaniu pompą zalałem ATF 32 i nie narzekam a maszyna na sprzęgle.
Kup sobie LAN'a tylko z literką Z po gęstości, przystosowany jest on do pracy w niskich temperaturach i tak nie krzepnie jak ten normalny. Ja do siebie przy smarowaniu pompą zalałem ATF 32 i nie narzekam a maszyna na sprzęgle.
-
Z tego co widzę jest dostępny an 47 ale nie widzę nigdzie oznaczenia dodatkowego ,,z". Może pan cos podeślę na pw . Byłbym wdzięczny.bear pisze: ↑01 wrz 2020, 05:0780W90 to bardzo gęsty olej w zimę robi się jak galareta. Hydrauliczny jest do hydrauliki a nie smarowania łożysk czy kół zębatych, to już lepszy byłby wielofunkcyjny STOU ale cena wysoka. Wiele ludzi wybiera hydrauliczny bo jest po prostu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
szakul91 pisze:Z tego co widzę jest dostępny an 47 ale nie widzę nigdzie oznaczenia dodatkowego ,,z". Może pan cos podeślę na pw . Byłbym wdzięczny.
Poszukaj pod olej LAN 46 zimowy, na popularnym serwisie który zaczyna się od All... jest " OLEJ MASZYNOWY ZIMOWY LAN 46 Z 20 L NISKOKRZEPNĄCY". Kosztuje 180zł za 20l.
-
Dziękuję za pomoc, taki też kupiłem w piątek dotarł. Do skrzyni suportowej lepiej to rozcienczyc żeby przyspieszenie chodziło lepiej ? Dużo osób pisało żeby dolać 0.5 litra ropy lub nafty.bear pisze: ↑01 wrz 2020, 20:05szakul91 pisze:Z tego co widzę jest dostępny an 47 ale nie widzę nigdzie oznaczenia dodatkowego ,,z". Może pan cos podeślę na pw . Byłbym wdzięczny.
Poszukaj pod olej LAN 46 zimowy, na popularnym serwisie który zaczyna się od All... jest " OLEJ MASZYNOWY ZIMOWY LAN 46 Z 20 L NISKOKRZEPNĄCY". Kosztuje 180zł za 20l.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Moim zdaniem trzeba rozcieńczyć nawet w DTR jest to opisane ,bez rozcieńczania przyspieszony nigdy mi nie chciał działać.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Panowie mam tokarke tud 40, ktora stoi w garazu i olej lan 46 bedzie gestnial w zimie jest to zwykly olej mineralny bez dodatkow
W dzisiejszych czasach napewno jest jakis wspolczesy zamiennik ?
W dzisiejszych czasach napewno jest jakis wspolczesy zamiennik ?