HH 620 dla niekumatych ;)
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Re: HH 620 dla niekumatych ;)
Za dużo guzików 
Bajkowo podoba mi się sonda pomiarowa - o jak to ułatwia prace to głowa mała!
Materiał mocuje na oko prosto, mierzę odchylenie i g-cod "się obraca" równając do materiału -
pieruńsko mi się to podoba
Oczywiście inne funkcjonalności sondy - jak znajdywanie środka,
czy też boków etc. Cholernie ułatwia to sprawę...
Sterowanie jako takie banalnie proste w zakresie jaki ja potrzebuję - czyli zamocować materiał,
zorientować położenie, wybrać plik i FIRE
O żadnym pisaniu z palca mowy nie ma...
Nie wszystko jeszcze pamiętam - głownie procedurę odpalania sondy pomiarowej,
muszę po prostu wziąć notes i zapisać, czy też narysować guziczki
Sama maszyna - coś pięknego. Jedzie stal jak masło - jeśli narzędzie jest nowe słychać tylko
szum chłodziwa, praktycznie żadnych odgłosów skrawania
Może w przyszłym tygodniu wyfrezuję coś poza produkcją w ramach ćwiczeń to cyknę fotkę...
q

Bajkowo podoba mi się sonda pomiarowa - o jak to ułatwia prace to głowa mała!
Materiał mocuje na oko prosto, mierzę odchylenie i g-cod "się obraca" równając do materiału -
pieruńsko mi się to podoba

czy też boków etc. Cholernie ułatwia to sprawę...
Sterowanie jako takie banalnie proste w zakresie jaki ja potrzebuję - czyli zamocować materiał,
zorientować położenie, wybrać plik i FIRE

Nie wszystko jeszcze pamiętam - głownie procedurę odpalania sondy pomiarowej,
muszę po prostu wziąć notes i zapisać, czy też narysować guziczki

Sama maszyna - coś pięknego. Jedzie stal jak masło - jeśli narzędzie jest nowe słychać tylko
szum chłodziwa, praktycznie żadnych odgłosów skrawania

Może w przyszłym tygodniu wyfrezuję coś poza produkcją w ramach ćwiczeń to cyknę fotkę...
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
i mam nadzieje że ci wrzeciono spadnie na stół, albo na glebę przy okazji przytrzaskując kopyto 

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
To teraz masz porównanie "naszych" maszyn do przemysłowych. Robiłem "na" i przy przemysłowych CNC i uważam, że jakiego amatorskiego sterowania byśmy nie użyli, to i tak wobec tych profesjonalnych będziemy do tyłu. Fakt, czasami bywają upierdliwe, ale codzienna robota na nich jest świetna.
-
- Kontakt:
no tak tak, kiedys pytaem siemensa o sterowanko, wyskoczyli mi z ceną 50 k ojro, więc nie ma sie co dziwić, że rozwijamy nasze, może i dziadowskie, ale spełnaijące swoją rolę, wszak nie od razu Kraków zbudowali, ale sterowanko HH to jest porażka, zemsta Honekera.
-
Odważna hipoteza. Dlaczego tak uważasz?bartuss1 pisze:ale sterowanko HH to jest porażka, zemsta Honekera.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Posty w temacie: 3
Nie znasz się siemens dopiero goni Heidenhaina sprzed 15 lat, przynajmniej jeśli chodzi o frezarki. Jak chodzi o tokarki, to jest na odwrót.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Kontakt:
jezyk hh jest na tyle złożony, że wszystkie inne systemy są zwyczajnie latwo przyswajalne, mamy tu do czynienia z jezykiem iso, hh ma swój jezyk, to jest podstawowa róznica i jakby rozbudowany nie był, to przez ten brak współbrzmienia z innymi systemami z góry skresla go jako uzyteczny na skalę niewiekszą jak jego podwórko.
-
- Posty w temacie: 3
Czyli wiesz tyle co zjesz...
Hh gada z iso ( a raczej z g-kodem), a klartext jest znacznie prostszy od g- kodów. Nie wiem skąd pomysł, że jest łatwo przyswajalny. Zresztą wększy problem od składani to ją wykorzystać do tego co się chce zrobić, a nie robić to co wynika z ograniczeń składani.
Hh gada z iso ( a raczej z g-kodem), a klartext jest znacznie prostszy od g- kodów. Nie wiem skąd pomysł, że jest łatwo przyswajalny. Zresztą wększy problem od składani to ją wykorzystać do tego co się chce zrobić, a nie robić to co wynika z ograniczeń składani.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Kolego bartuss1 wybacz, ale bzdury Pan gadasz
. Tak jak Steryd napisał każdy sterownik HH ma możliwość pracy na ISO, ale jak Polska długa i szeroka jeszcze nie widziałem maszyny ze sterowaniem HH w której ludzie zamiast na dialogu HH pracowaliby na ISO, a maszyn widziałem więcej niż kilka. Jestem fanboyem HH, ale przyznaję, że Sinumerk 840 z nakładką ShopMill - w mojej ocenie jest przyjemniejszy do programowania z pulpetu niż HH choć sam HH też jest świetny. Jeśli chodzi o puszczanie programów z CAM'a to przewaga HH (w zakresie przyjazności użytkownikowi) nad Sinumerkiem i resztą sterowników jest ogromna.

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł