Wynik pomiaru luzu wrzeciona
SNB 400
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Re: Wynik pomiaru luzu wrzeciona
Witam, znów zgłaszam się z tym problemem drgania przy przecinaniu, teraz mam doczynienia ze stalą 100Cr6 fi30, przecinak 3mm składak ISCAR, obroty w przedziale 250-500, nakrętki do kasowania luzów wrzeciona skręcone jeszcze mocniej, luz na czujnik i rurke 400mm pół setki z przodu i z tyłu wrzeciona, obrót uchwytu ręką ze średnim oporem, opór nie jest jednakowy na na całych 360stopniach obrotu wrzeciona, tzn ma miejsce gdzie jest ciut ciężej. Szczęki roztoczone równo, ściskają materiał równomiernie na całej ich długości. Kawałek pręta jest krótki tzn nie wystaje głęboko do wewnątrz wrzeciona a przecinany jest kilka mm od szczęk. Suport skręcony z łożem na amen, kliny suportu poprzecznego i szufladki narzędziowej skręcone mocno, ciężko się kręci korbką od X. Mimo tego wszystkiego przy przecinaniu tej stali są drgania i wycie. Płytka nowa, pare setek nad osią, mocno dokręcona. Powierzchnia wychodzi poszarpana, igiełkowe wióry. Losowy przedmiot postawiony na wrzecienniku przesuwa się od wibracji w trakcie przecinania pręta. Gdzie szukać przyczyny dalej? Demontować wrzeciono i obejrzeć łożyska i stan powierzchni wrzeciona przylegających do bieżni wewnętrznych łożysk? Od czego zacząć demontaż wrzeciona na podstawie rysunku? Jeżeli łożyska będą do wymiany to sprawa prosta, co jednak w przypadku gdy luz będzie między bieżniami wewnętrznymi a wrzecionem? Wrzeciono da sie wtedy uratować? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc a na dole rysunek wrzeciona.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Myślę że zbyt mocno upierasz się wrzeciona. Ja mam większy luz na wrzecionie a tne często widią 3-5mm na posuwie i nie ma problemu z drganiami. Muszę tylko uważać pod końcem na narost na nożu.
-
No nie wiem, trzymając ręką imak nie czuć jakichś drgań natomiast jak położę rękę na wrzecienniku to mi wibruje i odgłosy wycia dochodzą z wrzeciennika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Oprzyj o imak czujnik podczas cięcia(najpierw z boku, potem z góry) posadowiony na suporcie, i obserwuj. Może się wiele okazać, np...
noz-przecinak-skladak-tud-40-t99431.html

I taka mała dygresja. Paradoksalnie nieraz przyczyną powstawania drgań przy cięciu jest... zbyt wolny posuw noża!
Skutkiem tego suma luzów + niezbyt duża sztywność materiału i samego narzędzia powoduje powstawania zjawiska zwanego z angielska "chatter"(nie tylko zresztą przy przecinaniu, jak widać na drugim filmie) które zamiast wstęgowego wióra produkuje "igiełki" (lub "rybią łuskę" jak w drugim przypadku).
A czasem proces cięcia znacznie polepsza smarowanie/chłodzenie, które poprawia spływ wióra z powierzchni natarcia noża, i redukuje powstawanie narostów.
noz-przecinak-skladak-tud-40-t99431.html

I taka mała dygresja. Paradoksalnie nieraz przyczyną powstawania drgań przy cięciu jest... zbyt wolny posuw noża!
Skutkiem tego suma luzów + niezbyt duża sztywność materiału i samego narzędzia powoduje powstawania zjawiska zwanego z angielska "chatter"(nie tylko zresztą przy przecinaniu, jak widać na drugim filmie) które zamiast wstęgowego wióra produkuje "igiełki" (lub "rybią łuskę" jak w drugim przypadku).
A czasem proces cięcia znacznie polepsza smarowanie/chłodzenie, które poprawia spływ wióra z powierzchni natarcia noża, i redukuje powstawanie narostów.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Spróbuję jutro to zmierzyć aczkolwiek śrubki od kasowania luzu szufladki narzędziowej skrecilem do całkowitego unieruchomienia, nie da się kręcić korbka. A posuwy próbowałem różne ale przyspieszenie potęguje wycie, spróbuję jutro też innym przecinakiem z inną płytka, może tu jest coś nie tak, jak nic z tych rzeczy nie pomoże i zamierzony luz szufladki podczas przecinania będzie zbyt mały żeby brać go pod uwagę to ściągnę wrzeciono chyba bo nie mam więcej pomysłów co mogłoby tu zawinić
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
A maszyna stoi na wibroizolatorach, czy jest przykręcona do fundamentu?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie widziałem maszyny na oczy, nie wiem wobec tego jakiej jest konstrukcji, ale jeśli wrzeciennik standardowo mocowany jest do łoża śrubami, to przejrzałbym to właśnie połączenie. Miałem analogiczny problem przy polskiej maszynie. Okazało się że zluzowały dwie śruby mocowania wrzeciennika do łoża i stąd drgania. Być może między połączeniem jest też już pełno syfu.
PS. Tokarka na czymkolwiek gumopodobnym to strzał w kolano - tylko kotwy betonowane do posadzki i regulacja na szpilkach. Zwłaszcza gdy mówimy o maszynach z ciężką skrzynią suportową
PS. Tokarka na czymkolwiek gumopodobnym to strzał w kolano - tylko kotwy betonowane do posadzki i regulacja na szpilkach. Zwłaszcza gdy mówimy o maszynach z ciężką skrzynią suportową