Witam. Mam możliwość kupienia tokarki rewolwerowej (bardzo podobna jak na zdjęciu). Moje pytanie brzmi: co można na niej robić ? nie interesuje mnie produkcja seryjna ani sprawy tego typu, po prostu chciałbym od czasu do czasu dorobić sobie jakiś detal
Jest jakiś problem z dodaniem zdjęcia, podaje link http://allegro.pl/item363652265_tokarka ... rh_32.html
Tokarka rewolwerowa
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zwracam uwagę na różnice w budowie tokarki uniwersalnej i rewolwerowej, szczególnie suportu poprzecznego i łoża oraz sposobu mocowania narzędzi. Mogą one znacznie utrudnić używanie rewolwerówki jako tokarki uniwersalnej.konkwista88 pisze:po prostu chciałbym od czasu do czasu dorobić sobie jakiś detal
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam .Moim zdaniem to stracone pieniadze.Krótko mówiąc wolałbym dołożyć 1000 zł i kupić tokarke typu TUM 25 lub Tus 25 lub nawet do małego remontu TUE 35 w cenie 3000 tyś .Na Allegro są wysokie ceny i proponuje dać ogłoszenie do gazety a ofert będzie naprawde sporo.Moge tylko powiedzieć że w ten sposób kupiłem swoją SV 18 RA za 4600 na allegro poniżej 9000 tyś nie widziałem.Jak sie domyślam potrzebujesz maszyny do majsterkowania i wykonywania drobnych elementów więc może starczyła by TSB -20 lub TSA -16 .
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tokarka rewolwerowa z poziomą osią obrotu głowicy - jak na zdjęciu - nie ma suportu, noże mocowane są w gniazdach rozmieszczonych na obwodzie głowicy i ustawiane za pomocą szablonów (ustawiaków) na zadaną średnicę toczonego przedmiotu, nie ma możliwości toczenia wymiarów pośrednich. Tokarka rewolwerowa z pionową osią obrotu głowicy ma suport wzdłużny oraz poprzeczny, imak czteronożowy, imak tylny przez co jest bardziej uniwersalna, co nie znaczy, że się nadaje do robót jednostkowych. oba typy rewolwerowek mają ograniczony zakres prędkości obrotowych i wielkości posówów, nie ma możliwości nacinania gwintów nożem. Na takiej obrabiarce może pracować "tokarz" przyuczony wszystko robi "do zdeżaka"