Witam.
Panowie mam tokarkę tud 50 która chce przerobić na ukosowarke do rur.
Konik wyrzucam, montuje podtrzymkę do chwytania rur i na wrzecionie zamast szczek zastosowac min 3 uchwyty tokarskie. jeden uchwyt do fazowania rury 30st, drugi i trzeci uchwyt do sciągania ocynku z zewnatrz i wewnątrz rury.
Panowie jak to zrobić? Czy są uchwyty tokarskie do mocowania na wrzeciono zamiast szczek?
Pozdrawiam
KZ
Tud 50 jako ukosowarka do rur
tud 50
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Tud 50 jako ukosowarka do rur
Uchwyty tokarskie z reguły są mocowane na wrzeciono, bezpośrednio albo przez tzw. tarczę. Myślę, że Kolego mylisz imak z uchwytem. Czy rury mają być o różnych średnicach? Jaki zakres średnic? Pamiętaj, że oś rury musi pokrywać się z osią wrzeciona. Podtrzymka mocowana do suportu da wprawdzie możliwość regulacji, ale czy mocowanie nie będzie trwało zbyt długo no i musi wystarczająco mocno unieruchomić rurę przed obrotem. Na wrzeciono można próbować dopasować gotową głowicę wytaczarską (lub takową dorobić). Widziałem kiedyś mocowanie noży przez spawanie do szczękach uchwytu o niezależnym nastawianiu szczęk (tzw planszajba). Tylko to ostatnie może być za mało sztywne i jak dla mnie jest mało bezpieczne i trochę kowalskie. Kowali proszę o wyrozumiałość.[email protected] pisze:Czy są uchwyty tokarskie do mocowania na wrzeciono zamiast szczek?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Najprościej to głowicami gwintującymi z odpowiednimi nożami.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Sposób na centrowanie rur:
Na wrzeciono drobić taką płytę z gniazdami pod oprawki nożowe:
Tu na filmie masz oprawki nożowe tocząco-fazujące:
Na wrzeciono drobić taką płytę z gniazdami pod oprawki nożowe:
Tu na filmie masz oprawki nożowe tocząco-fazujące: