Niektórzy to zamiast wpisać we wniosku swoje imię nazwisko przepisywali ze wzoru „Jan Nowak”...
Koronawirus
Kontynuacja zlikwidowanego tematu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 33
Re: Koronawirus
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Posty w temacie: 34
Daniu pisze:Niektórzy to zamiast wpisać we wniosku swoje imię nazwisko przepisywali ze wzoru „Jan Nowak”...
To i ten "Wrocław" to takie skrajne przypadki z tych często występujących.
Były też nagminnie błędnie podawane kwoty spadku dochodów.
W jednym miejscu formularza trzeba było podać spadek obrotów i tam padała liczba nijak nie pasująca do liczb wpisywanych później do "kalkulatora".
Innymi słowy:
- ile spadły panu przychody?
- no będzie z 50%
- no ale ma Pan większe przychody niż w ciągu ostatnich miesięcy
- no ale ja czuję tak jakby spadały..

Ja wiem że znając nasze realia zapewne te formularze są zbyt zawiłe i niejasne, ale nic nie tłumaczy przepisywania nazwiska z wzoru czy zamiast nazwy firmy wpisywania nazwy miasta.
Dodane 2 minuty 25 sekundy:
W Niemczech za to ciekawa akcja - powstawały lewe strony gdzie przedsiębiorcy wpisywali swoje dane do wniosków o wsparcie, tak pozyskane dane były przesyłane do urzędów, tyle że z podmienionym numerem konta.
Nawet maile potwierdzające z urzędów przychodziły, tyle że kasa leciała gdzie indziej..

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 103
- Kontakt:
Właśnie przeglądam warunki udzielania i wnioski. Jak na nasze warunki to proste.
Warunki umorzenia też. Teraz tylko znaleść spadek obrotów
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Warunki umorzenia też. Teraz tylko znaleść spadek obrotów

Dodane 2 minuty 6 sekundy:
To może nasz pomysł załatwiania przez banki nie jest taki głupi.
-
kamar pisze:To może nasz pomysł załatwiania przez banki nie jest taki głupi.
Spokojnie, zaraz przyjdzie emsc i powie, że do d**y.

-
strikexp pisze:Co straszliwa biurokracja w Polsce. Przerabiałem ten problem kilka lat temu gdy chciałem założyć firmę do wystawiania faktur.
Akurat w temacie zakładania działalności działa to przyzwoicie.
DG zaczynałem w 2016 roku i wszystko załatwiłem przez internet w ciągu jednego dnia bez spiny.
Wyjątkiem był tylko VAT-R o którym wspominałem wcześniej, trzeba było iść osobiście do urzędu następnego dnia.
Teraz nawet VAT-R można przez internet złożyć.
I nie jest prawdą to napisałeś - istnieją różne formy umów cywilnoprawnych które pozwalają pracować, kupować czy sprzedawać.
Inną sprawą jest to, czy jest to atrakcyjna forma dla kontrahentów. Tu jednak bardziej rzutuje na to kwestia VAT, gwarancji, rękojmi itd itd.
Dodane 47 sekundy:
Oo.. a gdzie post strike'a na który odpowiadałem?:D
Dodane 1 minuta 43 sekundy:
Pitsa, oddaj post

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 67
W 2016 to już działało przyzwoicie, ale nadal jest ta cała patologia że jak prowadzisz jakąkolwiek działalność to musi być na cały etat. Inaczej wstrzymywanie działalności, co akurat w moim przypadku skreśla z różnych kontraktów ponieważ liczy się nieprzerwana działalność. Tak więc na początku 2019 przez 3 miechy płaciłem ZUS tylko po to żeby nie zamykać działalności.
Niby wydaje się że to nie problem. Masz tokarkę, dorabiasz sobie na czarno. Tylko spróbuj rozwinąć skrzydła i się zareklamować, to Cię US dojedzie 7 lat wstecz
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Te umowy cywilno prawne to sobie można wsadzić.... Duże firmy to jeszcze mogą przytaknąć. Ale małym się nie chce.
Teraz jak mam DG to faktury ślę raz do współpracownika, drugi raz on do mnie. Zależnie od tego czy on robi coś dla mnie czy ja dla niego. Bo każdy własne zlecenia ma, ale z różną częstotliwością. Za pomocą faktury można to rozliczyć w 5 minut. A umowy, trza podpisywać, trza rozliczać, podatki odprowadzać. Olaboga...
Niby wydaje się że to nie problem. Masz tokarkę, dorabiasz sobie na czarno. Tylko spróbuj rozwinąć skrzydła i się zareklamować, to Cię US dojedzie 7 lat wstecz

Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Te umowy cywilno prawne to sobie można wsadzić.... Duże firmy to jeszcze mogą przytaknąć. Ale małym się nie chce.
Teraz jak mam DG to faktury ślę raz do współpracownika, drugi raz on do mnie. Zależnie od tego czy on robi coś dla mnie czy ja dla niego. Bo każdy własne zlecenia ma, ale z różną częstotliwością. Za pomocą faktury można to rozliczyć w 5 minut. A umowy, trza podpisywać, trza rozliczać, podatki odprowadzać. Olaboga...
-
Fantazjujesz, zastanów się dlaczego tak twierdzę.strikexp pisze:to Cię US dojedzie 7 lat wstecz
To jak nie masz co robić przez 3 miesiące to chyba nie jesteś jednak takim specem na jakiego się kreujesz.
Dodane 2 minuty 22 sekundy:
A z faktur to podatków nie trzeba odprowadzić?
Nie trzeba ich rozliczyć?
Składek nie trzeba zapłacić?
strikexp pisze:Tylko spróbuj rozwinąć skrzydła
To jak będziesz chciał rozwijać skrzydła i przyjdzie Ci zatrudnić pracownika na dowolną umowę, to co zrobisz?
Też będzie marudził, że umowę zlecenie ciężko podpisać?
Nie żartuj.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 103
- Kontakt:
Ano właśnie

Śmietnik już pełny

3009 razy a Tobie się chce jeszcze to prostować ?
-
kamar pisze:3009 razy a Tobie się chce jeszcze to prostować ?
W sumie racja.
Tego komentować nie warto, Bartek niezadowolony że mu cylinder do uchwytu komentuję..
Chyba trzeba iść coś innego porobić;)