płytka mosiężna albo aluminowa

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12

Post napisał: krzaqx » 07 maja 2008, 12:29

Hej!
NO to w kwestii tejże płytki.. Chciałbym zrobic z tego obudowę do przetwornika gitarowego. Mianowicie chciałbym wyciać taki krzyż i pozaginać boki. Później łączenia obkleić jakimś epoksydem wyszlifować i pomalować... Tak żeby to miało kształt pudełka..
Zda coś takiego egzamin? Tzn chodzi mi o ten epoksyd na alu.

No to nie musi być wcale szlachetny materiał więc wolałbym aluminium.. Chodzi tylko o to żeby dało się wygiąć. Już szlifowałem alu papierem ściernym o duzej gradacji i wygladało piknie..

NO skoro takie jest życzenie to będę sie zwracał per Ty :)
Hej.. mogę Ci już wysłać te pieniądze tylko podaj nr konta na PW. :)

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 07 maja 2008, 14:30

witam !
obawiam się że alu . z żywicą nie wypadnie zbyt dobrze .
jeżeli jesteś w stanie ładnie powyginać blaszkę to lepiej mosiądz .
albo jak masz zamiar malować to polutuj pudełko z kawałków laminatu i pomaluj .
może lepiej nie kupować większej ilości blachy - tym bardziej że alu to okropieństwo .
podaj wymiary pudełka to wyślę Ci jakiś kawałek na próbę ( coś tam zawsze leży pod stołem )
może przesadzam - ale pracowałem kilka lat u lutnika i nabawiłem się jakiś fobii ( odnośnie estetyki ) .
na taki przetwornik nie potrzebujesz wiele blachy.
lepiej chyba zrobić pudełko z mosiądzu , sprytnie polutować ( od środka ) a całość zapolerować i pomalować bezbarwnym ( lub nie pomalować ) .
pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
krzaqx

Post napisał: krzaqx » 07 maja 2008, 17:04

No właśnie niestety z tym powyginaniem to moze być róźnie :) może mi to nie wyjść zbyt pięknie.. więc wyjdzie jak wyjdzie.. a później zeszlifuje to tak, zeby nie było widać wgnieceń...
Dlatego nie chce zbytnio inwestować w materiał który mogę zepsuć...

W kwestii żywicy:
Chodzi mi o to, czy epoksyd będzie się trzymał tego aluminium. bo przecież jak ładnie będzie wyszlifowane ze wszystkich stron i zamalowane to nie ma różnicy czy tam w rogach jest żywica plastik czy beton. Grunt żeby sie to jakoś trzymało i wyglądało ładnie. Przecież nikt nie będzie rzucał tym przetwornikiem... :)

Z plastiku już próbowałem sklejać ale niezbyt mi sie to podobało... i wolałbym porzucić to rozwiazanie
Pracowałeś u lutnika?? Zawsze o tym marzyłem :) teraz sam mam zamiar się w takiego lutnika pobawić :P

//edit
warto jeszcze dodać, że nie zajmuję sie zawodowo obróbką metali ani też nie mam odpowiednich k'temu narzędzi :PP Daltego raczej odpada pomysł, żeby tego nie malować ;]

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 maja 2008, 17:36

witam !
jak potrzebujesz jedno takie pudełeczko to podeślij mi wymiary na pw to Ci wygnę i wyślę .
mniej mi to zajmie czasu niż wędrówko do sklepu - tak będzie prościej .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares

Autor tematu
krzaqx

Post napisał: krzaqx » 07 maja 2008, 20:13

Hej
Och nie chce Ci zajmować niepotrzebnie czasu :) No właśnie potrzebuje ich więcej... Na razie nie wiem ile.. Tylko wiesz.. ja mam tak, że sam lubię się pobawić zawsze.. także nie wiem czy jest sens żebyś sie męczył tam ... No chyba że bardzo chcesz to możesz zrobić takie jedno i sfotografować.. pokażesz mi później zdjęcia żebym mógł zobaczyć jak to wygląda i stwierdzić czy to mi się w ogóle opłaca bawić w takie wyginanie :) Oczywiście jeśli masz materiał czas i chęć do tego :]
Hejj ale nie musisz mi specjalnie chodzić do sklepu! Ja naprawdę sie z tym nie spieszę wiec to tylko jakbyś tam przy okazji przechodził to byłbym wdzięczny gdybyś mi kupił te płytki :)

Wymiary obudowy to

70 x 38 mm patrząc od góry
wysokość 10mm

tak to wygląda dla ścisłości.. Ale skoro pracowałeś u lutnika to pewnie wiesz jak przetwornik gitarowy wygląda w obudowie :)
No chyba że był to lutnik taki od skrzypiec?? hmm?? Może powiedz coś więcej.. bo po prostu pasjonuje sie tym :]
Obrazek

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 maja 2008, 21:53

witam !
coś zrobię i " obfotkuję " .
jak masz zamiar robić przetworniki to musisz sobie jakąś technologię opracować .
to był lutnik od gitar klasycznych - 7 lat pracowałem przy tych sprawach .
przetwornik lepiej żeby był w ekranie ( tak sobie myślę ) a jak spiłujesz krawędzie to powstaną miejsca bez ekranu i może być - brummm.
zrobienie takiego małego i estetycznego pudełeczka nie jest sprawą prostą ( w brew pozorom ) . pozdrawiam !
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 07 maja 2008, 22:06

Zobacz na gogle czy metalowe etui do pieczątek nie będzie przypadkiem miało takiego wymiaru :smile:

Autor tematu
krzaqx

Post napisał: krzaqx » 07 maja 2008, 22:19

Jaszczuk: No nie sądze żeby miało dokładnie ten sam wymiar :) Z tego co sie orientujeto one są mniejsze

Pukury
opracowałem sobie już technologie :) teraz największy problem stanowi obudowa... No a co do ekranowania.. to całe gniazdo wykleję folią aluminiową.. no nie wiem jak to sie tam spisze.. Już zrobiłem jeden przetwornik i działa piknie.. tylko troche syczy bo masy nie podłączyłem.. :/ :)

Ejj.. a w ogóle to co daje to ekranowanie?? I na jakiej zasadzie to działa.. :PP

bh91
Posty w temacie: 1

Post napisał: bh91 » 14 maja 2008, 18:40

Ekran zatrzymuje pole elektromagnetyczne lub je ogranicza co nie zakłuca pracy innych elementów, układów :D A wygląda to tak: Nad układem który takie pole generuje montuje się taką blaszkę z aluminium lub z miedzi (ja takie widziałem). Skoro budujesz przetwornik to pewnie miałeś i wzmacniacz to i pewnie kable - tam są takie i najczęsciej ekranowaną koszulkę mają czego efektem jest czystszy dzwięk bez śmieci które dodatkowo są odfiltrowane pzrej jakiś kondensator i to tyle chyba :D na szczęscie ja się obchodzę bez elektroniki bo grywam na perkusji :p Pozdrawiam!

P.S. Dla zobrazowania znalazłem. Płytka od telefonu - popatrz na środkową: te srebrne siateczki to ekrany własnie.

Jeśli chcesz projektować obwody drukwane to mogę pomoc :D

Autor tematu
krzaqx

Post napisał: krzaqx » 19 maja 2008, 10:02

Oto co udało mi sie zmajstrować. To jest powyginana płytka a w rogach jest poxipol. Wygląda całkiem nieźle... Nałożyłem kilka warstw lakieru i nie widać łączeń.
Ojj ale trzeba kliknąć na niego bo tutaj jakieś pixele wyszły.. Normalnie powierzchnia jest gładka
Załączniki
zmniejsz.jpg
dsc
zmniejsz.jpg (134.32 KiB) Przejrzano 327 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”