Cnc scm 99r nowe sterowanie jakie?
-
- Posty w temacie: 5
Re: Cnc scm 99r nowe sterowanie jakie?
Dzięki za info, czyli się da:)
Kilka maszyn do drewna widziałem i każda z nich była obsługiwana z PC, z programu sterującego który był CAM-em zarazem. Patrząc po kodzie generowanym z tych sterowań, to jednak CAM decydował tam o interpretacji położenia agregatu, a nie sam kontroler. Jednak producentów jest tak mnogo, że w sumie ciężko mi stwierdzić jak to wygląda w większości maszyn do drewna- drewno to zupełnie nie moja branża.
Kilka maszyn do drewna widziałem i każda z nich była obsługiwana z PC, z programu sterującego który był CAM-em zarazem. Patrząc po kodzie generowanym z tych sterowań, to jednak CAM decydował tam o interpretacji położenia agregatu, a nie sam kontroler. Jednak producentów jest tak mnogo, że w sumie ciężko mi stwierdzić jak to wygląda w większości maszyn do drewna- drewno to zupełnie nie moja branża.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
W jakim języku pisze się to makro?DannLab pisze: ↑08 mar 2020, 18:06...
Przełączanie między agregatami można zrealizować za pomocą G kodu pod którym będzie kryło się makro - w tym makrze wywoływane będzie lokalny układ współrzędnych G52 z zdefiniowaną dla każdego agregatu odległością od wrzeciona głównego tym sposobem można zapisać niemal nieograniczoną ilość narzędzi rozmieszczonych w różnych miejscach (pozostawiając późniejszą możliwość korzystania z G54, G55... ).
...
W przypadku prostych operacji - wiercenie, wycinanie otworów pod zamek w drzwiach itp. można sobie poradzić bez bardziej zaawansowanego CAMa używając na przykład G54 dla operacji wykonywanych narzędziami pionowymi a następnie przełączyć układ współrzędnych i zdefiniować inną płaszczyznę G18/G19 dla narzędzi poziomych.
Pierwszy cytat stoi w sprzeczności z drugim

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
OK. To o czym napisałem w drugim cytacie można też wrzucić do makra i używać tylko G52 (starałem się zobrazować ideę oddzielenia roboty na różnych płaszczyznach). Makra piszę się w G kodzie, takim samym jaki można odpalić w MDI, trudno to nazwać językiem - kod jest standardowy G0, G1.... + dodatkowe funkcje typu IF GOTO WAT(sprawdzanie wejścia). Wszystkie dostępne funkcje opisane są w instrukcji.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
A możesz podesłać instrukcję programowania? Bo mam sporo pytań.
Jaki dostęp do danych maszynowych,
dostęp do aktualnych parametrów pracy,
dostep do interfejsu usera?
zmienne lokalne, globalne,
są funkcje?, procedury?
Bo jeśli jest tylko IF GOTO WAIT to masakra. Wychodzi straszny spaghetti code.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
instrukcje bez problemu dostępne u producenta https://www.szghauto.com/blank2221.html ... 25753451-1
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
A co sądzicie o CS Mio IPS na początku chciałbym połączyć to tylko z wrzecionem i uruchomic w formie prostego plotera, Wiertarka i piłka mogła by poczekać kilka miesięcy na swoją kolej
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
i checked, and there has some answer:
kjsmachcnc.com/post/327.html
kjsmachcnc.com/catalog.asp?date=2020-3-6
cncpartserv.com/catalog.asp?tags=metal+ ... es+near+me
if interested, you can view it.
kjsmachcnc.com/post/327.html
kjsmachcnc.com/catalog.asp?date=2020-3-6