Wyważarka do wirników silników
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wyważarka do wirników silników
Czy ktoś wie jak działa wyważarka do wirników silnikowych?
http://www.cimat.pl/specjalizowane.html ... 20silników
Wygląda na prostą konstrukcję, czy to można zrobić samemu?
http://www.cimat.pl/specjalizowane.html ... 20silników
Wygląda na prostą konstrukcję, czy to można zrobić samemu?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Można wszystko.MAAK pisze:Wygląda na prostą konstrukcję, czy to można zrobić samemu?
Kupuje kolega dwa czujniki (akcelerometry) na Alledrogo po 20pln. Pierwszy mocujemy taśmą dwustronną na wysokości dolnego łożyskowania, drugi - górnego (domyślam się, że Kolega będzie wyważał wrzeciono). Na osi wrzeciona rysujemy biały lub czarny znak dla fotokomórki lub jeszcze lepiej gdy posiada ono enkoder z wyjściem INDEX. Procesor określa miejsca nadmiaru masy i wyświetla je np. w postaci kąta obrotu od pozycji znaku na wale. Oczywiście prędkość obrotowa w czasie testu powinna być stała, by można określić dokładną wagę nadmiaru. Dwa czujniki gdyż wyważamy dynamicznie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Czy temat żyje? A może go "ożywić"
Przy okazji różnych robót z elektroniką zrobiłem remanent w szufladzie z częściami i znalazły się akcelerometry MMA7361 - trójosiowe z wyjściem analogowym i MMA7566 z wyjściem I2C.
Gdyby tak uzupełnić taki akcelerometr enkoderem - to można by pomyśleć o wyważarce do elementów wirujących - nie tylko silniki ale i ściernice, głowice frezarskie, itp (to przy okazji tematu o szlifierce CNC).
Czy ktoś z Kolegów już coś w tym zakresie próbował/myślał? Ew. jakieś źródło na tanie enkodery?

Przy okazji różnych robót z elektroniką zrobiłem remanent w szufladzie z częściami i znalazły się akcelerometry MMA7361 - trójosiowe z wyjściem analogowym i MMA7566 z wyjściem I2C.
Gdyby tak uzupełnić taki akcelerometr enkoderem - to można by pomyśleć o wyważarce do elementów wirujących - nie tylko silniki ale i ściernice, głowice frezarskie, itp (to przy okazji tematu o szlifierce CNC).
Czy ktoś z Kolegów już coś w tym zakresie próbował/myślał? Ew. jakieś źródło na tanie enkodery?
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Temat się posuwa.
Część mechaniczna prawie gotowa - wzorowana na Pasio5 z Roteca. Rozstaw podpór - od 0 do 550 mm.
Napęd wyważanego wirnika - cierny paskami gumowymi (3 duże o-ringi fi 5mm) z silnika krokowego.
Elektronika - też prawie gotowa. Elementem pomiarowym jest 3-osiowy akcelerator (ma 3 zakresy - 2,4,8 G i czułość do 800 mV/G ) + enkoder do pomiaru położenia wirnika.
Do zrobienia jeszcze: mocowanie enkodera i akcelerometru.
Zdjęcia:

Zastanawiam się nad dorobieniem do tego wiertarki umieszczonej na prowadnicy wzdłuż wałka - wtedy byłaby maszynka "cnc".
Część mechaniczna prawie gotowa - wzorowana na Pasio5 z Roteca. Rozstaw podpór - od 0 do 550 mm.
Napęd wyważanego wirnika - cierny paskami gumowymi (3 duże o-ringi fi 5mm) z silnika krokowego.
Elektronika - też prawie gotowa. Elementem pomiarowym jest 3-osiowy akcelerator (ma 3 zakresy - 2,4,8 G i czułość do 800 mV/G ) + enkoder do pomiaru położenia wirnika.
Do zrobienia jeszcze: mocowanie enkodera i akcelerometru.
Zdjęcia:

Zastanawiam się nad dorobieniem do tego wiertarki umieszczonej na prowadnicy wzdłuż wałka - wtedy byłaby maszynka "cnc".
Marek