Wrzeciono 800W 400Hz 6,5A falownik 200Hz maksymalnie
Brak możliwośi uruchomienia wrzeciona
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wrzeciono 800W 400Hz 6,5A falownik 200Hz maksymalnie
Witam serdecznie zakupiłem na znanym chińskim portalu aukcyjnym małą frezarkę CNC 3040 z wrzecionem 800w chłodzone wodą .,400Hz,6,5a, 220 v. W czasie transportu została uszkodzona skrzynka sterownicza wyrwany element (zbieracz szumów) tak mi powiedziano oraz przewód od sterownika osi X.Wszystko to naprawiłem lutowanie u fachowca a osi X sam.Sterowanie w osiach jest dobre można wykonywać programy.Wrzeciono ani drgnie nawet się nie poruszy odezwie ,wypróbowałem już chyba wszystkie ustawienia w MACH3 i nic. Próbuję ustawienia tego falownika choć nie wiem czy to odpowiednia nazwa i klops. Na falowniku górna granica to 200Hz choć próbowałem wszystkiego.Nie znam się na tym całe życie strugałem świątki a elektronika to dla mnie czarna magia.Wydaje mi się że przysłano mi standardową skrzynkę sterowniczą do wrzeciona 500 W w dodatku uszkodzoną.Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie zgodnie z faktem moich domysłów.Sprzedawca zarzeka się w żywe kamienie że wszystko dobrze ,i mam kłopot z odzyskaniem pieniędzy od gościa. Jaka jest możliwość dla laika w tych sprawach sprawdzenia czy wrzeciono jest dobre.pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Wrzeciono 800W 400Hz 6,5A falownik 200Hz maksymalnie
mogę podejrzewać ustawienia falownika do przeglądu ale bez żadnych danych o modelu falownika, silnika, jakichkolwiek zdjęć i obecnych ustawień falownika to nikt tego nie wyczaruje
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie moją sprawą .Falownik to chińskie dzieło H100-0. 75S2 -1B 0.75Kw input 1PH 220V 50/60Hz problem w tym że nie otrzymałem instrukcji do falownika. Falownik przysłano uszkodzony wyrwany element na płytce nie był przymocowany do skrzynki sterowniczej i całą drogę obijał się o inne urządzenia .Uszkodzony element przylutował gość od naprawy telewizorów powiedział że to zbieracz szumów.Szukałem kilka dni instrukcji w internecie ale klops angielskiego nie znam a wujek google po sklepach mnie wysyła. Co do ustawień to może tak być że namieszałem bo po kilku dniach szukania przyczyn, mocowania wyrwanych przewodów ze sterowników silników krokowych grzebałem w falowniku. Czy można sprawdzić pracę wrzeciona podłączając bezpośrednio do do sieci kontaktu. Napięcie to samo ale różnica Hz i Amperach czy to nie uszkodzi wrzeciona. A jeszcze jedno Mach3 pokazuje że wrzeciono pracuje ale to chiński mach tak że nie wiem.Maszyna to frezarka hobby 3040 wydałem oszczędności a radości nic.Dziękuję za wszelką pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
na pierwszy rzut oka nie widzę instrukcji do tego nawet po chińsku.
kombinować nie polecam, można pościć z dymem i silnik i falownik
widzę dwie opcje, albo wydębić od sprzedawcy instrukcje w jakimkolwiek jezyku, albo znaleźć kogoś kto ma to samo i jemu działa to przelecieć przez wszystkie parametry i spisać.
ewentualnie znaleźć kto się zna na tym bez instrukcji żeby to ustawił.
jak na mnie zdalnie tu niewiele idzie zrobić bez papierów na falownik
PS nadal nie ma 3ch rzeczy z 4ch o których mówiłem.
wnikliwe czytanie tez jest ważne.
kombinować nie polecam, można pościć z dymem i silnik i falownik
widzę dwie opcje, albo wydębić od sprzedawcy instrukcje w jakimkolwiek jezyku, albo znaleźć kogoś kto ma to samo i jemu działa to przelecieć przez wszystkie parametry i spisać.
ewentualnie znaleźć kto się zna na tym bez instrukcji żeby to ustawił.
jak na mnie zdalnie tu niewiele idzie zrobić bez papierów na falownik
PS nadal nie ma 3ch rzeczy z 4ch o których mówiłem.
wnikliwe czytanie tez jest ważne.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Dziękuję masz rację teraz to tak namieszałem że sam diabeł nie dojdzie do ładu jedyne co ustawiłem to Hz 400 tylko nie wiem czy we właściwym miejscu.W jednym z (paneli) jest ustawione na 360V i nie można tego przestawić . Wyślę skrzynkę sterowniczą do firmy która się tym zajmuje naprawią falownik albo wymienią na coś z sensem i ustawią parametry.Z tego co czytam to ta maszyna CNC 3040. to parodia maszyny dałem się wrobić.Piszą fachowcy że przewody muszą być ekranowane a one ledwo pozawijane myślę że sporo inwestycji aby to dobrze działało.Dziękuję za pomoc.download/file.php?mode=view&id=41237
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Sie müssen den 400-Hz-Wechselrichter so installieren, dass die Spindel die richtige Drehzahl hat
Phi Trường Automation
Phi Trường Automation