Ploter 2x4 mx 30 cm z - Własna konstrukcja
-
- Posty w temacie: 4
Re: Ploter 2x4 mx 30 cm z - Własna konstrukcja
To może lepiej kleić zamiast nitować, dobrych klejów nie brakuje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Pasek ma nie wisieć, ale robienie z niego struny to tez przegięcie, tak z wyczuciem.
Nie wiem czym da sie przykleić neopren do stali, nitem chyba pewniej
Nie wiem czym da sie przykleić neopren do stali, nitem chyba pewniej
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Neopren akurat dobrze się klei.
Poza tym nawet teflon da się kleić, kwestia odpowiedniego kleju.
Poza tym nawet teflon da się kleić, kwestia odpowiedniego kleju.
-
- Kontakt:
i jaki to jest ten odpowiedni klej? Chyba nie osmiorniczka i nie e6011 plus z1? albo e5 plus pac
-
- Posty w temacie: 3
A które to pasy mają symetryczne zęby/przerwy ?bartuss1 pisze: ↑21 mar 2020, 09:23Kup dwa paski i spróbuj, sie tam będziesz intrygować. To jest mniej wiecej ta sama zasada co te aluminiowe zakonczenia pasów, wkładasz pasek zebami do dołu w te kostki i sie trzyma, to jak wsadzisz pasek w pasek, to mniej wiecej to samo, tylko ze ten dolny trzeba przytroczyc, na nity chociazby, jakies cienkie zeby sie pasek nie rozjechał.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Kolego @No_bo ja także planuję w przyszłości budowę plotera o polu roboczym identycznym jak Twój. Ogólnie do lekkich materiałów. PCV, sklejka, Dibond itp.
Na początku pomyślałem o bazie z profili konstrukcyjnych "amelinowych" ale cenowo wyjdzie chyba jednak taniej znaleźć spawacza który potrafiłby stworzyć konstrukcje z grubościennych profili stalowych. Dodatkowo profile chyba nie dadzą takiej sztywności jak stal w tych gabarytach. Wymiary nieco ponad 2x4m są ciężkie do transportu i grom wie kto w Polszy takowe odpręży. A potem jeszcze obrobić bazy na jednym mocowaniu.... Ciężki temat. Pytanie o odprężenie. Czy zalanie profili specjalnym betonem uchroni konstrukcję przed niekorzystnym jej skręcaniem a co za tym idzie, utratą geometrii?
Może któryś z kolegów testował te patenty?
Na początku pomyślałem o bazie z profili konstrukcyjnych "amelinowych" ale cenowo wyjdzie chyba jednak taniej znaleźć spawacza który potrafiłby stworzyć konstrukcje z grubościennych profili stalowych. Dodatkowo profile chyba nie dadzą takiej sztywności jak stal w tych gabarytach. Wymiary nieco ponad 2x4m są ciężkie do transportu i grom wie kto w Polszy takowe odpręży. A potem jeszcze obrobić bazy na jednym mocowaniu.... Ciężki temat. Pytanie o odprężenie. Czy zalanie profili specjalnym betonem uchroni konstrukcję przed niekorzystnym jej skręcaniem a co za tym idzie, utratą geometrii?
Może któryś z kolegów testował te patenty?
-
- Kontakt:
tuxcnc pisze:A które to pasy mają symetryczne zęby/przerwy ?
HTD chociaby, skoro ktos wymyslił aluminiowe zakonczenia pasow o tym samym zazebieniu, to czemu pas nie ma wchodzić w pas?
Bez próby sie nie dowiesz.
Dodane 3 minuty 48 sekundy:
Fiertoo pisze: Pytanie o odprężenie.
technologia wykonania całosci sie kłania, a nie odpręzanie dupnego profilu, teraz spawam takie wlasnie, 250x150x8, bazy na osobnych profilach 120x80 będą przykecane do ramy.
-
-
- Kontakt:
No, ale po co mam pisać, skoro mnie to na dzien dzisiejszy nie interesuje.
-
Odpowiadam Ci na Twoje pytanie skąd wziąć właściwy klej - nie z marketu budowlanego tylko od producenta lub dystrybutora, który przy okazji dobierze właściwy.bartuss1 pisze:i jaki to jest ten odpowiedni klej? Chyba nie osmiorniczka i nie e6011 plus z1? albo e5 plus pac