Tuba umieszczona na bramie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Tuba umieszczona na bramie
Ja myślę że najpierw był pomysł zwiększenia pola roboczego a potem umieszczenia na bramie tuby. I albo brama musi być dłuższa żeby użyć tylko głowicy z lustrem 45° w dół do. Lub jeżdżący zestaw 2 luster zawracający wiązke plus głowica żeby mieć wiązkę na środku długości tuby.
Zasilacz na bramie lekko komplikuje konstrukcje bramy ,ale łatwiej będzie dostać elastyczne przewody na 230V niż na średnie napięcie.
Zasilacz na bramie lekko komplikuje konstrukcje bramy ,ale łatwiej będzie dostać elastyczne przewody na 230V niż na średnie napięcie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Chyba się zafiksowałeś co do kierunku w którym laser ma świecić.
Jeśli laser będzie świecił "na zewnątrz" maszyny, to wystarczą dwa stałe lustra żeby wiązkę zawrócić tam gdzie jest potrzebna.
====================
Mam pytanie do piszących w temacie :
Czy ktoś z Was widział tak skonstruowaną i dobrze działającą maszynę ?
Czy tylko piszecie co Wam się wydaje że powinno działać ?
-
- Posty w temacie: 8
Niestety nie ma żywo ale gdzieś w sieci trafiłem na wykonany w ten sposób patent. Ale niestety nie dokopię się teraz do tego tematu.
Natomiast firmy które wspomniałem stosują laser półprzewodnikowy 830nm w głowicach typu GLV. W głowicy poruszającej się w poprzek bębna jest zainstalowane: moduł GLV, laser 40 do 60W, optyka, autofocus, chłodzenie wodne, itp
-
- Posty w temacie: 3
To akurat jest zupełnie naturalne i właściwe.
Laser półprzewodnikowy wytrzyma wielokrotnie większe przeciążenia niż szklana tuba.
Zresztą tuby szklane są mocowane na elementach podatnych, choćby z powodu rozszerzalności cieplnej, co nie ma znaczenia gdy tuba jest nieruchoma, ale trudno to sobie wyobrazić gdy doznaje sporych przyśpieszeń. Woda chłodząca też ma sporą inercję i do tego jest cieczą ...
Dlatego pytam czy ktoś takie rozwiązanie widział, czy też jest to tylko czysto akademicka dyskusja.
A może ktoś dysponuje danymi katalogowymi tuby, w których są także parametry mechaniczne ?
Nie twierdzę że się nie da.
Mi przysłali laser z Chin i tuba transport wytrzymała, choć wiadomo co się dzieje z paczkami u kurierów ...
-
Przejrzyj lasery z otwartą bramą typu WENI,
https://weni.eu/produkt/laser-co2-do-tk ... gallery-16

Cormak

Seron

Nawet ich wygląd sugeruje, że tuba jest zainstalowana na bramie

To tak na szybkiego
-
Nie tylko a cięcie tkanin, a w zastosowaniu przemysłowym właśnie musi być dosyć szybkie

Opisy dwóch firm:
"Ten stołowy laser Co2 szczególnie polecamy do do cięcia oraz grawerowania:
tkanin, tekstyliów : Bawełna, Len ,skóra, jeans, softshell, ekoskóra, filc syntetyczny, mikrofibra, welur, wykładziny, materiały polarowe
oraz innych miękkich materiałów niemetalowych takich jak: akryl, płyta dwukolorowa, pleksiglas, szkło, bambus i drewno, guma, marmur, granit i płytki, skóra itp.
Zastosowanie : przemysł odzieżowy oraz kaletniczy, modowa, branża reklamowa, billboardy, upominki artystyczne, ozdoby kryształowe, papier, wyroby bambusowe i drewniane, dekoracje i tapicerki.:
Szybkość grawerowania 0-40000mm/min
Prędkość cięcia 0-40000mm/min"
Cormak
"Zastosowanie
Drewno, szkło organiczne, plastik, odzież, papier, skóra, guma i inne niemetalowe materiały.
PRĘDKOŚĆ CIĘCIA 0 - 36 000 mm / min"
Seron pewnie będzie miał podobne parametry, reszty nie chce mi się szukać
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Nie tylko widziałem ale sam takie robiłem. Naście lat temu.
Na przykład taka była pierwsza. To był mały laserek więc mógł sobie jeździć cały na bramie. .
Przy większym laserze byłoby to na lustrach.
Dodane 6 minuty 47 sekundy:
To o czym piszesz to zupełnie inne rozwiązania.
Naświetlarki do płyt rozprowadzają promień lasera tylko w jednej osi. Materiał (płyta drukarska) jest instalowany w bębnie wewnętrznym lub na obrotowym bębnie zewnętrznym a laser przemieszcza się tylko w jednej osi.
Słabe porównanie.
"Let's Go Brandon"
-
Tak dostawcy sprzętu prepress (nie wszyscy są producentami tlak dla ścisłości) i nie musisz mi tego tłumaczyć (chcesz taką naświetlarkę do płyt mam jedną na zbyciubratanek65 pisze: ↑15 mar 2020, 14:28Wymieniłeś firmy produkujące naświetlarki - kiedyś filmów a obecnie płyt drukarskich. Nie mają one laserów na ruchomej bramie.

Podałem ten przykład jako możliwość wykonania układu chłodzenia i jakbyś przeczytał to również zwróciłem uwagę, że taka głowica porusza się wzdłuż bębna.
Hmm tylko w jednym typie urządzeń głowica jest nieruchoma natomiast przemieszczany jest materiał. Jest to tak zwany kapsztan w kliszach już martwy a w CTP baaardzo niszowy o ile jeszcze żyjebratanek65 pisze: ↑15 mar 2020, 14:28a głowica albo jest nieruchoma albo przesuwa się tylko w jednej osi. Zależy od producenta.

Niestety tu nie masz do końca racji bo niezależnie czy bęben wewnętrzny czy zewnętrzny to głowica zawsze się porusza wzdłuż bębna głowice są różnej konstrukcji w zależności od konstrukcji urządzenia.
tutaj tuba również będzie się poruszała w jednej osi.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
O, nie sądziłem że będzie taki odzew. Dziękuję za zainteresowanie się tematem. I tak myślałem by przy grawerze robić to w jednym kierunku: głowica poruszałaby się tylko wzdłuż tuby - czyli głowica szybkie przejazdy miałaby tylko po bramie. Przy cięciu jak na razie nie przekroczyłem prędkości rzędu 30mm/s (a przynajmniej z materiałami z którymi miałem styczność do tej pory). Ewentualnie na szybkich przejazdach trzeba będzie uważać, ale zobaczę jeszcze jak wagowo wyszłaby brama, bo jak nazbiera się parę kg to szybki start i hamowanie może ograniczyć napęd i jego rodzaj.