Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio

Dyskusje na temat maszyn HAAS

atlc
Posty w temacie: 12

Re: Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio

Post napisał: atlc » 08 mar 2020, 16:11

Co kto woli:)
Zmieniając temat na bardziej neutralny - jakim prądem tniesz na Agie? Chinką pewnie ile fabryka dała (czyli nic :D ).

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 16:13

Załóż wreszcie temat a nie rób człowiekowi bałaganu :)

Autor tematu
Mati12-25
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Mati12-25 » 08 mar 2020, 16:16

atlc Dalej nie rozumiem czemu jesteś tak negatywnie nastawiony do macha ale okej każdy ma swoje upodobania :) Co nie zmienia faktu że twoje czy moje sterowanie kupując w Pl zapłacimy podobnie więc nie ma cały czas pisać że kupimy taniej pomijając źródełka i sprowadzanie z chin. Drugie mach bardziej popularny i w razie kłopotów ktoś na pewno jest w stanie ogarnąć co jest nie tak. Co do samej pracy szgh czy mach3 z cs-mio myślę że cs-mio na pewno nie odbiega od szgh i robi robotę.

Co do samego uruchomienia np. magazynu w mach3 jest to bardziej problematyczne ale da się zrobić wszystko i działa taka samo. Ale czekam na efekty uruchomienia magazynu o którym pisałeś. Myślę że u ciebie będzie szybciej działać pozycjonowanie wrzeciona bo pewnie masz tam serwo wrzecionowe z enkoderem jako napęd :P

atlc

Post napisał: atlc » 08 mar 2020, 16:19

No dobra dobra, wieczorem, dzisiaj dzień kobiet a ja koła tnę drutówką, to nie jest bezpieczne połączenie:)

Nie jest to do końca prawda że działa tak samo.
Np skręcanie parametrow- kiedy u Ciebie działa?:) Bo u mnie natychmiast.

Jestem negatywnie nastawiony do wydawania pieniędzy na coś co działa gorzej albo wymaga większej ilości pracy żeby to odpalić.

Jak mam Linuxa za darmo, to nie narzekam, bo jest za darmo, więc rekompensuje grzebanie w nim.
Linux z mesami działa super, cena niższa niż CSMIO, wada tylko w postaci braku wsparcia.
Czemu więc wybierać to co wypada najgorzej? Chętnie bym kupił, bo nasze, krajowe, no ale czemu mam sobie robić pod górę?
Tylko o to chodzi.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 16:26

Wiadomo , że Mach to nie moja bajka ale też widzę że jego działanie zależy od umiejętności obsługującego.
Oblatani cuda na nim robią. Jedyny minus to taki, że oni nie mają moralnego obowiązku się tym dzielić
Użytkownik LinuxCNC dostał program darmo więc, w miarę możliwości, powinien też coś od siebie dać.

Autor tematu
Mati12-25

Post napisał: Mati12-25 » 08 mar 2020, 16:28

Porównania nie mam ale nigdy nie zauważyłem żebym miał z tym jakiś problem z reakcją na skręcanie parametrów. Pokaż filmik to zobaczę czy jest faktycznie taka różnica że miało by to znaczny wpływ na pracę/obsługę maszyny bo wydaje mi się że to szukanie wad na siłę :P

Wiadomo każdy robi na tym co mu bardziej odpowiada :wink: W końcu wydaje pieniądze na coś z czego on ma być zadowolony, a nie ktoś inny bo innym nigdy nie dogodzimy :)

atlc

Post napisał: atlc » 08 mar 2020, 16:33

Tak, tylko tu bardziej ograniczeniem jest sprzęt niż soft. Gcode każde to sterowanie wykona.
Dla szybszych maszyn bez mesy Linux odpada.
Tak samo mach bez csmio.
Jak trzeba odpalić tokarkę na prowadnicach ślizgowych z krokowcami, to każde rozwiązanie ponad kompa z Linuxem to będzie przerost formy nad treścią i generowanie kosztów.
Jak ktoś daje serwa, to już żal to pędzic po lpt, bo szkoda kasy na serwa, skoro ich prędkości się nie wykorzystuje. Płacenie za licencję Macha, jeśli Linux robi TO SAMO za darmo też jest średnim pomysłem.
Jedyne co dla mnie za machem przemawia, to jak ktoś już ma 3 takie maszyny, to 4 nie będzie odpalał na czym innym.

Nie ma żadnego opóźnienia w związku z buforowaniem danych?:)
Czyli wjeżdża mi frez za szybko w materiał, bo jestem fajtłapa i nie mogę go uratować?

Autor tematu
Mati12-25

Post napisał: Mati12-25 » 08 mar 2020, 16:42

Wiadomo że konfiguracja sterowania zależy co się chce odpalić i jakiego efektu końcowego oczekujemy. Mach3+lpt z krokówkami miałem tylko raz i za tydzień zmieniłem na csmio ip-m które dla prostych maszyn wcale nie jest tak drogie, a dynamika i kultura pracy bez porównania.

Tak piszesz o tych cenach tego szgh jaki koszt takiego kontrolera z 3 serwami 750w i sterownikami z chin bo jak teraz poszukałem w Pl uzbierała się niezła sumka, a gdzie tam jeszcze napęd wrzeciona :roll: Jak chcesz to podeślij na priv jeśli można bo jestem ciekaw ile taka konfiguracja by wyszła :wink:
Ostatnio zmieniony 08 mar 2020, 16:51 przez Mati12-25, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 16:43

atlc pisze:
08 mar 2020, 16:33
Jak trzeba odpalić tokarkę na prowadnicach ślizgowych z krokowcami, to każde rozwiązanie ponad kompa z Linuxem to będzie przerost formy nad treścią i generowanie kosztów.
Nie do końca. Akurat mesa w tokarce to prawie konieczność i to nie ze względu na durne szybkie przejazdy a pewne i szybkie gwintowanie.
Frezarka bez udziwnień spokojnie biega po LPT.

Autor tematu
Mati12-25

Post napisał: Mati12-25 » 08 mar 2020, 16:48

atlc pisze:
08 mar 2020, 16:33
Nie ma żadnego opóźnienia w związku z buforowaniem danych?:)
Czyli wjeżdża mi frez za szybko w materiał, bo jestem fajtłapa i nie mogę go uratować?
Jak robię nie miałem z tym problemów chyba frezy zbyt cenne :) Może trzeba lepiej dobierać parametry i myśleć co się robi? Nie wiem nie znam się ale jak robię nie straciłem żadnego freza przez zbyt późną reakcję csmio.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”