Dobra, kółko wycięte, kolejne się tnie, można gadać:)
@kamar mam do Ciebie ogromny szacunek za to jak dzielisz się wiedzą i ile tu na forum swoich patentów wrzuciłeś.
Sam wiesz że jak potrzebuję pomocy to się do Ciebie odzywam, odmowy nigdy nie spotkałem, za co jestem ogromnie wdzięczny.
W żaden sposób nie namawiam do stosowania SZGH zamiast Linuxa. Za to już zamiast CSMIO z Mach tak!
Linux przy swojej elastyczności, bezpłatności, pozwala ożywić każdą maszynę w cenie dwóch stówek (nie liczę silników, sterowników itd, bo to trzeba kupić zawsze, niezależnie od sterowania).
Dlaczego nie chcę używać linuxa? Maszynki które ożywiam aktualnie są za szybkie na użycie samego LPT, musiałbym użyć mesy, a to generuje już duże koszty przy zerowym wsparciu technicznym - radź sobie sam (jeśli umiesz..).
Tokarka którą odpalam teraz - wrzeciono 6000 obr./min, enkoder 2048 imp. SZGH potrafi odczytać sygnał z enkodera wrzeciona na poziomie 2MHz, bez żadnych dodatkowych "modułów gwintowania".
Przejazdy na poziomie 30m/min. To wszystko za dużo na samo LPT.
SZGH ma wbudowany PLC, do drutówki potrzebujemy zatrzymywania osi na czas nawrotu bębna i na czas zwarcia.
Wpisujesz w PLC te 4 linijki i jest to zrealizowane.
X29 to wejście sygnału z falownika - kiedy falownik zwalnia lub się rozpędza, to sygnał ma stan wysoki kiedy prędkość silnika jest mniejsza niż 35Hz.
X30 to sygnał zwarcia z generatora - stan niski kiedy jest zwarcie
M01 - stan wysoki kiedy sterowanie jest w trybie ręcznym, zadajnika itp, stan niski kiedy sterowanie pracuje automatycznie
M00 - zatrzymaj ruch wszystkich osi (poza wrzecionem, na M3 mam start bębna)
M114 - wznów pracę osi
Gdybym chciał zatrzymać tylko np. oś X musiałbym wpisać zamiast M00 - M128, dla Y - M129 itd.
U Ciebie:
Suwak nie jest w górnym położeniu = M00, wszystkie osie stoją.
Suwak jest w górnym położeniu = M114 - wznów pracę osi
Nie wiem ile by mogło zająć wpisanie tych komend do PLC, no ze dwie minuty.
Zatrzymywanie bębna na skrajnej pozycji mam zrobione:)
Do nawlekania też jedzie mi poza pierwszą krańcówkę, do tej która w oryginale była jako stop awaryjny (chyba).
Co mnie zniechęca do CSMIO- np. walka z obsługą magazynu - w SZGH jest wbudowana - trzeba podpiąć kilka krańcówek, przekaźniki od obrotu, wpisać ile jest pozycji magazynu i tyle.
Przy magazynie liniowym wpisać pozycje zmiany narzędzia- tyle.
Na ekranie jest folia, także sory za refleksy.
https://youtu.be/o5C5z7KcNZs
Jak ktoś chce zobaczyć obsługę magazynu na SZGH to będzie okazja, bo montuję takie cudeńko:)