Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
Re: Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio
Dzięki za pozytywną opinię i krytyka też mile widzianaPetroholic pisze: ↑07 mar 2020, 20:07Maszynka bardzo ładnie odnowiona. Do tego bardzo schludna szafa to plusy...
Niestety jak dla mnie wybór sterowania to minus bo z porządnej maszyny przemysłowej zrobiliście "garażówkę"... Po drugie do zastosowań seryjnych czas wymiany narzędzia zabija... Na VF4 robiłem kilkutysięczne serie elementów gdzie obróbka pojedynczej sztuki na 6 narzędzi trwała 2 minuty... Na tej maszynce trzeba by dołożyć kolejną minutę na wymiany
Co nie zmienia faktu, że ogarnęliście maszynę![]()

Co do sterowania takie mi osobiście najlepiej odpowiadało i na takim sobie maszynkę zrobiłem

Dzięki tak z doskoku jakieś 4 miesiące chyba. Tak ma transporter wiórów i wszystko działa jest uruchomione.
Co do transportu została załadowana widlakiem, ściągnięta Hds i dalej na rolkach. Przenosi się to za 3 uszy dwa do góry korpusu jeden z przodu przy osłonie osi Y. Wyglądało to tak:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Nie chce się wyrażać , ale pie...yszPetroholic pisze: ↑07 mar 2020, 20:07bo z porządnej maszyny przemysłowej zrobiliście "garażówkę"...

Jak pokażesz coś czego nie zrobię równie dobrze na sterowaniach "garażowychch" to pogadamy.
To , że Ci się nie chce lub nie potrafisz ogarnąć w niczym nie umniejsza zalet tych sterowań.
A daję głowę, że to SZGH jeszcze długo nie spełni moich potrzeb i zachcianek.
Tak z ostatnich :
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
Jeśli nawet taką możliwość SZGH by miało to nie masz do niej dostępu. Tylko nie mów , że napiszesz do chińczyka i zrobi

-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Że niby dwuosiowa dłutownica to taki szczyt możliwości czy co bo nie rozumiem?kamar pisze:Jeśli nawet taką możliwość SZGH by miało to nie masz do niej dostępu.
Jak dla mnie to aktualnie CSMiO i Mach nie ma żadnych zalet... Przy obecnych cenach wszelkiej chińszczyzny nawet zaleta ekonomiczna poszła się je...kamar pisze:To , że Ci się nie chce lub nie potrafisz ogarnąć w niczym nie umniejsza zalet tych sterowań.
kamar pisze:Jak pokażesz coś czego nie zrobię równie dobrze na sterowaniach "garażowychch" to pogadamy.
Jak mi pokażesz jedną maszynę, którą zrobiłeś dla przemysłu ciężkiego / automotive / aerospace / lub zbrojeniówki opartą na Linuxie to pogadamy

-
- Kontakt:
No widzisz , jak może spełniać wymagania jak ich nawet nie maszPetroholic pisze: ↑08 mar 2020, 12:07Że niby dwuosiowa dłutownica to taki szczyt możliwości czy co bo nie rozumiem?

Ten szczyt możliwości to zatrzymywanie suwaka zawsze w górnym położeniu.
Co do maszyn to:
"Na wynos" robię czasami tylko maszyny dedykowane, moi wymagający klienci kupują maszyny z pierwszej ręki jeśli tylko są na rynku.
Jak nie ma to wtedy zaczyna się moja rola. Nie liczę jak Bartek ale było już tego sporo i większość na LinuxCNC.
Za to części robione na moich "garażówkach" latają, plywają i tłuką się po poligonach.
Firmy "automotive" omijam z daleka

-
- Posty w temacie: 12
Akurat zatrzymanie suwaka w górnym położeniu czy brak posuwu osi w trakcie ruchu suwaka to w szgh dosłownie 2 minuty roboty z restartem sterowania włącznie.
Za godzinę będę przy maszynie (założyć kolejne kółko do cięcia) to zrobię zdjęcia jak to się robi.
Moje osobiste zdanie jest takie, że Linux jest lepszy od CSMIO i Macha bo jest darmowy, a potrafi więcej.
Jak mam wydać kilka tysięcy na CSMIO i Macha i dostać protezę sterowania to wolę wydać (o dziwo mniej) na SZGH i ograniczyć się do podpięcia wtyczek i wklepania parametrów osi.
Za godzinę będę przy maszynie (założyć kolejne kółko do cięcia) to zrobię zdjęcia jak to się robi.
Moje osobiste zdanie jest takie, że Linux jest lepszy od CSMIO i Macha bo jest darmowy, a potrafi więcej.
Jak mam wydać kilka tysięcy na CSMIO i Macha i dostać protezę sterowania to wolę wydać (o dziwo mniej) na SZGH i ograniczyć się do podpięcia wtyczek i wklepania parametrów osi.
-
- Kontakt:
Zdziwię się ale czekam

Jak to tylko dwie minuty to zrób od razu zatrzymywanie bębna zawsze na jednej krańcówce. Bardzo przydatne do przewlekania przez dziury.
-
- Posty w temacie: 2
Jakbym siebie czytałatlc pisze: ↑08 mar 2020, 12:59Moje osobiste zdanie jest takie, że Linux jest lepszy od CSMIO i Macha bo jest darmowy, a potrafi więcej.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Kontakt:
Ależ nie ma obowiązku, każdy orze ...
Tylko po co wyzywać od "garażówek" stosując takie wypasy jak wyżej.
Zaraz użytkownik Fanuców czy innych nawtyka Wam od druciarzy
Tylko po co wyzywać od "garażówek" stosując takie wypasy jak wyżej.
Zaraz użytkownik Fanuców czy innych nawtyka Wam od druciarzy

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
Była moda ma Mach3 czy Linux teraz jest moda na SZGH czasy się zmieniają. Ja osobiście wszystkie maszyny mam na cs-mio + Mach3 i dla mnie jest to najlepsza opcja. Działają już od długiego czasu zero problemów, wsparcie technicznie po polsku coś nie działa dzwonię pomoc od ręki dla mnie bardzo dobra opcja. Gdy coś już się kiedyś zepsuje na drugi dzień mam nowe zakładam szybka konfiguracja i jadę dalej, a cena części z cs-labu czy kupno serw+SZGH już w Polsce różnice nie wielkie chyba że ktoś się chce bawić w sprawdzanie wtedy cena SZGH lepsza.
Po za tym nie uważam żeby to była garażówka bo nic tu zdziadowane nie jest ale okej każdy ma inne zdanie
Chyba że że o pulpit chodzi bo tu zwykły monitor z klawiaturą
a szgh wygląda jak "przemysłowe" ale osobiście robotę robi taką samą 
Po za tym nie uważam żeby to była garażówka bo nic tu zdziadowane nie jest ale okej każdy ma inne zdanie