Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio

Dyskusje na temat maszyn HAAS

mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Re: Retrofit Haas vf-2 Mach3+Cs-mio

Post napisał: mineque » 07 mar 2020, 21:27

HDS a później na rolkach?

Autor tematu
Mati12-25
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Mati12-25 » 07 mar 2020, 23:19

Petroholic pisze:
07 mar 2020, 20:07
Maszynka bardzo ładnie odnowiona. Do tego bardzo schludna szafa to plusy...

Niestety jak dla mnie wybór sterowania to minus bo z porządnej maszyny przemysłowej zrobiliście "garażówkę"... Po drugie do zastosowań seryjnych czas wymiany narzędzia zabija... Na VF4 robiłem kilkutysięczne serie elementów gdzie obróbka pojedynczej sztuki na 6 narzędzi trwała 2 minuty... Na tej maszynce trzeba by dołożyć kolejną minutę na wymiany :(

Co nie zmienia faktu, że ogarnęliście maszynę :)
Dzięki za pozytywną opinię i krytyka też mile widziana :)

Co do sterowania takie mi osobiście najlepiej odpowiadało i na takim sobie maszynkę zrobiłem :D Ale chyba już nie taka garażówka bo działa to całkiem przyzwoicie moim zdaniem i najważniejsze dostała drugie życie. Co do magazynu jest trochę wolniejszy ale to można zawsze przerobić i być może będzie to zrobione z czasem. Też nie zależy mi na czasie wymiany zbytnio bo serii robić ona nie będzie chyba że raz od święta 10sztuk ale to raczej nie seria :P
Seb.Maz. pisze:
07 mar 2020, 21:25
Piekna robota:D ile Ci zeszlo z caloscia?
Masz do niej jakis transporter wiorow? Bo po zdjeciach ciezko wywynioskowac, mialbym tez kilka pytan na prv odnosnie transportu :) jakbys mial jakies zdjecia to fajnie by bylo jakbys wrzucil jak sie takie cos przenosi:D
Dzięki tak z doskoku jakieś 4 miesiące chyba. Tak ma transporter wiórów i wszystko działa jest uruchomione.
Co do transportu została załadowana widlakiem, ściągnięta Hds i dalej na rolkach. Przenosi się to za 3 uszy dwa do góry korpusu jeden z przodu przy osłonie osi Y. Wyglądało to tak:

Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 07:04

Petroholic pisze:
07 mar 2020, 20:07
bo z porządnej maszyny przemysłowej zrobiliście "garażówkę"...
Nie chce się wyrażać , ale pie...ysz :) Pokaż wreszcie co zrobisz lepiej na tej chińszczyżnie.
Jak pokażesz coś czego nie zrobię równie dobrze na sterowaniach "garażowychch" to pogadamy.
To , że Ci się nie chce lub nie potrafisz ogarnąć w niczym nie umniejsza zalet tych sterowań.
A daję głowę, że to SZGH jeszcze długo nie spełni moich potrzeb i zachcianek.
Tak z ostatnich :
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
Jeśli nawet taką możliwość SZGH by miało to nie masz do niej dostępu. Tylko nie mów , że napiszesz do chińczyka i zrobi :)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 08 mar 2020, 12:07

kamar pisze:Jeśli nawet taką możliwość SZGH by miało to nie masz do niej dostępu.
Że niby dwuosiowa dłutownica to taki szczyt możliwości czy co bo nie rozumiem?
kamar pisze:To , że Ci się nie chce lub nie potrafisz ogarnąć w niczym nie umniejsza zalet tych sterowań.
Jak dla mnie to aktualnie CSMiO i Mach nie ma żadnych zalet... Przy obecnych cenach wszelkiej chińszczyzny nawet zaleta ekonomiczna poszła się je...
kamar pisze:Jak pokażesz coś czego nie zrobię równie dobrze na sterowaniach "garażowychch" to pogadamy.

Jak mi pokażesz jedną maszynę, którą zrobiłeś dla przemysłu ciężkiego / automotive / aerospace / lub zbrojeniówki opartą na Linuxie to pogadamy :) Nigdzie nie napisałem, że to nie będzie chodzić... Ale do wymagającego klienta tym nie trafisz więc jest to "garażówka"...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 12:19

Petroholic pisze:
08 mar 2020, 12:07
Że niby dwuosiowa dłutownica to taki szczyt możliwości czy co bo nie rozumiem?
No widzisz , jak może spełniać wymagania jak ich nawet nie masz :)
Ten szczyt możliwości to zatrzymywanie suwaka zawsze w górnym położeniu.
Co do maszyn to:
"Na wynos" robię czasami tylko maszyny dedykowane, moi wymagający klienci kupują maszyny z pierwszej ręki jeśli tylko są na rynku.
Jak nie ma to wtedy zaczyna się moja rola. Nie liczę jak Bartek ale było już tego sporo i większość na LinuxCNC.
Za to części robione na moich "garażówkach" latają, plywają i tłuką się po poligonach.
Firmy "automotive" omijam z daleka :) Nie stać ich na mnie :)

atlc
Posty w temacie: 12

Post napisał: atlc » 08 mar 2020, 12:59

Akurat zatrzymanie suwaka w górnym położeniu czy brak posuwu osi w trakcie ruchu suwaka to w szgh dosłownie 2 minuty roboty z restartem sterowania włącznie.
Za godzinę będę przy maszynie (założyć kolejne kółko do cięcia) to zrobię zdjęcia jak to się robi.

Moje osobiste zdanie jest takie, że Linux jest lepszy od CSMIO i Macha bo jest darmowy, a potrafi więcej.
Jak mam wydać kilka tysięcy na CSMIO i Macha i dostać protezę sterowania to wolę wydać (o dziwo mniej) na SZGH i ograniczyć się do podpięcia wtyczek i wklepania parametrów osi.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 13:11

atlc pisze:
08 mar 2020, 12:59
dosłownie 2 minuty roboty z restartem sterowania włącznie.
Zdziwię się ale czekam :)
atlc pisze:
Za godzinę będę przy maszynie (założyć kolejne kółko do cięcia) to zrobię zdjęcia jak to się robi.
Jak to tylko dwie minuty to zrób od razu zatrzymywanie bębna zawsze na jednej krańcówce. Bardzo przydatne do przewlekania przez dziury.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 08 mar 2020, 13:47

atlc pisze:
Moje osobiste zdanie jest takie, że Linux jest lepszy od CSMIO i Macha bo jest darmowy, a potrafi więcej.
Jak mam wydać kilka tysięcy na CSMIO i Macha i dostać protezę sterowania to wolę wydać (o dziwo mniej) na SZGH i ograniczyć się do podpięcia wtyczek i wklepania parametrów osi.
Jakbym siebie czytał :D :D , do Linuxa nic nie mam i złego słowa nie napiszę, mi się już po prostu nie chce szukać starszych komputerów, instalować, konfigurować i modlić się czy coś się przypadkiem po drodze nie zes.a. Cenowo też już sens niewielki, licząc nowy sprzęt, karty Mesa i czas poświęcony.
I don't like principles, I prefer prejudices

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 mar 2020, 14:05

Ależ nie ma obowiązku, każdy orze ...
Tylko po co wyzywać od "garażówek" stosując takie wypasy jak wyżej.
Zaraz użytkownik Fanuców czy innych nawtyka Wam od druciarzy :)

Autor tematu
Mati12-25
Posty w temacie: 20

Post napisał: Mati12-25 » 08 mar 2020, 14:27

Była moda ma Mach3 czy Linux teraz jest moda na SZGH czasy się zmieniają. Ja osobiście wszystkie maszyny mam na cs-mio + Mach3 i dla mnie jest to najlepsza opcja. Działają już od długiego czasu zero problemów, wsparcie technicznie po polsku coś nie działa dzwonię pomoc od ręki dla mnie bardzo dobra opcja. Gdy coś już się kiedyś zepsuje na drugi dzień mam nowe zakładam szybka konfiguracja i jadę dalej, a cena części z cs-labu czy kupno serw+SZGH już w Polsce różnice nie wielkie chyba że ktoś się chce bawić w sprawdzanie wtedy cena SZGH lepsza.

Po za tym nie uważam żeby to była garażówka bo nic tu zdziadowane nie jest ale okej każdy ma inne zdanie :wink: Chyba że że o pulpit chodzi bo tu zwykły monitor z klawiaturą :lol: a szgh wygląda jak "przemysłowe" ale osobiście robotę robi taką samą :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”