Zostałem szczęśliwy albo nie posiadaczem plotera laserowego no mamę z wielkiego kraju.
Urządzenie na pierwszy rzut oka działa prawidłowo ale napotkałem schody przy grawerowaniu. Priblem powstał przy próbie wygrawerowania tekstu i rysunków na ramce. Cięcie ramki odbywa się prawidłowo natomiast grawerowana grafika jakby się kurczyła o kilka %. Licząc od lewego górnego rogu wszystko jest prawidlowo. Natomiast przeciwległy róg wszystko się rozjeżdża tak jakby grawerowana część była o kilka milimetrów (3) mniejsza od wycinanego elementu.
Czy to wina taniej chińskiej maszyny, oprogramowania CorelLaser na Corel X7, czy to kwestia jakiejś kalibracji urządzenia.
Z góry dzy za każdą nawet najmniejsza pomoc
Przesunięcie graweru względem cięcia
Problem z grawerowaniem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Przesunięcie graweru względem cięcia
Najczęstszą przyczyną jest gubienie kroków. Wycinanie jest wolniejsze i nie gubi.
Czy dzieje się tak w obu osiach?
Czy na grafice nie widać ciemniejszych pasków, w miejscu potencjalnego zgubienia kroku?
Spróbuj wygrawerować kratkę jak w zeszycie. Wąski pasek, na całą długość jednej osi.
Równolegle do niego taki sam, ale grawerowany w drugim kierunku.
Czy będą identyczne?
Kratki łatwo zmierzyć.
Czy dzieje się tak w obu osiach?
Czy na grafice nie widać ciemniejszych pasków, w miejscu potencjalnego zgubienia kroku?
Spróbuj wygrawerować kratkę jak w zeszycie. Wąski pasek, na całą długość jednej osi.
Równolegle do niego taki sam, ale grawerowany w drugim kierunku.
Czy będą identyczne?
Kratki łatwo zmierzyć.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Przesunięcie graweru względem cięcia
miałem sporą przerwę przez koronowirusa i musiałem laser ołożyć na bok, ten problem już sie rozwiązał, zmieniłem rodzaj danych wysyłanych do lasera i jest ok, maszyna nie gubi kroków
jednak powstał kolejny problem
laser teraz nie docina (głównie sklejka) dziś pokusiłem sie o sprawdzenie optyki, i wg wszystko wyrególowałem może nie idealnie ale wydaje mi się ze w granicach błędu w każdym miejscu na stole laser pada idealnie lub prawie idealnie w srodek dyszy.
niepokojącą rzecza dla mnie jest to że tnąc lub grawerując zmieniałem moc i idąc od zera w górę tak do około 40% widać zmianę na ograbianym materiale a wyżej przy grawerowaniu nie widać żadnych różnic a przy cięciu przy ponad 80% jakość się pogarsza
W prawym dolnym rogu laser w ogóle nie przecina materiału
jest tez jedno ustawienie w corellaser engraving manager - "POWER" której jest ustawione na 75% i jest nieaktywne nie mogę nic zmienić
Proszę o pomoc, cały czas mam cichą nadzieję ze nie jest to tuba, urządzenie przepracowało w sumie moze około 50 godzin.
Dystrybutor nie daje znaków życia
nie wiem czy mogę tu podać nazwę?
jednak powstał kolejny problem

niepokojącą rzecza dla mnie jest to że tnąc lub grawerując zmieniałem moc i idąc od zera w górę tak do około 40% widać zmianę na ograbianym materiale a wyżej przy grawerowaniu nie widać żadnych różnic a przy cięciu przy ponad 80% jakość się pogarsza
W prawym dolnym rogu laser w ogóle nie przecina materiału

jest tez jedno ustawienie w corellaser engraving manager - "POWER" której jest ustawione na 75% i jest nieaktywne nie mogę nic zmienić
Proszę o pomoc, cały czas mam cichą nadzieję ze nie jest to tuba, urządzenie przepracowało w sumie moze około 50 godzin.
Dystrybutor nie daje znaków życia