Tokarka tss 150 strzelczyk
Przestał się kręcić uchwyt
Re: Tokarka tss 150 strzelczyk
Bardzo proszę o opinie. Remontuje tokarke jak w tytule mam pytanie w sprawie sprzęgła, bo posiadam tylko jeden zestaw płytek sprzęgła w tokarce i działają obroty w jednym kierunku ale ze względu na to że jest rozkompletowany hamulec to po wyżuceniu na luz wrzeciono tylko zwalnia. Czy warto dorabiać hamulec? Brakuje mi głównie taśmy hamulcowej reszte jestem w stanie dorobić. Czy tarczki, płytki sprzęgła można kupić, czy są drogie, ewentualnie dorobić tylko nie wiem z czego. Czy dać sobie spokój z tym sprzęgłem proszę o porade.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zablokuj w jakiś sposób sprzęgło i doposaż tokarkę w falownik, będziesz miał miękki start, hamowanie wrzeciona przez silnik i płynną regulację obrotów.
Niestety nie za bardzo mam kase na falownik a jeżeli nie opłaca się naprawiać hamulca to będzie pracować na sztywno. W układzie hamulca brakuje mi głównie taśmy hamulcowej, a sprzęgło w jedną stronę działa zaś obrotami reguluje przełącznikiem prawo lewo. Dziś zamówie włącznik stycznikowy do załączania i wyłączania silnika tokarki (oczywiście przez styczniki) i chce zamotować ten włącznik po prawej stronie mostka nad dźwignią załączania lewo-luz-prawo. Zawsze będzie wygodniej prawie że pod ręką i nie będe musiał się schylać. Tocze nie dużo bardziej hobbistycznie ale żona już zazdrosna