urządzenie do aplikacji płynu

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Prot1976
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

urządzenie do aplikacji płynu

Post napisał: Prot1976 » 04 kwie 2008, 22:10

Witam

wymyśliłem sobie urządzenie którego zadaniem będzie wypełnianie płynem wielodołkowej matrycy, wydaje mi się że układ plotera rozbudowany o zasobnik z pojemnikami z płynem pobieranym byłby dobrym rozwiązaniem, niestety mam tylko wizje jak ma to działać ale już kwestie elektroniki i programu sterującego są dla mnie magią, może któryś z was miałby czas i wiedze potrzebną do pokierowania mną, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 04 kwie 2008, 22:42

Jestem w trakcie budowy maszynki, która będzie wykonywała podobną pracę.
Obecnie buduję pompę, lecz brak czasu spowalnia pracę :neutral:
https://www.cnc.info.pl/topics85/naklad ... vt7208.htm

Autor tematu
Prot1976

Post napisał: Prot1976 » 12 kwie 2008, 21:14

widziałem opis twojego projektu, interesująca maszynka. Moja ma wykonywać nieco inną prace, teraz widzę że potrzebuje sterownika X,Y,Z,A + 2 może 3 wyjścia sterujące załączaniem elektromagnesów lub przekaźników.
zakres pracy mojej maszynki powinien wyglądać tak:

dana jest matryca (12, 24, 48, 96) z regularnie rozłożonymi dołkami do których mam aplikować płyny (gęstości wody) magazyn płynów może zawierać kilkadziesiąt zasobników (w zależności od wielkości matrycy docelowej), praca polega pobraniu końcówki (igły) z zasobnika , dojazd do zasobnika pobranie płynu, dojazd do dołka i "powolne wyplucie płynu" wyplucie powinno mieć 2 etapy, pierwszy wolny i drugi "przedmuch końcówki" szybszy, jeśli pobierany płyn jest taki jak w poprzednim cyklu "igła zostaje ta sama, jeśli nie następuje zrzut igły i pogranie nowej. Takich cykli może być wiele w różnych konfiguracjach, aplikacje pojedyncze podwójne potrójne itd. co do samego programu sterującego to jeszcze się zastanawiam ale chyba najlepsze byłoby coś na zasadzie "klikania".

wiem że tym forum jest sporo informacji o sterownikach do silników krokowych ale może mógłbyś coś polecić?
coś co steruje czterema silnikami krokowymi plus może jakieś dodatkowe wyjścia do załączania np elektromagnesów.

bo wiesz wizje to ja mam, tylko z zapleczem jest problem.

obiecuje wczytać się w twój projekt i podrzucić coś jako "niewierzący"

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 12 kwie 2008, 22:11

Jak mogę zrozumieć temat jest ściśle związany "CNC podstawy" a na dodatek jest to informacja podstawowa ??????? proszę przynajmniej poczytać forum i dział wybrać OK.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 12 kwie 2008, 23:08

Nie wnikam do czego ma służyć Twoja maszynka ale ciężko jest coś podpowiedzieć. Może jednak więcej informacji. Dlaczego igła ma pobierać płyn z zasobnika? Może należy płyn tłoczyć do głowicy. Ja w swoim rozwiązaniu będę sterował czterema silnikami XYZ plus jeden na obrót pompy perystaltycznej ( ale to jest prototyp i też nie wiem jak zadziała). Sterowniki masz dostępne na stronie sponsora forum i program Mach 2 lub Mach3. Musisz trochę poczytać na forum. Pytaj koledzy napewno coś podpowiedzą. :smile:

[ Dodano: 2008-05-04, 22:32 ]
Witam
jak postępy bo ja trochę utknąłem. Potrzena świeża krew :smile:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”