Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu mojego problemu, niby w sieci wszystko jest ale ja sobie z tym nie radzę, opiszę o co chodzi:
Wymyśliłem sobie że połączę kablem skrosowanym UTP, komputer z Win 7 na którym mam też dostęp do internetu poprzez kartę WiFi, z komputerem w mojej maszynce na której jest zainstalowany LinuxCNC w wersji 2.7.14.
Połączenie ma za zadanie ułatwić mi życie i mam mieć możliwość zapisania w wybranym folderze na maszynie CNC, wygenerowanego G-kodu z programu "Fusion 360".
Sieć na komputerze z Windowsem 7, mam skonfigurowaną jak niżej:

Na linuxie wygląda to tak:

Przy sprawdzeniu połączenia za pomocą komendy PING wygląda że sieć działa, pakiety są przesyłane, lub że mi się wydaje że jest ok.
PING Win7:

PING LinuxCNC:

I teraz w Windowsie w zakładce sieć nie widzę komputera z Linuxem, natomiast w Linuxie w zakładce sieć jest ikonka Sieć Windows, w niej ikonka WORKGROUP, i po kliknięciu na nią pokazuje mi się taki komunikat:

Wiem że jeszcze powinienem na komputerze w maszynie udostępnić folder do którego będą zapisywane pliki, ale nie wiem jak to prawidłowo zrobić.
Uprzedzę ewentualne komentarze, rozwiązanie z pamięcią USB (PENDRIVE) nie jest dla mnie rozwiązaniem dobrym, niby wymaga nie wiele, ale sieć lokalna do przesyłania plików jest lepsza.