Witam
Chciałbym wycinać sobie proste rzeczy na frezarce czasami laser nie daje rady ze sklejką grubszą od 5mm.
Jakim programem mógłbym wygenerować ścieżkę z opcją wprowadzenia grubości materiału oraz ilości zbieranego materiału (przejazdów) ?
Opcjonalnie ustawić posuwy robocze.
Jest możliwość to zrobienia w fusion 360 ale to straszna krowa jest. Pozatym proste rysunki mam zazwyczaj w 2D i nie chce mi się tego jeszcze modelować w fusionie.
Pozdrawiam
CAM 2.5D
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: CAM 2.5D
Mając zaimportowany prosty (ale prawidłowy) "obrys" 2D w każdym CAD-zie wystarczy go wyciągnąć i masz już bryłę (prostokreślną). Czyli wystarczy 1 operacja. Nie musisz znać wszystkich opcji. Na początek import i wyciągnięcie. Nie znam Fusion360, ale nie może być znacząco inaczej.
Tak czy inaczej, doradzam wybór jakiegoś zestawu Cad/Cam, tego czy innego - mając jakikolwiek ploter, zestaw Cad/Cam gigantycznie zwiększa twoje możliwości. Zwiększa również komfort i skraca sumaryczny czas wykonania zlecenia moim zdaniem. Tyle, że trzeba zainwestować trochę swojego czasu w naukę na początek.
Tak czy inaczej, doradzam wybór jakiegoś zestawu Cad/Cam, tego czy innego - mając jakikolwiek ploter, zestaw Cad/Cam gigantycznie zwiększa twoje możliwości. Zwiększa również komfort i skraca sumaryczny czas wykonania zlecenia moim zdaniem. Tyle, że trzeba zainwestować trochę swojego czasu w naukę na początek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja polecam estlcam - do takich rzeczy idealny. Bardzo prosty i przejrzysty, kosztuje niewiele a próbować można za darmo.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
FreeCad ma opcje CAM ktos tu robil tutoriale freecad-tutorial-modulu-cam-t102752.htm ... ad#p708897