CamBam - czy ktoś próbował?


Autor tematu
jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5341
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

CamBam - czy ktoś próbował?

#1

Post napisał: jasiu... » 27 lut 2015, 15:08

Znalazłem takie coś: http://www.cambam.info/

Co mi się najbardziej podobało - 40 uruchomień masz w ramach próbowania (to wcale nie tak mało) a później CAM tworzy około 500 wierszy G-code, co niejednemu może by i starczyło. Okrojony? No ale może komuś wystarczy? Nie doczytałem ile kosztuje pełna wersja, ale jeśli się takie coś pojawia i w komentarzach raczej pozytywnie jest oceniane, to może warto o tym wspomnieć? Ktoś dołoży swoje spostrzeżenia, recenzję?



Tagi:

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 324
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Kontakt:

#2

Post napisał: corano » 27 lut 2015, 15:17

Z tego co kojarzę poprzednie wersje były darmowe .. (?) Poszukam na dysku.
Jednak nie znam szczegółów przydatności tego programu.
hM..


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3094
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 27 lut 2015, 16:17

pełna wersja kosztuje 93 funciaki czyli jakieś 500 złociszy, ludzie sobie chwalą, osobiście nie miałem okazji jak i pewnie chęci zapoznać się z tym programem.
I don't like principles, I prefer prejudices


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 471
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: micro » 27 lut 2015, 19:41

Program dość prosty. Niewiele opcji tworzenia grafiki. Pozwala na szybkie wygenerowanie G-Code 2D .Być może nowsza wersja posiada większe możliwości.

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 672
Rejestracja: 06 paź 2008, 22:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#5

Post napisał: jarenio » 02 mar 2015, 09:19

ja mam full, ale trafił mi sie troche fartem, długa historia
rysować się w tym nie da, ja przynajmniej nie mogłem sie przekonać, osobiście używam do plazmy, trochę wkurza, ale jak sie posiedzi chwile to mozna go dopracować
za + przede wszystkim bardzo dobre wsparcie na oficjalnym forum, program jest rozwijany, społeczność tworzy tez dodatki

gdybym miał teraz kupować to bym pod moje potrzeby wziął sheetcama :P
Pozdrawiam; Jarek


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 471
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: micro » 02 mar 2015, 20:43

ShitCam niby wygląda nieźle, ale...
Być może tego nie wyczaiłem i nie wiem czy jest w nim to możliwe
(takie pierwsze spstrzeżenia), aby z zaimportowanego pliku DXF usunąć niepotrzebne elementy.MI się to na razie nie udało.
W CamBam nie ma z tym najmniejszego problemu, a i na szybko proste rysunki da się nim wykonać, bez konieczności uruchamiania innego oprogramowania.


Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 284
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

#7

Post napisał: Kazik_Wichura » 03 mar 2015, 08:40

Ja pracuje w Cambam -ie od samego początku mojej przygody z CNC, większość rzeczy robię w nim. Tylko wyjątkowo trudne rzeczy i złożenia robię w poważniejszym programie CAD. Do podstawowych prac hobbystycznych w zupełności wystarczy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”