Odpady poprodukcyjne, utylizacja

Co z tym robić?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Re: Odpady poprodukcyjne, utylizacja

Post napisał: CFA » 18 gru 2019, 21:27

FTW pisze:
18 gru 2019, 21:16
Ja sprzedawałem w zeszłym tygodniu, wystawiałem te karty to mi to podbili, fakturę wystawiłem i nie chcieli żadnego BDO...
Widocznie są też skupy słabo zorientowane :-)

Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kazik_Wichura » 18 gru 2019, 21:57

Pytanie: jak niby trzeba było by się rejestrować do tego BODo jak producent odpadów to do której grupy niby? Bo szukam i patrzę i nie widzę. Mówię o produkcji odpadów z obróbki metali i tworzyw.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 18 gru 2019, 22:17

Kazik_Wichura pisze:
18 gru 2019, 21:57
Pytanie: jak niby trzeba było by się rejestrować do tego BODo jak producent odpadów to do której grupy niby? Bo szukam i patrzę i nie widzę. Mówię o produkcji odpadów z obróbki metali i tworzyw.
Nie wiem nic o grupach, rejestrowałem się podając tylko kody odpadów. Wypełniałem tylko dział XII chyba
(ten dodany nowelizacją) - zarejestrowali, więc nic nie wiem o jakie grupy pytasz.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: rdarek » 18 gru 2019, 22:39

CFA pisze:
18 gru 2019, 21:27
FTW pisze:
18 gru 2019, 21:16
Ja sprzedawałem w zeszłym tygodniu, wystawiałem te karty to mi to podbili, fakturę wystawiłem i nie chcieli żadnego BDO...
Widocznie są też skupy słabo zorientowane :-)
A myślisz, że każdy menel i złomiarz biegający do skupu jest zarejestrowany w BDO? po prostu przy niewielkich ilościach taki złom na luzie to ominie :wink: . Ponadto obowiązek podania na każdej fakturze numeru BDO wchodzi od nowego roku tak więc; teraz mają to w ....

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: emsc » 19 gru 2019, 00:07

Złomiarz-menel nie podlega rejestracji, bo nie prowadzi działalności.

Ciekawostka - w moim miasteczku oddawałem regularnie i nieodpłatnie makulaturę tekturową do pewnej firmy recyklingowej. Było to wygodne, praktyczne i wszystkim się opłacało. Od miesiąca już nie ma tam kontenerów na kartony i nie przyjmują. Wolą nie zarabiać na tym niż prowadzić papierologię w myśl nowych przepisów. Tak działa "rządowa dbałość o ochronę środowiska" w praktyce.

Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, to praktycznie każda działalność podlega pod wpis do BDO. Wyjątkiem jest podpisanie umowy z firmą trzecią i scedowanie na nią własnych obowiązków.
Jeśli komuś się zdaje że nie podlega, to poniższy fragment rozwiewa wątpliwości:
"Poprzez wytwórcę odpadów rozumie się każdego, którego działalność lub bytowanie powoduje powstawanie odpadów (pierwotny wytwórca odpadów)/../W związku z powyższym w praktyce zobowiązane do prowadzenia ewidencji odpadów, a co za tym idzie uzyskania wpisu do Rejestru BDO będą wszystkie firmy produkcyjne i przemysłowe, które w ramach swojej działalności wytwarzają odpady w ilościach większych niż wymienione w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 12 grudnia 2014 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów. Rozporządzenie wprowadza wyłączenia z obowiązku prowadzenia ewidencji dla osiemnastu kodów odpadów, przy ściśle określonej masie wytworzonych odpadów w danym roku kalendarzowym."
Tłumacząc na nasze, można nie ewidencjonować 4,5 odpadów plastikowych. Ale jeśli do tego będzie to 100g tektury czy kilo wiórów z tokarki, to już trzeba się zajestrować. Można nawet nic nie produkować, ale wystarczy kupić za granicą paczkę zszywek do zszywacza i też jest to już obrót opakowaniami. czyli wystarczy faktura zakupu UE, do których to faktur rząd ma dostęp.

I teraz - póki się jedzie to się jedzie. Przepisy już wcześniej były, ale były martwe. Od 1 stycznia nie są. Wiadomo o co chodzi - rząd szuka pieniędzy na swoje obietnice, dokręca śrubę. Po większych firmach już grasują kontrolerzy ZUS, IP itp. Z wytycznymi "szukać kasy". A tu sprawa prosta - minimalna kara to 5000zł. Łatwe do namierzenia. Masz usługi ślusarskie? Wióry? To najmniejszy problem! A olej odpadowy, chłodziwa, skropliny z kotła gazowego? Dopaść można nie tylko za recykling, ale za zanieczyszczenie wód (Wody Polskie). Wystarczy że ktoś wylosuje ciebie przyjacielu. Albo ktoś zakabluje, bo mu się coś nie podoba, albo ci się za dobrze wiedzie.

Tak więc, lepiej się zarejestrować, zapłacić tę stówę rocznie i spać w miarę spokojnie.
Pozostałości i substancje odpadowe i tak trzeba utylizować, dbając o swoje własne zdrowie w zdrowym środowisku. Tu chodzi przede wszystkim o to, żeby nie dać się w myśl przepisów OKRAŚĆ ze swojej krwawicy. Bo na sąd niezależny od władzy wykonawczej być może już niedługo nie będzie można liczyć.

Acha, jeszcze jedno, żeby nie było wątpliwości że chodzi o kasę. Opłata rejestracyjna jest obowiązkowa do końca roku. W nowym roku, czyli za kilka dni, opłatę trzeba ponowić żeby rejestracja była ważna w 2020 roku. 200 tysięcy firm * 200zł równa się 40 baniek. Wiele nie jest, ale na kolejną kampanię promocyjną Polskiej Fundacji Narodowej i na działalność Komisji Smoleńskiej w obecnej kadencji może wystarczy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: IMPULS3 » 19 gru 2019, 00:53

kamar pisze:A tak nieśmiało zapytam - kiedy tam byłes ostatnio i w jakim charakterze ?

Jakieś 10 lat temu w harakterze oglądacza samochodu który za któryms razem kupiłem. :) Za to jeżdzilem z gościem który pracował tam przez naście lat. i zawsze podkreślał to ze wcale Niemcy nie są takie eko łącznie z przykladami, ale skoro sami olewają a od innych wymagają to dzięki za taką "przyjażń". O nie daniu szansy i zmiażdzeniu gospodarczym to nawet nie wspomne.
Co do skupów wiórów to nikt do tej pory nic nie wymagał, więc moze i jakaś słaba znajomość skupów odnośnie BDO.
Tak czy siak to po dzisiejszych romowach z większymi od siebie to wyrok brzmi że zarejestrować się trzeba, a za brak grozi kara nawet do 1 miliona złotych. Więc niech żyje unia.

emsc
Posty w temacie: 11

Post napisał: emsc » 19 gru 2019, 03:55

Nie wiem co tam ci ten człowiek naopowiadał, ale chyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć podstaw. Prawo UE obowiązuje wszystkich we wszystkich krajach. I nie jacyś Niemcy je wprowadzają, tylko unijny parlament. Niemiecki przemysł samochodowy dostał niezłego łupnia od UE. Każdy kraj z osobna ma OBOWIĄZEK zaimplementować prawo wspólnotowe. Jest na to zwykle jakiś dość długi okres przejściowy. W tym sensie prawo wspólnotowe jest NADRZĘDNE nad krajowym. Natomiast konstytucje krajów członkowskich musiały na etapie akcesji być dostosowane do ogólnych przepisów Unii, żeby nie było takiej sytuacji, że jakiś kraj członkowski ma ustawę zasadniczą niespójną z prawem wspólnotowym i chwilowo rządzący w jakimś kraju bredzą że oni czegoś tam nie zrobią, bo ich konstytucja jest w sprzeczności. Otóż nie ma takiej opcji żeby konstytucja była w sprzeczności z podstawowymi prawami UE, ponieważ z definicji MUSI być zgodna. Zostało to potwierdzone przyjęciem kraju do UE. Co nie oznacza, że nie ma różnic w prawie. Różnice oczywiście są, ale skutki zapisów są jednakie. Przykładowo prawa obywatela są CO NAJMNIEJ takie jakich wymaga Unia. Albo, bardziej na czasie, niezawisłość wymiaru sprawiedliwości jest CO NAJMNIEJ tak silna jak tego wymaga Unia. Ta niezawisłość może być zagwarantowana na przeróżne sposoby, ale poziom zabezpieczeń nie może być niższy od minimum wymaganego. To jest właśnie torpedowanie tego, co pie..rzy obecna władza, że ma mandat (a nie ma) i prawo (nie ma, bo UE nad tym czuwa) zrobić z polskim wymiarem sprawiedliwości dokładnie to co się prezesowi zamarzy. I że nikt nam (w sensie im) nie będzie mówił, co mogą a czego nie. Otóż będzie. A jak nie, to won z UE. Bo nie ma takiej opcji żeby być w UE jednocześnie nie respektując ustaleń.
Jeśli Twój cały kontakt z inną cywilizacją to epizod śmieciarza który ściągnął stary samochód z Niemiec do swojej jamy pod Lublinem, to nie dziwi mnie teraz co piszesz.
A jak są Niemcy ekologiczni w stosunku do nas, to popatrz tylko na mapę zanieczyszczeń powietrza.

Wczytałem się w ustawę. Nie jest prawdą (w myśl ustawy), że rejestracja jest dla każdego płatna. Rejestracja jest płatna dla większości rodzajów określonych tam podmiotów, ale ilościowo zapewne dla mniejszości:
"Art. 57. 1. Wpis do rejestru dla:
1) wprowadzających sprzęt i autoryzowanych przedstawicieli,
2) wprowadzających baterie lub akumulatory,
3) wprowadzających pojazdy,
4) producentów, importerów i wewnątrzwspólnotowych nabywców opakowań,
5) wprowadzających na terytorium kraju produkty w opakowaniach,
6) wprowadzających na terytorium kraju opony,
7) wprowadzających na terytorium kraju oleje smarowe
– podlega opłacie rejestrowej."
Większość prywaciarzy podejdzie pod "wytwórcę odpadów", czyli dział XII zgłoszenia. Taki wytwórca, jeśli nie wytwarza za dużo, nie musi prowadzić ewidencji odpadów a jedynie ewidencje uproszczoną:
"Art. 71. Uproszczoną ewidencję odpadów z zastosowaniem jedynie karty przekazania odpadów prowadzą:
1) podmioty, które:
a) wytwarzają odpady niebezpieczne w ilości do 100 kilogramów rocznie,
b) wytwarzają odpady inne niż niebezpieczne, niebędące odpadami komunalnymi, w ilości do 5 ton rocznie;"
Ale jeśli ktoś ma choćby jedną dużą maszynę albo nawet małą ale w ciągłym ruchu, i przetoczy przez nią ponad 100l chłodziwa rocznie (a jest to odpad niebezpieczny), to już niestety...
Tak czy inaczej, za darmo czy z opłatą, trzeba się zarejestrować.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: lepi » 19 gru 2019, 06:07

W kodach odpadów emulsja do chłodzenia jest wyłączona z odpadów niebezpiecznych.

FTW

Post napisał: FTW » 19 gru 2019, 07:52

Coś czuję, że znacząco wzrośnie obrót pewnymi materiałami i płynami przez osoby prywatne :)

Bardzo podobny numer został zrobiony z czynnikami chłodniczymi. 5 lat temu wszedł przepis, żeby kupić sobie butlę czynnika trzeba było mieć jakieś uprawnienia f-gaz i oczywiście działalność, wcześniej nie trzeba było. Oczywiście przez krótki okres ceny poleciały w górę, trzeba było się z tego rozliczać, jakieś opłaty recyklingowe itd. A teraz... wejdźcie sobie na OLX. Jest setka ogłoszeń ze sprzedażą butli od osób prywatnych bez żadnych papierów :D Podobno to są czynniki z Chin. Teraz jesteśmy bardziej eko :)

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: lepi » 19 gru 2019, 08:34

Niestety, nadmiar biurokracji prowadzi do patologii.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”