Ale tu jest stolik na liniowych.
Tokarka
Tokarka do metalu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Re: Tokarka
Bicie koła czasami się zdarza ale i tak trzeba szlifować do skutku, po usłudze trzeba wywarzyć koła. Maksymalnie zużyte koło trzeba było zbierać około 0,9mm. Kompletna szlifierka waży około 150kg plus trzeba zespawać ramę do osadzenia szlifierki. Czasami jak rama jest bardzo wysoka lub zbyt dużo chcę zebrać zaczyna wszystko wibrować w wyniku czego podbija ściernicę. Jeśli chodzi samą obróbkę to najważniejsze są wymiary i chropowatość końcowa koła. W 90% koła są wykonane z żeliwa które powinny się łatwa obrabiać z bardzo małym naddatkiem.
Zamontowałem gumowe kółko między dwiema blachami i osądziłem w przekładni. Przenosi napęd na koło wystarczająco dobrze z regulacją przez falownik. Za chwilę przelew zdjęcie stół
Dodane 12 minuty 32 sekundy:

Dodane 2 minuty 7 sekundy:
Projekt trwa długo, nawet stół pokrył się nalotem rdzy
Zamontowałem gumowe kółko między dwiema blachami i osądziłem w przekładni. Przenosi napęd na koło wystarczająco dobrze z regulacją przez falownik. Za chwilę przelew zdjęcie stół
Dodane 12 minuty 32 sekundy:

Dodane 2 minuty 7 sekundy:
Projekt trwa długo, nawet stół pokrył się nalotem rdzy
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Śruby na pewno nie te co widać
Kulowe 20x5 , krokowce min. 8Nm. Sterować z PLC się nie bardzo da bo po łuku. LinuxCNC , Mach czy Pico do wyboru.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Prosty sterownik dwuosiowy wystarczy. Na co tu komputer z monitorem i klawiaturą.
Co do wibracji i innych problemów przy obróbce to przy toczeniu będą jeszcze większe.
Co do wibracji i innych problemów przy obróbce to przy toczeniu będą jeszcze większe.
-