pronum 630t - korekcja promienia
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Re: pronum 630t - korekcja promienia
Hmm, mam w parametrach cyklu. Parametr R27 dokładnie. Zrobiłem zgodnie z przykładem w manualu na stronach 110 i 111.wojtek10916 pisze: ↑20 lis 2019, 19:38A gdzie masz kolego G41 lub G42
Manual od strony 72
http://www.pronum.pl/pomoc/insprot.pdf
Czyli mam rozumieć, że dodanie G42 w podprogramie rozwiąże problem? Fajny w takim razie ten manual, skoro wynika z niego coś innego...
-
pawel1550 pisze:Zrobiłem zgodnie z przykładem w manualu na stronach 110 i 111
Sprawdz z D1 w tej samej lini jak w manualu
Ale ciekawe to sterowanie
-
Sprawdziłem właśnie i niestety nic to nie zmienia.wojtek10916 pisze: ↑20 lis 2019, 21:58pawel1550 pisze:Zrobiłem zgodnie z przykładem w manualu na stronach 110 i 111
Sprawdz z D1 w tej samej lini jak w manualu
Ale ciekawe to sterowanie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Kolego przeczytaj ze zrozumieniem rozdział o kompensacji promienia noża!!!! i to kilka razy bo toczenie z nożem o promieniu np. 5mm może się zakończyć katastrofą.
Program wykonuje dokładnie to co mu zapisałeś. Rozrysuj go sobie + dorysuj tor noża skompensowany + wrysowując obrys noża punkcie startu i końca oraz punktach newralgicznym przy obrysie krzywoliniowym, wtedy będzie wszystko jasne.
Program wykonuje dokładnie to co mu zapisałeś. Rozrysuj go sobie + dorysuj tor noża skompensowany + wrysowując obrys noża punkcie startu i końca oraz punktach newralgicznym przy obrysie krzywoliniowym, wtedy będzie wszystko jasne.
-
Ale ja nie chcę toczyć nożem o promieniu 5mm.GumiRobot pisze: ↑21 lis 2019, 09:09Kolego przeczytaj ze zrozumieniem rozdział o kompensacji promienia noża!!!! i to kilka razy bo toczenie z nożem o promieniu np. 5mm może się zakończyć katastrofą.
Maszyna nie robi tego co chcę. Z włączoną kompensacją toczy za dużą średnicę i za małą głębokość w osi Z. Chyba nie tak ma działać kompensacja.
Dużo więcej programuję maszynę na mazatrolu. Jakoś tam po opisaniu konturu i uzupełnieniu tabeli o dane płytki nie dostaję wymiarów zawyżonych o promień z tabeli.
Prosiłbym o podanie rozwiązania wprost, jeśli faktycznie je widzisz

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Rozwiązaniem wprost jest przeczytanie ze zrozumieniem rozdz.3 instrukcji programowania i przeanalizowanie znajdujących się tam rysunków.
Jeszcze raz powtórzę - na ekranie jest wyświetlane położenie punktu zawieszenia promienia a nie położenie teoretycznego czubka noża wynikającego z kompensacji długości noża w X i Z.
Puść swój program z kompensacją 40 i zobacz co będziesz miał na ekranie lub ustaw promień na '0' i puść program
z kompensacją 41/42 i z komp. 40.
Zapomnij po prostu o mazatrolu przy pronumie, który jest wzorowany na starych sinumerikach.
Jeszcze raz powtórzę - na ekranie jest wyświetlane położenie punktu zawieszenia promienia a nie położenie teoretycznego czubka noża wynikającego z kompensacji długości noża w X i Z.
Puść swój program z kompensacją 40 i zobacz co będziesz miał na ekranie lub ustaw promień na '0' i puść program
Zapomnij po prostu o mazatrolu przy pronumie, który jest wzorowany na starych sinumerikach.
-
Ja rozumiem, że na ekranie ma się wyświetlać punkt zawieszenia promienia gdy kompensacja jest włączona. Program był puszczany blok po bloku bez kompensacji i z kompensacją.GumiRobot pisze: ↑21 lis 2019, 14:09Rozwiązaniem wprost jest przeczytanie ze zrozumieniem rozdz.3 instrukcji programowania i przeanalizowanie znajdujących się tam rysunków.
Przy przejściach wykańczających bez kompensacji w ostatnim punkcje toczenia wzdłuż osi Z ekran pokazywał pozycję X57.5 Z-73.5
Z kompensacją było to X58.3 Z-72.7
Problem tylko w tym, że to wymiary które FIZYCZNIE uzyskałem (X razy dwa bo to promień a nie średnica).
-
pawel1550 pisze:Zapomniałem wcześniej o wybraniu kierunku kompensacji, tzn pole P1 w tabeli
a jak opisales typ narzedzia?