Długość sondy - TASTER 3D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Długość sondy - TASTER 3D
Cześć, mam ustawioną osiowość końcówki ale nie wiem jak ustawić długość sondy? Bo tylko to mi zostało do ustawienia? Narzędzia nie mogą być odniesieniem ponieważ są źle pomierzone (-+0.2) Wszytko ustawiam ręcznie tj. nie mam grzybka.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Długość sondy - TASTER 3D
Jak znasz współrzędna Z stołu, to połóż dużą płytkę wzorcowa (np. 50) I skalibruj na stole.
Jak nie. To zmierz jakieś małe (tak z 5-6mm. Im większe tym większa niedokładnosc planowanej powierzchni) narzędzie porzadnie, I wtedy mozesz skalibrowac na śladzie.
Jak nie. To zmierz jakieś małe (tak z 5-6mm. Im większe tym większa niedokładnosc planowanej powierzchni) narzędzie porzadnie, I wtedy mozesz skalibrowac na śladzie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
To zrób sobie trzpień kontrolny.
W oprawkę ER wkręć szlifowany kołek , zmierz czujnikiem ( zerujac Z operatora) odległość od czoła tego kołka do czoła wrzeciona.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
To mierz je dobrze na tym ustrojstwie.
[hsimg]

Ustaw sobie na nim bazę tasterem 3d , pomierz narzędzia i przy ustawianiu bazy (np.) G54 operuj offsetem.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Panowie czyli pierwszą rzeczą jaką muszę zrobić to ustawić długość tastera(gdy wskazówka jest na zero)? Założę do imadła kawałek materiału i potem go splanuję aby mieć płaszczyznę odniesienia. Potem na tej płaszczyźnie postawię płytkę wzorcową następnie ustawię długość tastera na zero i podjądę czołem wrzeciona(z wyjętym tasterem) do płytki wzorcowej na styk i w tym momencie ustawię bazę w zecie na zero(G54). Następnie założę taster dojadę nim do płytki i będę miał moja magiczną długość tastera? Bo ona jest najważniejsza? Może tak być?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja bym zmierzył trzpień kontrolny i ustawił na powierzchni wspomnianej przez Ciebie bazę G54 na 0 .
Potem wyzerowałbym os Z z pozycji operatora , i na tej powierzchni zmierzył taster (gdy wskazówka jest na zero).
Wskazanie na osi Z z pozycji operatora będzie długością tastera.
Mariusz.
Potem wyzerowałbym os Z z pozycji operatora , i na tej powierzchni zmierzył taster (gdy wskazówka jest na zero).
Wskazanie na osi Z z pozycji operatora będzie długością tastera.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki