wiertarka automatyczna
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Re: wiertarka automatyczna
Odpowiedź prosta i standardowa, jak najszybciej
. Generalnie sam jej nie zbuduje więc tak czy inaczej muszę poczekać, a i ja mam roboty wzięte których też nie realizuje z dnia na dzień.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Termin można przyspieszyć używając gotowych komponentów dostępnych na rynku ale wtedy mocno nadwyręży się budżet... Np. zamiast użyć tańszej używanej wiertarki z posuwami i przystosować ją do sterowania z zewnątrz można znaleźć wiertarkę już z zewnętrznym sterowaniem = drożej, ale szybciej przy przeróbce. Można zakupić standardowy rolotok i go przerabiać pod maszynę lub zamówić na wymiar i mieć gotowy = drożej. Itd...
Nawet co do samego wiercenia - piszesz, że otwory max rzędu 30mm to wcześniej wypadałoby zrobić otwór pilotujący. Można to zrobić w dwóch operacjach, można zrobić dwa wrzeciona wiercące lub zakupić wiertła z pilotem, można użyć wiertła koronowego ale to komplikuje bo "kółeczka" mogą zostać wewnątrz wiertła i po kilku otworach się zapcha
To samo tyczy imadła. Można użyć jednego ale problemem będzie zachowanie odległości od dna przy wierceniu na wylot - trzeba podnieść materiał żeby wiertło miało się gdzie schować. Albo można użyć dwóch imadeł i wiercić między nimi w powietrzu (optymalnie)... Przed przesunięciem materiału trzeba zdmuchnąć wiór żeby nie wpadał między szczęki, a materiał podczas zaciskania/luzowania... Chłodzenie też wskazane, żeby nie wymieniać/ostrzyć wiertła co 50 otworów...
Generalnie jest sporo rzeczy ważnych do ogarnięcia, ale i sporo pierdółek, które mogą zaważyć na awaryjności, wydajności i dokładności maszyny.
Co do wiercenia w dwóch operacjach to wpadł mi do głowy pewien pomysł. Załóżmy, że mamy profil 3mb i wiercimy otwory fi20 co 20cm... Daje to 14 otworów do zrobienia w dwóch wymiarach. Operator wkłada profil na rolotok i ustawia pierwszy otwór na zderzak. Wiertło powiedzmy fi8 do wrzeciona w oprawce szybkomocującej. I "zielony" = maszyna robi serię otworów i zatrzymuje się po zrobieniu ostatniego bez luzowania imadeł. Zmiana wiertła na fi20 i "zielony" = maszyna jedzie serię otworów fi20 od tyłu kończąc na pierwszym i zwalniając imadła. Operator zmienia profil i tak w koło Macieju
Oczywiście użycie wiertła z pilotem znacząco upraszcza ale i również znacząco komplikuje przy zakupie (dostępność oraz cena) oraz ewentualnym ostrzeniu 
Nawet co do samego wiercenia - piszesz, że otwory max rzędu 30mm to wcześniej wypadałoby zrobić otwór pilotujący. Można to zrobić w dwóch operacjach, można zrobić dwa wrzeciona wiercące lub zakupić wiertła z pilotem, można użyć wiertła koronowego ale to komplikuje bo "kółeczka" mogą zostać wewnątrz wiertła i po kilku otworach się zapcha

To samo tyczy imadła. Można użyć jednego ale problemem będzie zachowanie odległości od dna przy wierceniu na wylot - trzeba podnieść materiał żeby wiertło miało się gdzie schować. Albo można użyć dwóch imadeł i wiercić między nimi w powietrzu (optymalnie)... Przed przesunięciem materiału trzeba zdmuchnąć wiór żeby nie wpadał między szczęki, a materiał podczas zaciskania/luzowania... Chłodzenie też wskazane, żeby nie wymieniać/ostrzyć wiertła co 50 otworów...
Generalnie jest sporo rzeczy ważnych do ogarnięcia, ale i sporo pierdółek, które mogą zaważyć na awaryjności, wydajności i dokładności maszyny.
Co do wiercenia w dwóch operacjach to wpadł mi do głowy pewien pomysł. Załóżmy, że mamy profil 3mb i wiercimy otwory fi20 co 20cm... Daje to 14 otworów do zrobienia w dwóch wymiarach. Operator wkłada profil na rolotok i ustawia pierwszy otwór na zderzak. Wiertło powiedzmy fi8 do wrzeciona w oprawce szybkomocującej. I "zielony" = maszyna robi serię otworów i zatrzymuje się po zrobieniu ostatniego bez luzowania imadeł. Zmiana wiertła na fi20 i "zielony" = maszyna jedzie serię otworów fi20 od tyłu kończąc na pierwszym i zwalniając imadła. Operator zmienia profil i tak w koło Macieju

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Hasłowo temat można jeszcze wyszukać pytając nie o wiertarkę automatyczną a o wiertarkę do profili.
Trochę tego wyskakuje ale nie mam czasu na poszukiwania. No i wyglądają drożej niż 30 tysięcy.
Trochę tego wyskakuje ale nie mam czasu na poszukiwania. No i wyglądają drożej niż 30 tysięcy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
podstawa imadła ze 3cm niżej niż roltok, i wysokie szczęki imadłaPetroholic pisze: ↑06 lis 2019, 11:47Można użyć jednego ale problemem będzie zachowanie odległości od dna przy wierceniu na wylot - trzeba podnieść materiał żeby wiertło miało się gdzie schować.

-
- Kontakt:
Średnio... Lepiej dać jeszcze podkładkę pod spód np. z alu żeby jednak materiał był podparty od dołu... Przy dwóch imadłach może wisieć niepodparty pomiędzy ale podparty w szczękach... Powiedzmy, że odstęp między imadłami będzie 100mm to raczej nie powinno drżeć...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
-
- Kontakt:
Niestety nic nie dostalem 
Sprobuj jeszcze raz albo wyslij na maila. Czasami forum krzaczy PW i nie dochodza...

Sprobuj jeszcze raz albo wyslij na maila. Czasami forum krzaczy PW i nie dochodza...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Można i tak ze zwykłej wiertarki:
http://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=1a_CW1l0mp4&feature=emb_title
albo taka automatyzacja:

Zamiast na wylot zwłaszcza w 150 profilu długim wiertłem może lepiej z dwóch stron:

To akurat Hebö RBV 12 do rur, ale sztywna bo może wiercić składanymi i pod kątem.
Leży u mnie zderzak ze sterownikiem zdjęty z piły panelowej tylko nie pamiętam jakiej długości.
http://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=1a_CW1l0mp4&feature=emb_title
albo taka automatyzacja:

Zamiast na wylot zwłaszcza w 150 profilu długim wiertłem może lepiej z dwóch stron:

To akurat Hebö RBV 12 do rur, ale sztywna bo może wiercić składanymi i pod kątem.
Leży u mnie zderzak ze sterownikiem zdjęty z piły panelowej tylko nie pamiętam jakiej długości.
-
- Kontakt:
Pierwsze rozwiazanie to cos o czym myslalem tylko dluzsze... Drugie i trzecie sa ok ale jak widac wyraznie na drugim zdjeciu jest masywne loze po ktorym jezdzi wiertarka
Przy profilu dlugosci 3mb loze bedzie mialo minimum 3.5m 
Dodane 44 minuty 12 sekundy:
A to jeszcze jedno pytanie do autora tematu... Jakiej dokladnosci pozycjonowania wymagasz? Bo mam jeszcze jeden maly pomysl, ktory pozwoli wiercic nawet kilka profili jednoczenie ale nie bedzie ultra dokladny... Powiedzmy +/-0.5mm powtarzalnosci...

Dodane 44 minuty 12 sekundy:
A to jeszcze jedno pytanie do autora tematu... Jakiej dokladnosci pozycjonowania wymagasz? Bo mam jeszcze jeden maly pomysl, ktory pozwoli wiercic nawet kilka profili jednoczenie ale nie bedzie ultra dokladny... Powiedzmy +/-0.5mm powtarzalnosci...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
...albo może wybijać te otwory ? Zamiast wiercić.... 
Skoro już nie chcecie ciąć tego na laserze

Skoro już nie chcecie ciąć tego na laserze

"W życiu piękne są tylko chwile...."