Anoda-sprawdzę po pracy odłączanie enkodera, zabawa z regulatorem prądu-po przekroczeniu ok. 10 A na skali, sterownik sygnalizuje błąd. Mam nadzieję, że myślałeś o wysterowaniu sterownika, nie enkodera.
Rchobby-ad1-tak, pracuje wyśmienicie.
ad2-tak, ma odpowiednią (24 V 200 VA) do tego silnika (24 V 4 A).
Odnośnie ręcznego sterowania, proszę o schemat. Może inni też skorzystają, chociaż w necie gdzieś go widziałem. Zasilacz 5 V był potrzebny. Plus 5V zasilacza do plus 5V sterownika, a -5 V zasilacza poprzez przełącznik migowy (krańcówka) do step sterownika i podobnie dla dir ale zezwykłym wyłącznikiem. Czy to się zgadza? Czy ktoś to próbował?
Pozdrawiam
Roman_ows
[ Dodano: 2005-08-23, 21:55 ]
Anoda-po odłączeniu enkodera silnik zaczął buczeć, wpadł w jakieś dziwne oscylacje razem ze sterownikiem potem kręcił się raz w jednym kierunku a raz w drugim. Nic na jego obroty nie miało wpływu.
Kilka uwag:dość mocno grzeje się sterownik, mam wrażenie, że sterownik odczytuje stan silnika jako zwarty. W związku z tym wpadł mi pewien pomysł. O wynikach powiadomię.
Pozdrawiam
Roman_ows
silnik prądu stałego PM
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Prosty schemat 'ręcznego' generatora poniżej. Rezystor nie mniejszy jak 10kohm. Zasilanie +5V można pożyczyć z łączówki enkodera (przy rezystorach 10kohm prąd ok. 1mA).
Czy enkoder jest prawidłowo podłączony tzn. A do A / B do B?
Przy odwrotnym tzn. A do B / B do A sterownik chce kręcić silnik w prawo a odczyt wskazuje lewo i stąd może być błąd.
Podobna sytuacja możliwa z podłączeniem silnika, enkoder prawidłowo a silnik ma zamienione końcówki.
Czy enkoder jest prawidłowo podłączony tzn. A do A / B do B?
Przy odwrotnym tzn. A do B / B do A sterownik chce kręcić silnik w prawo a odczyt wskazuje lewo i stąd może być błąd.
Podobna sytuacja możliwa z podłączeniem silnika, enkoder prawidłowo a silnik ma zamienione końcówki.
- Załączniki
-
- StepDir.jpg (5.46 KiB) Przejrzano 2257 razy
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
Tak, teraz już wiem, te silniki posiadają za małą indukcyjność, a do tego sterowania jest wymagana minimalna L=0,5 mH. I-dla zainteresowanych-płynie przez nią prąd silnika. Przyjmując gestość prądu J=2,5 A/mm² (dla Cu), możemy obliczyć średnicę drutu. Reszta wzorów w necie. Odnośnie cewek od rozrusznika (z metalowymi cylindrami)-przy tej częstotliwości robi się z tego piec indukcyjny. Do prób można spróbować, do pracy ciągłęj nie (sprawdzone doświadczalnie).
Kończąc-silnik ruszył
Dzięki
Roman_ows
Kończąc-silnik ruszył

Dzięki
Roman_ows