Witam
Po pierwsze chcialem pochwalic autora step'a2cnc za stworzenie tak genialnie prostego i swietnie dzialajacego programu.
Moje pytanie dotyczy krancowek oraz ustawiania punktow poczatkowych frezarki.
Postepujac wedlug pliku pomocy przesuwam manualnie kazda z osi do punktu ktory mam zamiar zdefiniowac jako poczatkowy. Nastepnie wciskam "zapisz pozycje maszyny" i dalej "przejdz do zapamietanej pozycji maszyny" - po zatwierdzeniu rusza pierwsza os X i tu w zaleznosci od wlaczonej inwersji lub nie trafia na koniec zasiegu lub krancowke, ktorej wcisniecie nie powoduje zatrzymania silnika..
Krancowki sprawdzilem i ustawilem wciskajac kazda i odswiezajac wartosci pinow w porcie wiec tu chyba jest ok.
Do czego dokladniej sluzy opcja "sprawdz stop i krancowki"?
Bede wdzieczny za pomoc.
Ustawianie punktu poczatkowego - potrzebana pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Ustawianie punktu poczatkowego - potrzebana pomoc
DziękiU.S.U.L pisze:Witam...Po pierwsze chcialem pochwalic autora step'a2cnc za stworzenie tak genialnie prostego i swietnie dzialajacego programu.

Ale manualnie, znaczy ruchami ręcznymi - broń boże ręcznie pokręcając za ośki!U.S.U.L pisze:Moje pytanie dotyczy krancowek oraz ustawiania punktow poczatkowych frezarki. Postepujac wedlug pliku pomocy przesuwam manualnie kazda z osi do punktu ktory mam zamiar zdefiniowac jako poczatkowy.
"Zapisz pozycję maszyny" możesz zrobić dowolnie, byle rozsądnie. Ogólnie rzecz ujmując w pliku STEP2CNC.INI powinieneś mieć wpis, podobny do tego:U.S.U.L pisze:Nastepnie wciskam "zapisz pozycje maszyny" i dalej "przejdz do zapamietanej pozycji maszyny" - po zatwierdzeniu rusza pierwsza os X i tu w zaleznosci od wlaczonej inwersji lub nie trafia na koniec zasiegu lub krancowke, ktorej wcisniecie nie powoduje zatrzymania silnika..
Krancowki sprawdzilem i ustawilem wciskajac kazda i odswiezajac wartosci pinow w porcie wiec tu chyba jest ok.
[RETOOL]
RETOOLX=4,182
RETOOLY=-1,917
RETOOLZ=1,687
Ten wpis pojawia się właśnie po naciśnięciu [Zapisz...] (taki wpis z resztą możesz zrobić samemu - dopisując go do pliku).
Teraz przesuwasz się do innej pozycji i wciskasz przycisk [Przejdź...]. Maszyna powinna dosunąć się do krańcówek i odsunąć od nich na zadaną wartość. Kwestia krańcówek - sprawdziłeś prawidłowość ich działania?
Do sprawdzania, czy w trakcie wykonywania ruchu nie natrafiono na krańcówkęU.S.U.L pisze:Do czego dokladniej sluzy opcja "sprawdz stop i krancowki"?
Bede wdzieczny za pomoc.

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Każda krańcówka (raczej każda) jest robiona, jako zwierno-rozwierna (ma 3 piny). Jeden wspólny, jeden zwierny i jeden rozwierny. Wystarczy przepiąć piny. Jeśli Twoje krańcówki są tylko 2-pinowe -> zmień je na właściwe. Krańcówki są tanie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)