Kurs
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Kurs
Z czasem na pewno przyjdzie ale dobrze cos wiedzieć. chodzi za pewne o to byś wiedział jakie właściwości ma żeliwo a jakie aluminium a jakie stal itd (przypomnij na początek potem to będziesz widział czym różni się 40HM od C45) a technologia obróbki to żebyś wiedział że nóż mocujesz w imaku, długi wałek podpierasz kłem, kostkę wkładasz w imadło a płytę dociskasz laszami.
literatura poradnik, tokarza, frezera narzędziowca moje filmy (masz tam np. jak używać narzędzi pomiarowych) czy Jacka Ptasińskiego oraz mnóstwo zagranicznych. np https://www.youtube.com/playlist?list=P ... QLf8d7sl8F_ masz technologi krok po kroku niby na manualną le na CNC będzie podobnie. a tu bez opisu ale dobrze widać i można analizować jak gość mocuje obrabia itd. https://youtu.be/WvVFMpG8nkY
literatura poradnik, tokarza, frezera narzędziowca moje filmy (masz tam np. jak używać narzędzi pomiarowych) czy Jacka Ptasińskiego oraz mnóstwo zagranicznych. np https://www.youtube.com/playlist?list=P ... QLf8d7sl8F_ masz technologi krok po kroku niby na manualną le na CNC będzie podobnie. a tu bez opisu ale dobrze widać i można analizować jak gość mocuje obrabia itd. https://youtu.be/WvVFMpG8nkY
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Ja też chodziłem na kurs CNC i powiem tak.Ja miałem kursu 80 godzin i czego można nauczyć się przez taki czas?Prawie nic.
Już pracuję 4 lata na tokarce i frezarce cnc i dużo nauczyłem się sam.Robię ustawiam i programuję samemu jestem jedyny na zakładzie co obsługuje i programuje maszyny cnc a i tak jeszcze wszystkiego nie wiem.Najlepiej się uczy jak od razu pracuje się na maszynie.Bo jak się będziesz uczył a nie robił to nie tak łatwo pojąć o co chodzi.Programowanie mam w jednym palcu tylko trzeba wiedzieć co i gdzie wpisać.
Ale praca na cnc jest spoko.
Już pracuję 4 lata na tokarce i frezarce cnc i dużo nauczyłem się sam.Robię ustawiam i programuję samemu jestem jedyny na zakładzie co obsługuje i programuje maszyny cnc a i tak jeszcze wszystkiego nie wiem.Najlepiej się uczy jak od razu pracuje się na maszynie.Bo jak się będziesz uczył a nie robił to nie tak łatwo pojąć o co chodzi.Programowanie mam w jednym palcu tylko trzeba wiedzieć co i gdzie wpisać.
Ale praca na cnc jest spoko.
-
- Kontakt:
Z jednej strony owszem tylko ZAWSZE sprawdź dwa razy program i raz puść w powietrzuMARCO62 pisze:...Najlepiej się uczy jak od razu pracuje się na maszynie...

-
Petroholic pisze:Jak przejdzie dobrze to dopiero prędkości do normalnych.
Kiedyś tak robiłem teraz jak ustawiam to zawsze pierwsza sztuka wychodzi mi +/- 2/3 setki różnicy.Nie ma się czego bać jak narzędzia są dobrze ustawione.A program zawsze sprawdzam nawet trzy razy bo tam jak źle wpisze się parametr to faktycznie może przywalić.
-
- Kontakt:
Z tego co wnioskuję robisz na Mazaku, a to inteligentna maszyna. Ale jak zaczniesz modzić przy parametrach punktu wymiany narzędzi, żeby nie odjeżdżała na home do wymiany to zaczyna być ciaśniej... Albo jak odcinasz coraz bliżej wrzecionaMARCO62 pisze:jak źle wpisze się parametr to faktycznie może przywalić

-
- Posty w temacie: 5
Czasem się nie da, ale zawsze przynajmniej początek można i trzeba puścić "blok po bloku".Petroholic pisze: ↑22 wrz 2019, 17:02Z jednej strony owszem tylko ZAWSZE sprawdź dwa razy program i raz puść w powietrzuMARCO62 pisze:...Najlepiej się uczy jak od razu pracuje się na maszynie...![]()
-
- Kontakt:
Jak prosty element to często wystarczy spojrzeć na "ścieżkę narzędzia" w sterowaniu i widać... Swoją drogą pierwsze dni na szybkiej maszynie to stan przedzawałowy przy G0 

-
Petroholic pisze:Z tego co wnioskuję robisz na Mazaku
Tak robię na Mazaku i frezarce CNC Bridgeport.Ale Mazak to super maszyna jest posłuszna i mam ją opanowaną.4 lata ponad robię i na razie nie było kłopotów z bum.
Dodane 2 minuty 23 sekundy:
jasiu... pisze:puścić "blok po bloku".
Właśnie o to chodzi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Czytam trochę o automatyzacji CNC na zagranicznych forach, i trochę ludzi tam pisze że programowanie CNC z roku na rok staje się coraz łatwiejsze i za kilka lat pracę w tym będą mieli tylko najlepsi, ale też osobiście wydaje mi się że przecież nie każdy zakład da się zautomatyzować a że dużo zakładów teraz inwestuje w CNC (małe, średnie, duże firmy) to praca w CNC będzie jeszcze przez długie lata. Za bardzo wybiegam do przodu, no ale wiadomo chciało by się wejść w ten temat na poważnie i mieć później stabilną pracę.. CNC to nie jest praca którą da się ogarnąć pół roku jak np montera lotniczego, trzeba kilku lat żeby być w tym dobrym.. kilka lat szkolenia później kilka lat dobrej i stabilnej pracy a na końcu out przez roboty - to najgorszy mój scenariusz
mam nadzieje że sie nie sprawdzi, bo praca na prawdę mi się podoba, no i dodatkowo.. mam tylko średnie wykształcenie, nie studiowałem MiBM czy programowania CNC żeby w przyszłości objąć posadę programisty w jakiejś firmie lotniczej lub innej. Tak że dla mnie to wszystko może się różnie skończyć, ale chyba warto spróbować.