Tokarka Bernardo 600 G

Poszukuję instrukcji / DTR

Jeśli szukasz schematu urządzenia - napisz

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka Bernardo 600 G

Post napisał: pukury » 13 wrz 2019, 21:57

Hej.
Czyli krótko pisząc - POPIERDÓŁKA GENERALNA ?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pzd.

Mane Tekel Fares

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: logopeda » 13 wrz 2019, 22:01

Kol.pukury.. To co napisałeś wcale nie jest śmieszne... ale i tak jest :)

Autor tematu
rest
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: rest » 13 wrz 2019, 23:45

Dziękuję bardzo za pomoc. Czytając Wasze komentarze zdecydowanie poprawił mi się humor. Choć trafienie takiego dubletu w jednaj firmie - kompetentny sprzedawca i uroczy zarządzający - to jednak moje duże szczęście.
Co do francuskiej instrukcji - to pomogła mi w zweryfikowaniu układu kół zębatych które wysypałem. O dziwo, dobrze to złożyłem :).

Aby nie tylko wylewać swoje żale, może przekażę informacje o maszynach Bernardo które otrzymałem w czasie "śledztwa" od Herr Martina z firmy bernardo.at (moje w miarę wierne tłumaczenie z niemieckiego):

"Dzień dobry,
nie będę ukrywał, że nasze maszyny pochodzą z Chin, tak, zgadza się.
Optimum, Otelo itp. - jest kilku importerów. Oprócz tego, że nie są to te same maszyny i nie zawsze te same fabryki je wyprodukowały, wprowadziliśmy zmiany we wszystkich naszych maszynach. Elektryka, łożyska, uchwyty tokarskie - są znormalizowane, dlatego koncentryczność jest lepsza. Zmodyfikowano urządzenia ochronne, zmieniono wyłączniki krańcowe, oraz różne inne zmiany i ulepszenia maszyn. Dlatego możemy z dumą twierdzić, że wyróżniamy się na tle konkurencji.
Ponadto mamy również instrukcje. Inni również oszczędzają na tym.
Więc jeśli nie masz maszyny Bernardo, nie możemy Ci pomóc."

A tak przy okazji jeszcze informacja o producencie mojej tokarki. Jest to firma SUMORE Shanghai, model SP2127-II.

Dziękuję i serdecznie wszystkich pozdrawiam
rest

grbuy
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: grbuy » 02 gru 2019, 09:16

Kupiłem w Hafen dokładnie tą tokarkę. I na realizację zamówienia czekałem 5 miesięcy. Przed zakupem gość z Hafen mówił że czas oczekiwania to 2-3 tygodnie. Po 3 tygodniach napisałem do nich meila z pytaniem co z moją tokarką. Dostałem odpowiedź że producent ma opóźnienia i że muszę jeszcze miesiąc poczekać i pytali czy jestem jeszcze zainteresowany. W sumie nie miałem nic do stracenia. Z tym że za miesiąc się okazało po kolejnym meilu gdzie mi pisali że będą mnie na bieżąco informować że muszę poczekać jeszcze kolejny miesiąc. I tak przez 5 miesięcy... To jakaś kpina. Co prawda przebrnąłem przez to, ale to całe Hafen to jakaś pomyłka...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 02 gru 2019, 11:43

rest pisze:
13 wrz 2019, 23:45
informacje o maszynach Bernardo które otrzymałem w czasie "śledztwa" od Herr Martina z firmy bernardo.at (moje w miarę wierne tłumaczenie z niemieckiego):

"Dzień dobry,
nie będę ukrywał, że nasze maszyny pochodzą z Chin, tak, zgadza się.
Optimum, Otelo itp. - jest kilku importerów. Oprócz tego, że nie są to te same maszyny i nie zawsze te same fabryki je wyprodukowały, wprowadziliśmy zmiany we wszystkich naszych maszynach. Elektryka, łożyska, uchwyty tokarskie - są znormalizowane, dlatego koncentryczność jest lepsza. Zmodyfikowano urządzenia ochronne, zmieniono wyłączniki krańcowe, oraz różne inne zmiany i ulepszenia maszyn. Dlatego możemy z dumą twierdzić, że wyróżniamy się na tle konkurencji.
Ponadto mamy również instrukcje. Inni również oszczędzają na tym.
Więc jeśli nie masz maszyny Bernardo, nie możemy Ci pomóc."
A tak przy okazji jeszcze informacja o producencie mojej tokarki. Jest to firma SUMORE Shanghai, model SP2127-II.
fakt, że niektórzy dystrybutorzy potrafili wydębić od tamtejszych producentów/dystrybutorów nieco lepsze parametry jakościowe, zwłaszcza jak sprzedają pod stricte swoja marką (m/in Bernardo) ale połapać się w tych zależnościach/układach kto komu, od kogo, i przez kogo, jest czasem nie sposób. I Hafen jest jednym z takich "dystrybutorów końcowych" który do swojej sztandarowej oferty dorzucił też obrabiarki dla amatorów, nie bardzo mając, nawet gdyby chciał, wpływ na jakość - bierze albo nie, oraz na terminy dostaw... Jeszcze pół biedy, jak sprawa serwisu jest w miarę dogadana.
Zresztą "SUMORE" to też pewnie raczej dystrybutor a nie faktyczny producent (jak SIEG, itd..).
A wracając do tej tokarki, to nie podzielam obaw kolegów, że oryginalnie mając silnik 1,1kW niebezpiecznie byłoby do niej założyć np 1,5kW z falownikiem, z uwagi na wytrzymałość przekładni wrzeciennika. Owszem, większa moc, to i większe zagrożenie w razie kolizji dla maszyny czy wypadku dla operatora, ale i obrabiarki słabosilnikowe nie są wcale bezpieczniejsze pod tym względem - jak operator wjedzie w uchwyt, to i tak może zęby pochrupać(lub co innego), choćby i w M-L ...
Oczywiście jak zawsze w obróbce, przy wszelkich obrabiarkach należy zachować zdrowy rozsądek...

Natomiast każde wnioski i impresje o cechach użytkowych tej maszyny wynikające z doświadczeń "w robocie" właściciela będą z pewnością cenną informacją dla innych potencjalnych chętnych na jej zakup, oraz nas wszystkich....
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

ishi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ishi » 02 gru 2019, 13:13

Taaaa Bernardo i lepsza jakość XD. Fakt że niedługo po zakupie zrobiłem swojej maszynie kuku ale przy późniejszym remoncie czego się nie dotknąłem to zajeżdżało kupą. Jak zamawiałem ją z Hafena to też miała być w tydzień, a szła prawie miesiąc. Ten dystrybutor chyba już tak po prostu ma.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 02 gru 2019, 14:27

Przynajmniej była ładnych parę lat temu...
pomiar-twardosci-loza-300-400-tki-t95698-20.html
pozdrawiam,
Roman

Tomek16

Post napisał: Tomek16 » 27 sty 2025, 22:25

Witam. Jestem tu nowy. Pracuję okazjonalnie na przemysłowych tokarkach ale tej wielkości maszynę chciałem kupić dla siebie. Możecie coś napisać nt samego sprzętu? Jakość wykonania, pracy. Jakieś niedoróbki, poprawki itp?
Pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Schematu”