Frezarka CNC 480x375x130 DIY Fotoelacja z wykonania
Projekt i wykonanie Frezarki CNC własnej konstrukcji
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Re: Frezarka CNC 480x375x130 DIY Fotoelacja z wykonania
Co do łożysk to tez sprawdzałem i są zwykle. Wymiana jest w planach.
Co do żywicy to zastosowalem epidian 5 z piachem, ale uwierz mi ze 1 do 10 to wychodzi tak gęste, że tego sie nie da wlać. Ja napychalem i ubijalem, trochę sie spienilo przy mieszaniu z utwardzaczem, ale chyba to aż tak nie przeszkadza. Czytałem o tym grzaniu się i sprawdzałem, ale u mnie sie profile nawet trochę cieple nie zrobiły, może dlatego że gęste.
Co do żywicy to zastosowalem epidian 5 z piachem, ale uwierz mi ze 1 do 10 to wychodzi tak gęste, że tego sie nie da wlać. Ja napychalem i ubijalem, trochę sie spienilo przy mieszaniu z utwardzaczem, ale chyba to aż tak nie przeszkadza. Czytałem o tym grzaniu się i sprawdzałem, ale u mnie sie profile nawet trochę cieple nie zrobiły, może dlatego że gęste.
Spróbowałem z epidianem 5 i utwardzaczem Z1, mieszałem partie po około 670g(70g żywicy) i uzupełniłem puste przestrzenie, przy masie ok 2kg również nie zauważyłem żeby mieszanina się nagrzewała.
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
Witam. Projek Cad już dostępny. Przepraszam za niechlujność drzew komponentów i nazewnictwo (częściowo niemieckie)
- Załączniki
-
- Frezarka_Cnc_Anett v1.rar
- (1.33 MiB) Pobrany 754 razy
-
Witam. To zależy w którym miejscu, jeśli dasz na oś Z 20 mm to zmienią się odległości między płytą a obudową śruby kulowej do której będzie ona przykręcona, a więc będziesz musiał dać 5mm większy dystans. poza tym zmniejszysz troszkę pole robocze w osi Y dokładnie 10mm. Na pozostałe elementy nie będzie to miało wpływu, ale wierz mi, nie potrzebujesz 20mm.
-
Czy mógłbym prosić administratora o przeniesienie tematu do katalogu "NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC" ?
Myślę, że tam będzie lepiej pasował. Dziękuję i pozdrawiam.
Myślę, że tam będzie lepiej pasował. Dziękuję i pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jak tak bardzo chcecie bawić sie zywicami z dodatkami piasku, kamyczków itd, to najlepsza bedzie tu e6011 plus jakiś nieżrący i nieuczulający utwardzacz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Masz rację, próbowałem tej żywicy i dobrze się sprawdza
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)