Rysunek skomplikowanej bryły obrotowej.
Dokumentacja techniczna.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Re: Rysunek skomplikowanej bryły obrotowej.
Z tym że za Twoich czasów człowiek który skończył kierowane technikum miał niejednokrotnie większą wiedzę o rysunku technicznym niż ten co dziś kończy politechnikę. Nie przywiązuje się do tego rysunku teraz już tak dużej roli.
Apropos rysunku - zerknijcie na ten artykuł. Pewien starszy pan zgubił aparat który kupił za pierwszą wypłatę mając 26 lat. Wychodzi że skończył wyższą uczelnię. PISMO...
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/St ... a=2#opinie
Apropos rysunku - zerknijcie na ten artykuł. Pewien starszy pan zgubił aparat który kupił za pierwszą wypłatę mając 26 lat. Wychodzi że skończył wyższą uczelnię. PISMO...
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/St ... a=2#opinie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Za moich czasów w klasach 1-3 (podstawówki) częścią "jezyka polskiego" była kaligrafia i serio w latach 80tych pisaliśmy na niej piórem (nie wiecznym tylko zwykłym, maczanym w kałamarzu) idealne litery, ogonki i zawijaski... W mojej klasie w podstawówce nie było nikogo kto "brzydko pisał"... Tzn jak nauczył się ładnie pisać to przestawała boleć du** po rozmowach z ojcem 
A na "pracy technice" robiło się właśnie drewniane pióra do kaligrafii oraz ostrzałki do ołówków z deseczki i papieru ściernego
A przy okazji również na technice pisało się pismem technicznym w zeszycie 

A na "pracy technice" robiło się właśnie drewniane pióra do kaligrafii oraz ostrzałki do ołówków z deseczki i papieru ściernego

-
- Kontakt:
I może jeszcze zeszyty w trzy linie były ?

I ilu zostało lekarzami ?Petroholic pisze: ↑05 wrz 2019, 20:48W mojej klasie w podstawówce nie było nikogo kto "brzydko pisał"...

-
- Kontakt:
Lekarze maja specjalne szkolenia z drapania dlugopisem po kartce 

-
najlepiej rysunku nie uczyć, G i M kody także nikomu już nie potrzebne i szkolić jeszcze większych baranów niż w tej chwili z uczelni wychodzą......
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Widać to po kompetencji niektórych młodych inżynierów - smutne wnioski. Czasem bez komputera ani rusz. Ale takie są realia - postęp CAD/CAM mocno ograniczył klasyczny rysunek techniczny.
-
- Posty w temacie: 1
Butler pisze:Czasem bez komputera ani rusz.
Tak jak nauczyciel matematyki mówił, że nikt kalkulatora w kieszeni nosić nie będzie

Jeżeli wszystko robione jest na komputerze, od razu w trójwymiarze to po co komu rysunek techniczny? Ja miałem z tego zajęcia, chyba najbardziej upierdliwe. Coś tam się nauczyłem, jakby moje życie od tego zależało to bym odświeżył Dobrzańskiego i robił rysunek "zgodnie ze sztuką", tylko po co, jeżeli i tak zazwyczaj najpierw robię model 3D? I potem niektóre elementy lecą w dxf, inne w step, czasami się zrobi rysunek prostego elementu wygenerowany z automatu, jak na cały detal jest 5 wymiarów na krzyż to czy korona komuś z głowy spadnie jak braknie linii przerywanej w jakimś otworze? A wydaje mi się, że im bardziej skomplikowany detal, tym więcej zalet pomijania żmudnego rysunku, jeżeli i tak wychodzi się zawsze najpierw z modelu 3D.
-
a gdzie napisałem że rysunek na uczelni???
Uczelnia to (często) ostatni krok w kształceniu i jej dyplom to podsumowanie całego tego procesu od podstawówki, przez technikum po studia. Jak jedna z tych szkół dała du** po drodze do końca się to ciągnie, bo jakby nie patrzeć początki rysunku technicznego znaleźć można w trygonometrii ze szkoły podstawowej.
Uczelnia to (często) ostatni krok w kształceniu i jej dyplom to podsumowanie całego tego procesu od podstawówki, przez technikum po studia. Jak jedna z tych szkół dała du** po drodze do końca się to ciągnie, bo jakby nie patrzeć początki rysunku technicznego znaleźć można w trygonometrii ze szkoły podstawowej.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Kontakt:
I pod tym kątem pisałem o bezsensie rzutowania bryły z tematu. Podstawy rysunku technicznego powinien mieć opanowane po technikum
ale już bez fajerwerków typu pismo techniczne czy takie rzutowanie. Umiejętność tak przydatna jak wyciąganie logarytmów na suwaku.