Wykonanie równego sześcianu
Re: Wykonanie równego sześcianu
Technologia- chociażby toczenie albo frezowanie. Materiał- praktycznie dowolne tworzywo sztuczne, zależy od budżetu i wymagań typu wytrzymałość itd.
Co do tego czy wyjdzie równa to napisz liczbowo czego oczekujesz- tolerancja, chropowatość.
Co do tego czy wyjdzie równa to napisz liczbowo czego oczekujesz- tolerancja, chropowatość.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
RobWan pisze:Wyjdzie równa. Błąd mniejszy niż 1 mm.
Czy laser nie zrobi krawędzi pod kątem? W końcu ogniskowa ustawiana jest na szcycie, na głębokości 15mm to może być problemem? Wiem, że w plexi było, z drewna nic ciętego laserem nie zamawiałem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Tak jak napisałem, błąd mniejszy niż 1 mm.
A ogniskowa lasera to nie to samo co lupą na słońcu.
Robert
A ogniskowa lasera to nie to samo co lupą na słońcu.

Robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
RobWan
Błąd mniejszy niż 1 mm to za dużo, nie chodzi mi o element, który przypomina sześcian, a o sześcian.
Sześcian, który zachowuję wszystkie kąty, a po wykonaniu pomiarów szerokość każdego boku to 15 mm +/- 0,1 mm
Złączone tak sześciany powinny tworzyć równą powierzchnię.
O mocowanie pytam ze zwykłej ciekawości.
Kostki, jak wspominam, mają służyć do użytku w dłoniach. Nie są żadnym elementem łodzi podwodnej, czy statku kosmicznego
nanab
Chodzi o najzwyklejsze kostki z tworzywa jak kostka do gry, tyle że z ostrymi krawędziami. Gdyby były takie gotowe do kupienia, a nie znalazłem, to nie męczyłbym Was
WZÓR
Może chcesz zrobić też dla mnie?

Błąd mniejszy niż 1 mm to za dużo, nie chodzi mi o element, który przypomina sześcian, a o sześcian.
Sześcian, który zachowuję wszystkie kąty, a po wykonaniu pomiarów szerokość każdego boku to 15 mm +/- 0,1 mm
Złączone tak sześciany powinny tworzyć równą powierzchnię.
O mocowanie pytam ze zwykłej ciekawości.
Kostki, jak wspominam, mają służyć do użytku w dłoniach. Nie są żadnym elementem łodzi podwodnej, czy statku kosmicznego

nanab
Chodzi o najzwyklejsze kostki z tworzywa jak kostka do gry, tyle że z ostrymi krawędziami. Gdyby były takie gotowe do kupienia, a nie znalazłem, to nie męczyłbym Was

WZÓR
Może chcesz zrobić też dla mnie?

Tu masz coś co może trochę rozjaśnić jak to może być robione, plus część problemów jakie można napotkać podczas produkcji w ten sposób
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
POM-H. A jak wymiar jest istotny tylko w jednej osi to np. GFK. Obrobić duży kawałek płyty na zadaną grubość, pociąć i obrobić resztę boków.
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
nanab pisze:Nie wiem czemu miały by nie wyjść
Docelowo mają być tysiące.

Robert
-
Jeśli masz przyzwoitą piłę stołową i heblarkę grubościówke zrobienie klocków nie powinno być problemem. "Idealne" raczej nie będą ale nic na tym świecie nie jest - może poza teorią liczb.
Poszukaj na Youtube pod hasłem "endgrain cutting board" po dalszą inspirację.
Poszukaj na Youtube pod hasłem "endgrain cutting board" po dalszą inspirację.