Jakie ciśnie wytrzyma rura ze stali st 35
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Re: Jakie ciśnie wytrzyma rura ze stali st 35
Ja bym do tej strony podchodził ostrożnie. Na wszelki wypadek dobrze by było jeszcze poszukać w katalogach producentów, tam zwykle są podane wszystkie potrzebne wzory. Nie znam niestety żadnych firm produkujących takie rury, ale znalazłem np. coś takiego:
http://detalmet.pl/data/produkty_inform ... 642915.pdf
http://detalmet.pl/data/produkty_inform ... 642915.pdf
Jak chcesz mieć spokój kup sobie kawałek sprawdzonej rury. Kupowałem kiedyś odcinki nawet po 0.5m z firmy eumat, jest tam cały katalog z dopuszczalnymi ciśnieniami itd.
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Można umieścić rurę w rurze (ze względu na korzystny rozkład naprężeń w takim układzie - wymagane zapoznanie się z odpowiednią literaturą).
Plus do tego trzecia rura jako osłona.
Plus do tego trzecia rura jako osłona.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Opcji z dodatkowymi obudowami w moim przypadku nie ma. Ze względu że brak jest informacji na temat takiej rury poszukałem danych na temat rur o troszkę większej wytrzymałości czyli st37 i tutaj rura o tych samych wymiarach czyli 30mm ścianka 2 mm jest opisane ciśnienie maksymalne robocze około 200 bar i jedna z firm opisuje jako 167 bar. Prawdopodobnie rura ze stali st35 będzie miała ciśnienie robocze poniżej 150 bar. Bardzo dziekuje za dyskusje.
-
Tak z ciekawości, kojarzysz jakieś konkretne książki gdzie można to znaleźć (artykuły pomijam) ? W podręcznikach do wytrzymałości raczej tego nie ma (przynajmniej nie pod kątem ciśnienia tylko zginanie albo skręcanie), ale może znasz np. jakąś literaturę branżową.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pamiętam przykłady z wykładów u Gasiaka ale nie wiem jak znaleźć to w internecie. Nie wiem czy nie było jeszcze przy tym mowy o dodatkowym naprężeniu zewnętrznej rury. Kto normalny pamięta takie rzeczy po 30 latach. 
Mam to: http://www.kms.polsl.pl/mi/pelne_32/11_32_63.pdf i we wnioskach jest to o co chodzi w wielowarstwowości rur:
"poprzez stosowanie materiałów o różnych właściwościach w strukturze oraz odpowiedni dobór parametrów geometrycznych, możliwa jest redukcja maksymalnych naprężeń obwodowych występujących na wewnętrznej powierzchni ścianki i rozłożenie ich tak, aby cała struktura była wytężona możliwie równomiernie. "
Znalazłem jeszcze to o lufach warte do przeczytania: http://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/4003/MATLUF1.pdf - rodzaje erozji w lufach, wzmianka o materiale "Stellit 21" i innych
i też jest konkret:
Około roku 1870 pojawiły się lufy złożone. Ścianka takiej lufy składa się z kilku rur nałożonych na siebie z odpowiednio dobranym zaciskiem. Dzięki temu w ściance lufy wytwarza się pewien wstępny rozkład naprężeń, który pozwala obciążyć taką lufę większymi ciśnieniami w porównaniu z lufą jednolitą o takich samych gabarytach, która jest wykonana z takiego samego materiału. Montaż luf złożonych wykonuje się zazwyczaj na gorąco, tj. zewnętrzną rurę po nagrzaniu jej do określonej temperatury nakłada się na rurę wewnętrzną. Ze względów wytrzymałościowych i technologicznych, lufy złożone wzmacniane są zewnętrznymi rurami jedynie na części swej długości, tej która jest podczas strzału obciążona największymi ciśnieniami (obszar komory nabojowej i przylegający do obszar części wiodącej na długości od kilku do kilkunastu kalibrów). Często w miejsce jednej lub kilku rur zewnętrznych nakłada się na rurę wewnętrzną jedną lub kilka warstw pierścieni, co ułatwia montaż lufy. Pewną odmianą luf złożonych były lufy wzmocnione nawojem tamy stalowej o programowanym naciągu.
Przeczytaj całość!

Mam to: http://www.kms.polsl.pl/mi/pelne_32/11_32_63.pdf i we wnioskach jest to o co chodzi w wielowarstwowości rur:
"poprzez stosowanie materiałów o różnych właściwościach w strukturze oraz odpowiedni dobór parametrów geometrycznych, możliwa jest redukcja maksymalnych naprężeń obwodowych występujących na wewnętrznej powierzchni ścianki i rozłożenie ich tak, aby cała struktura była wytężona możliwie równomiernie. "
Znalazłem jeszcze to o lufach warte do przeczytania: http://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/4003/MATLUF1.pdf - rodzaje erozji w lufach, wzmianka o materiale "Stellit 21" i innych
i też jest konkret:
Około roku 1870 pojawiły się lufy złożone. Ścianka takiej lufy składa się z kilku rur nałożonych na siebie z odpowiednio dobranym zaciskiem. Dzięki temu w ściance lufy wytwarza się pewien wstępny rozkład naprężeń, który pozwala obciążyć taką lufę większymi ciśnieniami w porównaniu z lufą jednolitą o takich samych gabarytach, która jest wykonana z takiego samego materiału. Montaż luf złożonych wykonuje się zazwyczaj na gorąco, tj. zewnętrzną rurę po nagrzaniu jej do określonej temperatury nakłada się na rurę wewnętrzną. Ze względów wytrzymałościowych i technologicznych, lufy złożone wzmacniane są zewnętrznymi rurami jedynie na części swej długości, tej która jest podczas strzału obciążona największymi ciśnieniami (obszar komory nabojowej i przylegający do obszar części wiodącej na długości od kilku do kilkunastu kalibrów). Często w miejsce jednej lub kilku rur zewnętrznych nakłada się na rurę wewnętrzną jedną lub kilka warstw pierścieni, co ułatwia montaż lufy. Pewną odmianą luf złożonych były lufy wzmocnione nawojem tamy stalowej o programowanym naciągu.
Przeczytaj całość!
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W temacie "Jakie ciśnienie wytrzyma rura ze stali st 35" brakuje mi informacji jaka planowana jest żywotność i na jakie rodzaje erozji narażona będzie rura i miejsce jej łączenia z instalacją, do której jest projektowana. Wygodnie być nieświadomym takich spraw. 

ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Znalazłem coś w książce „Wytrzymałość materiałów” Brzoski, wymienionej w bibliografii zacytowanego przez Ciebie artykułu:
„Dla opanowania zatem bardzo wysokich ciśnień, np. 500 MPa musimy stosować bardzo dobre materiały, bądź znaleźć inne rozwiązanie konstrukcyjne. Jednym z takich rozwiązań jest rura wielowarstwowa otrzymana przez złożenie z wciskiem dwu lub więcej rur (rysunek). (...) Sam proces złożenia jest równoznaczny z wywarciem nacisku p_c na rurę wewnętrzną i takiegoż nacisku rozpychającego rurę zewnętrzną. [tutaj wzory] Mając wartość p_c i wykorzystując informacje z rysunku możemy określić w każdej z rur przebieg σ_r i σ_t (...). Naprężenia te istnieją niezależnie od obciążenia rury jako całości, są to więc naprężenia własne. (...) Jest rzeczą jasną, że przez stosowny dobór wcisku Δ i wymiaru c [wewnętrznego promienia rury zewnętrznej] można regulować przebieg σ_t i σ_r. Optymalny dobór jest taki, przy którym ekstremalne naprężenia zredukowane w obydwóch rurach są równe, a jednocześnie możliwie najmniejsze.
Jest nawet zadanko do tego.
„Dla opanowania zatem bardzo wysokich ciśnień, np. 500 MPa musimy stosować bardzo dobre materiały, bądź znaleźć inne rozwiązanie konstrukcyjne. Jednym z takich rozwiązań jest rura wielowarstwowa otrzymana przez złożenie z wciskiem dwu lub więcej rur (rysunek). (...) Sam proces złożenia jest równoznaczny z wywarciem nacisku p_c na rurę wewnętrzną i takiegoż nacisku rozpychającego rurę zewnętrzną. [tutaj wzory] Mając wartość p_c i wykorzystując informacje z rysunku możemy określić w każdej z rur przebieg σ_r i σ_t (...). Naprężenia te istnieją niezależnie od obciążenia rury jako całości, są to więc naprężenia własne. (...) Jest rzeczą jasną, że przez stosowny dobór wcisku Δ i wymiaru c [wewnętrznego promienia rury zewnętrznej] można regulować przebieg σ_t i σ_r. Optymalny dobór jest taki, przy którym ekstremalne naprężenia zredukowane w obydwóch rurach są równe, a jednocześnie możliwie najmniejsze.
Jest nawet zadanko do tego.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Rura jest najsłabszym elementem nie będzie gwintowana ani też spawana zakończona dwoma korkami z uszczelnieniami typu oring. Żywotność 2-3 lata ale to zależy jak to się wszystko uda, niestety będzie miała kontakt wewnątrz z wilgocią ale stan i postęp ewentualnej korozji będzie kontrolowany co 1-2 miesiące. Myślę że rura z nierdzewki była by lepsza, oczywiście b/sz.