jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem tytana500. Mimo swoich mankamentów ogólnie była to maszynka, na której mogłem polegać. Niestety coś się ostatnio sknociło. Tocząc w kłach detal aluminiowy o długości około 300mm tokarka wpada w straszne drgania już przy niedużym, zagłębieniu. Już kilka dni temu zauważyłem, że trochę dźwięk się zmienił aż wczoraj w ciągu 30-minutowego toczenia sprawa posunęła się tak daleko, że praktycznie nie da się już toczyć. Nawet przy zagłębieniu 0,4mm w aluminium drgania są na tyle duże, że detal wygląda jak obciosany siekierą.
Na początku myślałem, że może coś z łożyskowaniem wrzeciona nie tak - toczę ostatnio sporo takich długich detali w kłach i używam docisku jako formy przeniesienia napędu. Albo może coś z supportem, jakieś luzy. Zamontowałem więc kawałek grubego aluminiowego wałka w uchwycie i wjechałem na głębokość 1mm i nic, żadnego problemu. Trochę mocy zaczynało brakować ale drgań żadnych a powierzchnia po przetoczeniu w porządku. To chyba sugeruje w takim razie, że i z wrzecionem i supportem jest wszystko w porządku?
Moje podejrzenie padło na kieł obrotowy, mam go już dość długo i obraca się z lekkim oporem, przy toczeniu też dość mocno rozgrzewa. Z tym, że nie ma wyczuwalnych luzów, jak założyłem wałek, podparłem i mierzyłem czujnikiem zegarowym maksymalne odchylenie ciągnąc za wałek to przy zastosowaniu dość dużej siły udało mi się odchylić o około 0,1mm. Nie wiem, czy to dobry wynik, ale na kle stałym był bardzo podobny, może ze 2 setki mniej (ale kieł stały ma mniejszy wysięg).
Czy to może być ten kieł mimo, że pozornie wszystko z nim w porządku? Nie wiem co jeszcze mogłoby być... konik jest mocno dociśnięty, tuleja chodzi dość luźno co prawda no ale przy toczeniu jest spory docisk i dodatkowo zablokowane na miejscu blokadą, także nic się tam nie rusza.
Zamówiłem nowy kieł, niestety pewnie dopiero w poniedziałek będzie. Jeśli to on to super, ale jeśli nie to może jeszcze jakieś pomysły macie? Bo trochę mi się grunt zacznie pod stopami palić w poniedziałek jeśli się okaże, że to jednak nie to