Frezowanie styropianu, styroduru
Re: Frezowanie styropianu, styroduru
Dla mnie to trochę wygląda jakby krawędź nie była odcięta a bardziej naderwana, może są jakieś frezy o mniejszych kątach, powiedzmy bardziej "ostre" aby łatwiej oddzielały materiał od siebie?
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Generalnie prób było naprawdę już wiele, z jednym przejściem na pełnej głębokości, z 2 lub 3 przejściami.
Frezy były różne - ogólnie jakiego by nie włożył precyzja wykonania jest na wysokim poziomie, to cieszy - włoski są zawsze.
Zamiast opalarki stosuję Hot Air - najlepsza temperatura jaka jest w stanie usunąć włoski nie uszkadzając powierzchni obrabianej to około 150'. Wychodzi faktycznie super, jednak nadal to podwójna robota..
Zastanawiam się jak poradził by sobie poniższy frez:
Frez VHM 3,175mm x20mm do włókna szklanego sklejki
Musiałbym tylko znaleźć jakiś w średnicy około 3-4mm i długości roboczej L 30-50mm
Takimi wycinam w węglu, G10, sklejce. Powierzchnie są bdb jakości.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Tak jak pisałem wcześniej frezowałem bryły 3d. Robiłem to w ten sposób, że najpierw była obróbka kształtowa później obróbka wykańczająca. Obróbka kształtowa to frez wjeżdża w materiał w poziomie. Z kolei obróbka wykańczająca to frez zjeżdża w materiał w pionie przesuwając się co 40% średnicy w poziomie. W ten sposób robiłem ze styroduru wzory otworów okiennych do starych budynków, wzory wykończenia mebli starodawnych itp. Nigdy nie miałem żadnych problemów z "włoskami". Jedyne co mi się stało to stryrodur obkleił się na frezie ale po zmniejszeniu prędkości posuwu przestał się obklejać.
robert
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Temat ogarnięty, jedno przejście, faktycznie inne frezy i wszystko hula.
Dzięki wszystkim za pomoc !!!
Dzięki wszystkim za pomoc !!!