Obrabiarka liniowa
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
Re: Obrabiarka liniowa
Oś jest sztywna tylko na niby, do gwintowania ma kompensację na zębatce. Siłowniki ma do napinania kompensacji.
Krokowiec jest niezbędny do innych detali.
Krokowiec jest niezbędny do innych detali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Więcej fotek czy filmów zawsze działa bardziej na wyobraźnie i chęć komentowania
Oglądam zawsze chętnie Twoje prace, ale nie komentuje bo się nie znam. Ale Twoje prace działają zawsze motywująco

-
- Kontakt:
Przyjdzie czas to przestaniesz ziewać
Napędy na zębatkach to i prędkość dźwięku w miarę potrzeby wycisnę 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Ja wierzę, że Wy tam u siebie po cichu nawijacie cewki na silniki krokowe liniowe. To byłby szał! 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Tak patrzę na te fotki na pierwszej stronie i się zastanawiam czemu korpus maszyny jest z alu. Ja bardzo lubię alu (bo tylko to moge sam w miarę obrabiać) ale jak już trzeba coś większego z tego skręcić to w sklepie za pare formatek się już ponad tysiaka zostawia. Kamar ma sprzęt do cięcia i obróbki to rama z profilu i boki z blachy byłyby chyba bardziej uzasadnione.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
No chociażby z samej blachy stalowej takiej samej jak ta alu. Po prostu czemu aluminium a nie stal która jest tańsza i chyba sztywniejsza ??? Ja stosuje alu bo nic innego nie mogę. Ciekawi mnie co kieruje projektantem który ma możliwości zrobienia i ze stali i z aluminium że wybiera aluminium. Swoją drogą obudowę zmieniacza noży do tokarki też zrobiliście z alu. Tylko sama tarcza z oprawkami była stalowa ale to wiadomo dlaczego.
-
- Kontakt:
Takie czasy, klienta nie interesuje pochewcona czarna stal. Wszędzie nierdzewka i alu, najlepiej anodowane albo chociaż polerowane.
-
- Posty w temacie: 1
A łatwość obróbki? Jak mam do wyboru frezować czy toczyć ze stali lub aluminium to wybieram to drugie. Czas na maszynie cenniejszy niż różnica w cenie materiału.