dziwne działanie czujnika wysokości narzędzia
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
dziwne działanie czujnika wysokości narzędzia
prosty czujnik w postaci płytki i kabelka do narzędzia
problem w tym ze:
kiedy wykonuje pomiar bez podłączenia do frezu a tylko stykając do płytki wszystko jest dobrze po pomiarze zetka cofa się ale kiedy położę płytkę na materiale i podepnę przewód do freza to zetka jedzie do styku płytki i tam zostaje a powinna odjechać do góry
co może być powodem takiego odmiennego działania?
problem w tym ze:
kiedy wykonuje pomiar bez podłączenia do frezu a tylko stykając do płytki wszystko jest dobrze po pomiarze zetka cofa się ale kiedy położę płytkę na materiale i podepnę przewód do freza to zetka jedzie do styku płytki i tam zostaje a powinna odjechać do góry
co może być powodem takiego odmiennego działania?
-
Re: dziwne działanie czujnika wysokości narzędzia
'VB Code Start
'-------------------
CurrentFeed = GetOemDRO(818)
DoSpinStop()
ZMove = 20.00 'Total lenght of Probe to move before Stop or no Contact Made.
ZOffset = 1.6 ' Plate Hight
ZSal = ZOffset + 20.00 '+ Free Hight, Will possition the Proble 2 MM over the Material.
StopZmove = 0
If GetOemLed (825)=0 Then
DoOEMButton (1010)
Code "G4 P2.5"
Code "G31 Z-"& ZMove & "F50"
While IsMoving()
Sleep(200)
Wend
Probepos = GetVar(2002)
If Probepos = - ZMove Then
responce = MsgBox ("**ERROR** " , 4 , "Probe **ERROR**" )
Code "G0 Z10"
StopZmove = 1
Code "F" &CurrentFeed
End If
If StopZmove = 0 Then
Code "G0 Z" & Probepos
While IsMoving ()
Sleep (200)
Wend
Call SetDro (2, ZOffset)
Code "G4 P1"
Code "G0 Z" & ZSal
Code "(Z zeroed)"
Code "F" &CurrentFeed
End If
Else
Code "(Check Ground Probe)"
End If
Exit Sub
'-------------------
'VB Code Stop
'-------------------
CurrentFeed = GetOemDRO(818)
DoSpinStop()
ZMove = 20.00 'Total lenght of Probe to move before Stop or no Contact Made.
ZOffset = 1.6 ' Plate Hight
ZSal = ZOffset + 20.00 '+ Free Hight, Will possition the Proble 2 MM over the Material.
StopZmove = 0
If GetOemLed (825)=0 Then
DoOEMButton (1010)
Code "G4 P2.5"
Code "G31 Z-"& ZMove & "F50"
While IsMoving()
Sleep(200)
Wend
Probepos = GetVar(2002)
If Probepos = - ZMove Then
responce = MsgBox ("**ERROR** " , 4 , "Probe **ERROR**" )
Code "G0 Z10"
StopZmove = 1
Code "F" &CurrentFeed
End If
If StopZmove = 0 Then
Code "G0 Z" & Probepos
While IsMoving ()
Sleep (200)
Wend
Call SetDro (2, ZOffset)
Code "G4 P1"
Code "G0 Z" & ZSal
Code "(Z zeroed)"
Code "F" &CurrentFeed
End If
Else
Code "(Check Ground Probe)"
End If
Exit Sub
'-------------------
'VB Code Stop
-
- po styku płytki z frezem we wrzecionie aktywuje się e-stop , przy tym przygasa dioda na płycie głównej SSK jak i na zasilaczu więc pojawia się zwarcie.
jakieś teorie co do takiego stanu rzeczy bo że coś zepsute to wiadomo
jakieś teorie co do takiego stanu rzeczy bo że coś zepsute to wiadomo

-
wymieniłem na płycie głównej cny17-3 ale to nie to
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Witam.
Koledzy mam problem bliski temu co kolega Waldemar-vuk opisał jakiś czas temu.
Mianowicie u mnie podczas włączenia komendy G38.2 Z-10F1 oś Z zaczyna podążać w dół, lecz po kilku obrotach nagle przystaje, zachowując stałe położenie- co równa się wykryciu zwarcia z GND, czyli pomiar zakończony, lecz do elementu połączonego do GND jest jeszcze kilka mm. Zmieniałem stany wysoki/niski w grbl w funkcji $6=0 na $6=1 ale wówczas podczas rozpoczęcia pomiaru automatycznie wywala mi ALARM ERROR 4. Przewody elementu pomiarowego mam wpięte bezpośrednio w płytę Arduino Uno w pin analogowy A5 i GND (co widać na foto). Przy użyciu kilku programów pomiar wysokości kończy się tym samym- zanim dojedzie do styku z GND wcześniej coś wykrywa i kończy procedurę. Czy miał ktoś z Was podobny problem, może podrzucić pomysł, co może być na rzeczy ? Czy na konstrukcji może jest już masa, która zwiera z krokodylkiem końcówki pomiaru, stąd takie dziwne zachowanie... ?

Koledzy mam problem bliski temu co kolega Waldemar-vuk opisał jakiś czas temu.
Mianowicie u mnie podczas włączenia komendy G38.2 Z-10F1 oś Z zaczyna podążać w dół, lecz po kilku obrotach nagle przystaje, zachowując stałe położenie- co równa się wykryciu zwarcia z GND, czyli pomiar zakończony, lecz do elementu połączonego do GND jest jeszcze kilka mm. Zmieniałem stany wysoki/niski w grbl w funkcji $6=0 na $6=1 ale wówczas podczas rozpoczęcia pomiaru automatycznie wywala mi ALARM ERROR 4. Przewody elementu pomiarowego mam wpięte bezpośrednio w płytę Arduino Uno w pin analogowy A5 i GND (co widać na foto). Przy użyciu kilku programów pomiar wysokości kończy się tym samym- zanim dojedzie do styku z GND wcześniej coś wykrywa i kończy procedurę. Czy miał ktoś z Was podobny problem, może podrzucić pomysł, co może być na rzeczy ? Czy na konstrukcji może jest już masa, która zwiera z krokodylkiem końcówki pomiaru, stąd takie dziwne zachowanie... ?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
MASA DO NARZĘDZIA !!!adam-opole pisze: ↑22 lut 2020, 21:00czyli pomiar zakończony, lecz do elementu połączonego do GND jest jeszcze kilka mm.
Czujnik, ODIZOLOWANY OD MASY (!!!), na pin wejściowy Arduino.
-
Czujnik, ODIZOLOWANY OD MASY (!!!), na pin wejściowy Arduino.
[/quote]
Masz rację- jest u mnie tak jak napisałeś, wcześniej miałem podpięte błędnie, teraz masa idzie na narzędzie (spięte krokodylkiem) a mimo to kilka obrotów na osi Z i pomiar kończy się, choć do elementu gdzie ma zewrzeć jeszcze hoo hoo
[/quote]
Masz rację- jest u mnie tak jak napisałeś, wcześniej miałem podpięte błędnie, teraz masa idzie na narzędzie (spięte krokodylkiem) a mimo to kilka obrotów na osi Z i pomiar kończy się, choć do elementu gdzie ma zewrzeć jeszcze hoo hoo
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Po pierwsze kondensator 10-100 nF Pomiędzy wejściem A5 i GND. Po drugie rezystor 5-10kΩ pomiędzy A5 i +5V.
-
Czy zatrzymuje się w tym samym miejscu... W zasadzie w Universal Gcode Sender 1.09 wykonuje kilka mikro kroków widziałem 0,0198 na wskazaniach osi Z i stop, zaś w programie SourceRabbit GCode Sender w momencie kliknięcia startu następuje proces ruchu nagłe zatrzymanie, poprawka dokładnego pomiaru i koniec- ale pomiar uznaje za successful.
Kolego TOP67- tego wzmocnienia nie próbowałem, jeśli ma to pomóc, to coś takiego przygotuje.. Dziwi mnie jednak trochę samo zachowanie układu, gdyż mam drugie Arduino uno i działające na nim prototypowe cnc, na którym uczyłem się obsługi, tam do nakładki SHIELD wpięte są przewody bezpośrednio z płytki pomiarowej wykonanej z kawałka PCB i śmiga aż miło, a tu kupiłem te chińską okrągłą podstawkę 20mm i taki numer...
Kolego TOP67- tego wzmocnienia nie próbowałem, jeśli ma to pomóc, to coś takiego przygotuje.. Dziwi mnie jednak trochę samo zachowanie układu, gdyż mam drugie Arduino uno i działające na nim prototypowe cnc, na którym uczyłem się obsługi, tam do nakładki SHIELD wpięte są przewody bezpośrednio z płytki pomiarowej wykonanej z kawałka PCB i śmiga aż miło, a tu kupiłem te chińską okrągłą podstawkę 20mm i taki numer...