Własna firma
Pytania dotyczące startu własnej firmy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Własny biznes
ogólnie sprawa nie jest aż tak skomplikowana jakby się mogło wydawać, o ile te pieniądze które zainwestujesz nie pochodzą z kredytu lub leasingu, przypuśćmy że:
kupujesz maszynę za swoje pieniądze a więc tak na prawdę ich nie tracisz ponieważ maszynę możesz równie dobrze sprzedać jakby ci nie wypaliło i o ile nie kupujesz nowej to nie powinieneś wyjść na takiej maszynie w plecy
coś pieniędzy musisz sobie zostawić na podstawowe narzędzia i ew. materiał, jak domniemam za lokal płacisz nie musisz, skoro dopiero zaczynasz to i podatki też cie omijają, aby się wybić musisz mieć jakąś siłe przebicia wśród konkurencji a tą siłą jest oczywiście cena, na początek szukałbym zleceń w necie, aby nie tracić dużych pieniędzy na różnego rodzaju narzędzia musisz się nastawić na produkcje średnio i wielkoseryjną,
kupujesz maszynę za swoje pieniądze a więc tak na prawdę ich nie tracisz ponieważ maszynę możesz równie dobrze sprzedać jakby ci nie wypaliło i o ile nie kupujesz nowej to nie powinieneś wyjść na takiej maszynie w plecy
coś pieniędzy musisz sobie zostawić na podstawowe narzędzia i ew. materiał, jak domniemam za lokal płacisz nie musisz, skoro dopiero zaczynasz to i podatki też cie omijają, aby się wybić musisz mieć jakąś siłe przebicia wśród konkurencji a tą siłą jest oczywiście cena, na początek szukałbym zleceń w necie, aby nie tracić dużych pieniędzy na różnego rodzaju narzędzia musisz się nastawić na produkcje średnio i wielkoseryjną,
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Lokal posiadam, podatki zusy narazie nie zamierzam zakładać firmy,ewentualnie działalność gospodarczą ale to jeszcze się okaże, a naprawy to biorę pod uwagę ale mam nadzieję że będzie ich jak najmniej 
Dodane 2 minuty 20 sekundy:
Domyślam się że na początku nie będzie łatwo ale nie zrazi mnie to. Fundusze będę miał własne wiec leasing ani kredyt mnie nie interesuja. Już trochę znajomości nawiazalem także myślę że z robota też nie będzie problemu.
Dodane 2 minuty 20 sekundy:
Domyślam się że na początku nie będzie łatwo ale nie zrazi mnie to. Fundusze będę miał własne wiec leasing ani kredyt mnie nie interesuja. Już trochę znajomości nawiazalem także myślę że z robota też nie będzie problemu.
-
- Posty w temacie: 16
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Być może niczym, nie wiem nie zagłebialem się jeszcze w te tematy tyle tylko co coś tam usłyszałem 
-
- Posty w temacie: 16
No to czas zacząć się zagłębiać, żeby nie wpaść w tarapaty:) Jak skarbówka i ZUS naliczą Ci wstecznie opłaty to z torbami pójdziesz. Wszystko da się ogarnąć, ale trzeba to robić z głową, a żeby robić z głową trzeba wiedzieć czego unikać itd itd.
-
Ogólnie to aż tak kolorowo nie jest.sssTOMEKsss pisze: ↑08 maja 2019, 22:48ogólnie sprawa nie jest aż tak skomplikowana
kupujesz maszynę za swoje pieniądze a więc tak na prawdę ich nie tracisz ponieważ maszynę możesz równie dobrze sprzedać jakby ci nie wypaliło
Maszyn jest w ciul i jak będziesz potrzebował kasy to w nie okazyjnej cenie nie sprzedasz .
Do kosztu zakupu maszyny warto doliczyć transport , załadunek , rozładunek .
Stare maszyny nie są jak wino , jak kupisz przetrzymasz bezrobotną ze 3 lata , wystawisz zardzewiała na sprzedaż nie licz na zysk na niej.
Nie to żebym zniechęcał.
Warto spróbować ale nie mając określonego produktu trzeba liczyć ze wykonanie usług na jednej maszynie wymaga dobrze zaopatrzonych pólek z narzędziami .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
sssTOMEKsss pisze:skoro dopiero zaczynasz to i podatki też cie omijają
Z podatkami i zusem jest podobnie jak ze śmiercią, niestety.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Przyda Ci się min 3 stałych klientów od których będzie "kapać". Jak po zakupie maszyny będziesz dopiero szukał roboty, to może Cię to niemiło zaskoczyć.
Pozdrawiam,
Adrian M.
Pozdrawiam,
Adrian M.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
hehe, jakbym bazowal na stałych klientach to bym dawno zdechł z głodu, czasami sa jak kula u nogi.
Lepiej wymyslić produkt i go sprzedać. Zawsze tez można się czasowo zawiesić, jesli aktualnie nie ma roboty.
Lepiej wymyslić produkt i go sprzedać. Zawsze tez można się czasowo zawiesić, jesli aktualnie nie ma roboty.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign