Maho 700C - retrofit
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Re: Maho 700C - retrofit
W takim razie pomysł z używanym sterowaniem zamykam ciężka klapą. Przeglądając internet natrafiłem na zestawy w których skład wchodzi: PPU, falowniki oraz serwonapedy. Jest to sterowanie np. sinumerik 808D. Czy taki zestaw miałby rację bytu ? Należy jeszcze zadbać o obsługę linialow.
Maszyna ma służyć do produkcji jednostkowej. Zagłębie się w temat Linuxa ponieważ nie wiem jakie to korzyści za sobą niesie. Maszyna ma być sprawna i działać jak najdłużej bezawaryjnie więc rozważam również wymianę napędów.
Maszyna ma służyć do produkcji jednostkowej. Zagłębie się w temat Linuxa ponieważ nie wiem jakie to korzyści za sobą niesie. Maszyna ma być sprawna i działać jak najdłużej bezawaryjnie więc rozważam również wymianę napędów.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Prawdopodobnie sa to liniały na licencji Heidenhaina. Na wyjściu mają analogowy sygnał sin/cos który generują fotodiody głowicy.
Obróbka tego sygnału odbywa się w układzie sterownika. Aby wykorzystać te liniały, niezbędny jest drogi i trudno dostępny konwerter na standard cyfrowy.
Obróbka tego sygnału odbywa się w układzie sterownika. Aby wykorzystać te liniały, niezbędny jest drogi i trudno dostępny konwerter na standard cyfrowy.
-
Może tańszym rozwiązaniem byłby zakupów nowych linialow "gadających" z sterowaniem sinumerik lub LinuxPC ?
Głównym moim założeniem jest osiągnięcie jak największej dokładności i sprawności maszyny. Jeżeli trzeba za to dopłacić parę groszy jestem w stanie to zrobić, ale chcę mieć pewność że to będzie najlepsze rozwiązanie.
Głównym moim założeniem jest osiągnięcie jak największej dokładności i sprawności maszyny. Jeżeli trzeba za to dopłacić parę groszy jestem w stanie to zrobić, ale chcę mieć pewność że to będzie najlepsze rozwiązanie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
No liniały (z tej epoki) zazwyczaj mają sygnał analogowy. Warto sprawdzić, czy przetwornik A/D jest zintegrowany z ze sterownikiem NC czy nie.esiek3 pisze: ↑14 mar 2019, 08:55Prawdopodobnie sa to liniały na licencji Heidenhaina. Na wyjściu mają analogowy sygnał sin/cos który generują fotodiody głowicy.
-
W takim razie znacie jakieś liniały które komunikowały by się z sterowaniem 808D?
-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Nam reanimował kilka tygodni temu Maho 700 C kolega z forum micges. Nowe liniały, nowy napęd silnika wrzeciona, sterowanie Linux CNC. Maszyna śmiga. Jak to mówi młodzież jesteśmy mega zadowoleni. Maszyna z początku lat osiemdziesiątych, sztywna dobra konstrukcja. Stała na hali w kącie ponad rok i znikąd pomocy, szef chciał ją oddać na złom, aż tu nagle .....