pomoc w doborze tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Re: pomoc w doborze tokarki
kolego nie są to rurki do motocykla, lecz akcesoria wędkarskie, te żółte mają wymiar fi 10 a długość 40mm. Pytaliście wcześniej ile tego chce sprzedać .... nie wiem dobrze by było dużo
ale będę się cieszył jak sprzedam na początek 100 sztuk w miesiącu. A więc nie są jakieś to duże ilości.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
A do czego to służy (?) ..... , bo ja też wędkarz.carpfanatyk pisze: ↑11 mar 2019, 13:04kolego nie są to rurki do motocykla, lecz akcesoria wędkarskie,....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W sumie są to detale typu "produkcja przez dzieci z warsztatów szkolnych". Z pomocą prostych przyrządów da się to zrobić za pomocą tokarki konwencjonalnej i wiertarki stołowej. A nawet bez wiertarki - jeżeli zrobi się przyrząd do wiercenia mocowany w miejsce imaka.
Z mojego szacunku taką dziurkowaną rurkę wykonując operacyjnie z roztrasowaniem otworów powinno dać się zrobić w:
Czyli na dniówkę można wyprodukować 10 sztuk. 100 sztuk zrobi się w dwa tygodnie. I teraz pytanie - ile chcesz zarobić za zasuwanie przez 10 dni przy wykonywaniu przez 8h powtarzalnych operacji niczym Chaplin w "Naszych czasach" i czy po dodaniu do tego reszty kosztów (materiał, narzędzia, energia, anodowanie itp.) uzyskasz cenę, za którą możesz to sprzedać. Dla porównania możesz wysłać rysunek do wyceny komuś kto ma centrum obróbcze. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że w ten sposób zarobisz więcej. A tak prawdę mówiąc, to radził bym Ci zlecić wykonanie 30 sztuk, oddać do anodowania i sprzedać, nawet wychodząc na zero. Wtedy przekonasz się, czy w ogóle cała zabawa ma sens.
Z mojego szacunku taką dziurkowaną rurkę wykonując operacyjnie z roztrasowaniem otworów powinno dać się zrobić w:
Toczenie 0,2 h Trasowanie 0,15 h Wiercenie 0,15 h Fazowanie 0,1 h Gradowanie 0,1 h ------------------- Razem: 0,7 h
Czyli na dniówkę można wyprodukować 10 sztuk. 100 sztuk zrobi się w dwa tygodnie. I teraz pytanie - ile chcesz zarobić za zasuwanie przez 10 dni przy wykonywaniu przez 8h powtarzalnych operacji niczym Chaplin w "Naszych czasach" i czy po dodaniu do tego reszty kosztów (materiał, narzędzia, energia, anodowanie itp.) uzyskasz cenę, za którą możesz to sprzedać. Dla porównania możesz wysłać rysunek do wyceny komuś kto ma centrum obróbcze. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że w ten sposób zarobisz więcej. A tak prawdę mówiąc, to radził bym Ci zlecić wykonanie 30 sztuk, oddać do anodowania i sprzedać, nawet wychodząc na zero. Wtedy przekonasz się, czy w ogóle cała zabawa ma sens.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Dodam od siebie że jako totalny nowicjusz na początku będziesz wszystko robił 3x dłużej. Potem dojdziesz do wprawy i zauważysz że robienie masowo jednej czynności przyśpiesza proces.
No i jeszcze koledzy nie wspomnieli o czymś co jest dla nich oczywiste ale ja jako nowicjusz to widzę. Nawet jak zarobisz mało to zawsze zostanie Ci porządna maszyna/maszyny. Będziesz czegoś potrzebował w przyszłości to sobie dorobisz sam.
Samuel Colt prototyp rewolweru wystrugał z drewna scyzorykiem z braku innych możliwości. Potem kilka lat mu zajęło zarobienie kasy żeby stworzyć działający rewolwer i zrewolucjonizować świat. Jeśli lubisz majsterkować to z pewnością nie będziesz żałował tego wydatku. Ja wydałem znacznie więcej i dopiero się rozkręcam pomimo że zysku to prawie żadnego nie przynosi.
No i jeszcze koledzy nie wspomnieli o czymś co jest dla nich oczywiste ale ja jako nowicjusz to widzę. Nawet jak zarobisz mało to zawsze zostanie Ci porządna maszyna/maszyny. Będziesz czegoś potrzebował w przyszłości to sobie dorobisz sam.
Samuel Colt prototyp rewolweru wystrugał z drewna scyzorykiem z braku innych możliwości. Potem kilka lat mu zajęło zarobienie kasy żeby stworzyć działający rewolwer i zrewolucjonizować świat. Jeśli lubisz majsterkować to z pewnością nie będziesz żałował tego wydatku. Ja wydałem znacznie więcej i dopiero się rozkręcam pomimo że zysku to prawie żadnego nie przynosi.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Kolego ja nie piszę że twoje pomysły są do niczego. Ale po co mam kupować dwie maszyny jak mogę kupić tokarko frezarkę.
-
Podałem tylko taką opcję, wybór należy do Ciebie. A to z tego względu że dwie maszyny CNC robią dwa razy więcej roboty niż jedna tokarko-frezarka. Ale jeśli nie zamierzasz przerabiać tego na CNC to nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia że kupisz jedną tokarko-frezarkę.
-
- Posty w temacie: 6
carpfanatyk pisze: ↑11 mar 2019, 13:04te żółte mają wymiar fi 10 a długość 40mm. Pytaliście wcześniej ile tego chce sprzedać .... nie wiem dobrze by było dużoale będę się cieszył jak sprzedam na początek 100 sztuk w miesiącu. A więc nie są jakieś to duże ilości.
Ok. Jak znane są wymiary i ilości a nie chcesz inwestować baaaaardzo dużej kasy to zainteresuj się postami kolegi Adam Fx, skontaktuj się z nim i pogadaj. Przerabiał tokarki takie jak LD (tytan) 500, 550, 750, na CNCcarpfanatyk pisze: ↑12 mar 2019, 11:09Ale po co mam kupować dwie maszyny jak mogę kupić tokarko frezarkę.
Jeśli nie będziesz planował większych elementów to celowałbym właśnie w którąś z tych tokarek ewentualnie TSB i przerobienie jej na CNC. Nie pchałbym się natomiast w minilathe myślę, że strike to potwierdzi, dlaczego długo by pisać.
Do tego nieduża jednak solidna wiertarka stołowa z dodatkowym oprzyrządowaniem do wiercenia tych otworów i na początek powinno wystarczyć (chyba, że jakieś narzędzie napędzane na tokarce uda się zamontować). Cenowo może się okazać, że w zakupie będzie podobna cena lub nawet taniej niż wspomniana tokarko frezarka. Weź pod uwagę, że po toczeniu i tak maszynę musisz przezbroić do frezowania. Także robisz albo jedno albo drugie.
I tym sposobem masz Tanio Dobrze aczkolwiek nie Szybko

-
Wiesz rdarek to zależy z tą mini lathe. Ja na nią narzekałem bo nie miałem wiedzy i czasu aby pokasować luzy. Po tym siekam nawet stal nierdzewną. Ale co fakt to fakt, do wydajnej produkcji nawet aluminium to ona się nie nadaje, no i jest za krótka bo pomiędzy kłami około 230mm.
-
- Posty w temacie: 7
rdarek pisze:(chyba, że jakieś narzędzie napędzane na tokarce uda się zamontować)
Zainteresowałbym się tutaj modyfikacją tokarki, która własnie na to pozwoli. Sam kiedyś pokazywałem jak bym to widział, tzn na wrzecionie zaciskana tarcza z otworami na obwodzie i możliwość jej zablokowania - taka ala podzielnica. wtedy można sobie wykorzystać tokarkę od razu jako 4-tą oś nie zdejmując detalu, do tego w uchwyt narzędziowy jakaś wietarka czy kress i można działać. Wtedy wystarczy tokarka, przezbrajać nawet by nie trzeba było i można dostosować takie urządzenie stricte pod produkcję konkretnego elementu. Co nie zmienia faktu, że w tej kwocie będzie ciężko, ale pewnie niewiele braknie. Chociaż w tym wypadku to pewnie warto dorzucić drugie tyle do budżetu i zrobić sobie to ze sterowaniem CNC, można by robić tych elementów całkiem dużo wtedy, jeżeli tylko jest na nie zbyt.
Tutaj link do moich wypocin na ten temat - tytan-kress-t87643.html