pomoc w doborze tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Re: pomoc w doborze tokarki
Zapomniałem np o małym uchwycie wiertarskim na MK2 ponieważ taki będziesz miał pewnie w koniku. Ale to już zależy czy będziesz wiercił nakiełek nawiertakiem, czy jeszcze może wiercił otwory przelotowe. Ja jak rozwiercam to na ogół najpierw robię nakiełek a potem rozwiercam za pomocą wiertła MK1 w przejściówce MK2 na MK1.strikexp pisze: ↑09 mar 2019, 10:16- chińskie noże do tokarki z bangood 150zł
- paczki płytek do noży z bangood po 20-40zł
- stalki HSS po 20zł
- nawiertaki
- szlifierka stołowa
- czujnik zegarowy ze statywem 100zł
- kieł obrotowy do konika jak nie ma z tokarką
i wiele innych rzeczy o których zapomniałem ale jak widzisz dodatkowych kosztów jest dużo
Ogólnie wyposażenie zależy od procesu technologicznego i to Ty musisz się zastanowić jak chcesz wykonać dany element. Polecam obejrzeć filmy instruktażowe Jacka Ptasińskiego.
-
- Posty w temacie: 6
Strike znów zaczynasz pitolenie? Takiej maszynki to nawet na filmie nie obejrzałeś

Poniżej kilka przykładów możliwości tokarki w wersji combo (z głowicą do frezowania)
etc.
Wyposażenie jest zależne od tego co będziesz robił ale w sumie jakieś podstawy podał Ci Strike.
Noże i płytki dobierasz w zależności od potrzeb.
Natomiast ZX7016 to bardziej wiertarka z funkcją frezowania jednak koledzy i na takiej potrafią fajne rzeczy robić.
-
- Posty w temacie: 7
Nie wiem, może ja jeszcze za głupi jestem ale według mnie wykonanie takiego elementu to trochę kosmos, jak widzę te wszystkie zaokrąglenia itd. Może te elementy spędzają w jakimś bębnie wiele godzin po obróbce wiele godzin, nie wiem.
Jakoś nie wyobrażam sobie zrobienia tego na nutoolu z przystawką frezarską czy nie, a już na pewno nie jako "produkcja".
No i na zdjęciu elementy finisz na lustro, nie wygląda mi to na aluminium, a dodatkowo po anodowaniu powierzchnia będzie matowa.
Także oświećcie mnie, jeżeli błądzę, ale jak dla mnie do takich elementów to trzeba porządnego centrum obróbczego.
Jakoś nie wyobrażam sobie zrobienia tego na nutoolu z przystawką frezarską czy nie, a już na pewno nie jako "produkcja".
No i na zdjęciu elementy finisz na lustro, nie wygląda mi to na aluminium, a dodatkowo po anodowaniu powierzchnia będzie matowa.
Także oświećcie mnie, jeżeli błądzę, ale jak dla mnie do takich elementów to trzeba porządnego centrum obróbczego.
-
- Posty w temacie: 6
To już pole do popisu dla kol. Strike dla niego to pryszcz

Zrobi to na minilathe i zośce żeby nam udowodnić, że się da.

P.S. tak na poważnie jeśli to alu to może zastosowano elektropolerowanie
-
Może te elementy są tylko przykładowe? Wydaje mi się że te zdjęcia latały już na forum w identycznym wątku. Ale może tylko były podobne.
Zaokrąglenia w aluminium to nie problem jeśli maszyna solidna. Robisz takie frezy jak nr 17 tylko bez łożyska i ustawiasz blokadę zagłębienia:

Powierzchnia też wyjdzie piękna bez polerowania. Tylko że aluminium właśnie matowieje z czasem pokrywając się tlenkiem. A przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na stare kawałki które leżą w warsztacie 2 lata.
Wstawię potem zdjęcie ściągacza do łożysk zrobionego na ZX7016 to trochę rzuci światła na jej możliwości. A nie zalewałem epoxy granite korpusu a jedynie kolumnę zamiast zmienić ją na rurę grubościenną/pręt.
Zaokrąglenia w aluminium to nie problem jeśli maszyna solidna. Robisz takie frezy jak nr 17 tylko bez łożyska i ustawiasz blokadę zagłębienia:

Powierzchnia też wyjdzie piękna bez polerowania. Tylko że aluminium właśnie matowieje z czasem pokrywając się tlenkiem. A przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na stare kawałki które leżą w warsztacie 2 lata.
Wstawię potem zdjęcie ściągacza do łożysk zrobionego na ZX7016 to trochę rzuci światła na jej możliwości. A nie zalewałem epoxy granite korpusu a jedynie kolumnę zamiast zmienić ją na rurę grubościenną/pręt.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2019, 16:42 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zejdzie się o ile będzie odpowiednio ostro zakrzywiony i się trafi zagłębieniem. Ale to już zainteresowany musi określić czy ma to być ładnie czy tylko funkcjonalnie.
-
Na tokarce i ZX7016 zrobiłem ostatnio taki ściągacz do łożyska, oczywiście stalowy. Poobijał się później więc na to nie zwracaj uwagi. Najpierw frezem fi 10 zacząłem frezować to wcięcie, ale stwierdziłem że nie warto tyle się męczyć i lepiej wjechać tylko bokiem. Później przeciąłem całe kółko frezem piłkowym o grubości około 2,5mm. No prawie bo końcówki jak widać nie dosięgnąłem i łatwiej było dremelem odciąć.
Więc w aluminium to zrobisz takie rzeczy bez żadnego problemu. A dodam jeszcze że ZX7016 rozwiercałem dzisiaj otwór z fi 3,5 na fi 15 bez żadnego problemu.

Więc w aluminium to zrobisz takie rzeczy bez żadnego problemu. A dodam jeszcze że ZX7016 rozwiercałem dzisiaj otwór z fi 3,5 na fi 15 bez żadnego problemu.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Wiadomo estetyka wykonania przesłanych prze zemnie rzeczy musi być w przeciwnym razie potencjalny klient nie kupi tego ode mnie. Po obróbce skrawania przyjdzie czas na anodowanie ażeby wykluczyć proces utleniania się aluminium. Ale na to jeszcze czas. Najważniejszą jak dla mnie rzeczą jest sposób wykonania oraz szybkość wykonania podesłanych elementów. Z racji tego że niewiele wiem o obróbce skrawania założyłem temat na forum. Myślę że jak dla mnie odpowiednia maszyną będzie tokarka- frezarka. I tu pytanie do was czy jest sensem jeszcze zakup przystawki podzielnicy to tokarko frezarki, chciałbym uzyskać powtarzalność i prostotę w produkcji.