Tolerancyjny jestem niezmiernie, ale chamstwa nie cierpię i puki co , tolerował nie będę. ( bez rozpisywania referendum

ale
Przerobienie typowego łożyska kulkowego na bezluzowe .
Racja, choć co do nieistotności miał bym osobiście wątpliwości. Dla zakresu 10 działek dokładność tego mojego czujnika jest zdefiniowana przez producenta na 2 µm. Co do histerezy do głowy przychodzi mi pomiar odcinka w którym wyniki są monotoniczne w dwóch kierunkach. Ale faktycznie dla ściernicy pomiar końcówką czujnika może być problematyczny. Pewnie sprawdziła by się jakaś metoda optyczna i rejestracja obwiedni zataczanej przez ściernicę. Dodatkowo można by się raczej spodziewać jeszcze innych wyników w warunkach dynamicznych.orion32 pisze:...Nie mierzysz wszakże bicia w całym zakresie ,ale w wąskim odcinku kilku um.Zatem calkowity bład wskazań, jest tu nieistotny...
Po prostu czujniki dźwigniowo-zębate są mniej dokładne od czujników zębatych wynika to z ich budowy...suj pisze: ↑04 mar 2019, 22:41Ja tam dla czujników dźwigniowo-zębatych widzę taką tabelę, gdzie dla działki elementarnej 2 µm jest ±3 µm, co wydaje się logiczne:
Dalej jest tabela, która jeśli się trochę zastanowić wzbudza we mnie pewne wątpliwości.
Z postanowień ogólnych wynika, że tabela ta dotyczy: "2) czujniki mechaniczne z działką elementarną o wartości 1 µm i 2 µm, w tym czujniki sprężynowe," (w moim domyśle mikrokatory)
Ja temat kończę, bo raczej obaj doszliśmy do konkluzji że pomiar bicia ściernicy (poza szczególnymi przypadkami) ciężko jest przeprowadzić takim instrumentarium.
Tu nawet nie ma co mierzyć... kolega chce uzyskać mniejsze bicie na wrzecionie ściernicy niż dopuszcza producent na zastosowanych przez niego zwykłych łożyskach.