Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie wykonanie frezarki CNC z gratów które mam pod ręką. Przegrzebałem forum, popatrzyłem jakie maszynki już powstały spod rąk forumowiczów i zechciałem zrobić sobie własną. Narysowałem wstępnie frezarkę o polu ~300x300x50. Uprzejmie proszę o opinie, podpowiedzi, konstruktywną krytykę ponieważ w CNC nie mam zbyt mocnego doświadczenia a nie chciałbym nieświadomie zrobić gniota albo nie wycisnąć maksymalnie możliwości komponentów.
Założenia:
-pole robocze ~300x300
-obróbka aluminium, frezowanie PCB
-silniki nema 23 1,68Nm
-sterowanie na początek GRBL
Komponenty które przy okazji posiadam i chce wykorzystać (wymieniam je w celu odpowiedzenia na ewentualne pytania stylu a po co on użył szyn 300mm jak mógł dołożyć 60 zł i mieć 0,5m):
-4 wózki hiwin HGH15CA
-4 prowadnice HGR15 300mm
-3x silniki nema 23
-2x driver silników na scalaku tb6600
-profile konstrukcyjne aluminiowe 20x20
-blacha alu pa11 8mm
W planach elementy które kupię kiedy skończę projekt i zacznie powstawać konstrukcja:
-wrzeciono GDZ 2,2kw mokre + falownik od żółtych znajomych zza oceanu (dość duże wrzeciono jak na tak małe pole robocze ale to zakup z myślą o przyszłości)
-reszta wózków hiwin
-śruby kulowe SFU1204 + bloki BF10 BK10 też od żółtków
Mała frezarka na początek, cel to zaznajomienie się z obróbką cnc hobbystyczne frezowanie i grawerowanie. Głównie używam drukarki 3D własnej konstrukcji ale krew człowieka zalewa czasami jeżeli chodzi o czas oczekiwania

A więc konstrukcja bramowa, oś X,Y prowadnice 300mm, wszystkie blachy 8mm. Ramiona bramy mogę zrobić z czegoś grubszego w razie potrzeby.

Nie robiłem otworów na śruby, mocowań silników, mocowań krańcówek ze względu na to że jest to początkowy szkic.
Dziękuję za jakiekolwiek zainteresowanie tematem!
Pozdrawiam