Witam
Może ktoś ma doświadczenie i już coś podobnego wykonywał ?
Potrzebuję przewiercić na przelot pewną ilość otworów w wałkach aluminiowych gatunek 7075 o średnicy zewnętrznej 15mm na długości 150-170mm średnice otworów przelotowych fi 6 i fi 8 i wiele innych średnic między nimi jak fi 6.3 itp... Oczywiście wszystko centrycznie z dokładnością +0.01 - 0.05 . Wiercenie na tokarce manualnej ( nie rozkalibrowana, młody rocznik mały przebieg, dobra marka) . Na cnc mogę użyć wierteł z chłodzeniem wewnętrznym lecz jest większe ryzyko że coś padnie a koszt jednego wiertła kosztuje mnie 800-1200 pln Nadmienię że zamawiam wiertła lufowe do tokarki manualnej za które będę musiał zapłacić również parę tysięcy z czym się liczę. Ale z ciekawości i oczywiście przede wszystkim możliwości oszczędności chętnie zrobię próby na wałkach według rad doświadczonego w tym temacie fachowca co jednocześnie będzie nowym doświadczeniem i nauką.
Posiadam parę wierteł kobaltowych o odpowiednich długościach na ewentualne próby. Może jest możliwość zastosowania jakiejś techniki ? chętnie podejmę próby i wezmę to za naukę.
Za wszelkie sugestie i porady z góry dziękuję
Wiercenie bardzo długich otworów w wałku na przelot
Jak wywiercić otwór długości 170mm w alu na przelot
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Wiercenie bardzo długich otworów w wałku na przelot
Jeśli planujesz wiercić wiertłami lufowymi, musisz mieć chłodzenie przez środek narzędzia, oczywiście możesz sobie takie podłączyć również na tokarce manualnej, jednak pamiętaj, że ciśnienie w układzie chłodzenia również ma tutaj duże znaczenie. Co do samych wierteł to jak już wspomniałeś, nie będą to tanie narzędzia dlatego proponuję Ci abyś poprosił o testy wybranego przez Ciebie wiertła, przyjedzie przedstawiciel, poda parametry, oraz wskazówki dotyczące użytkowania narzędzia, zrobicie kilka sztuk, tak abyś był pewny, że wiertło które oferuje się sprawdzi w twoim przypadku. Jeśli podczas takich testów coś pójdzie nie tak, wiertło będzie mało wydajne, otwór nie będzie centryczny itp to albo zaproponuje Ci inne rozwiązanie albo się podda i stracisz tylko czas i ewentualnie detal w którym np zostanie wiertło 

Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W aluminium to nie wiem. ale w stali na +0.01 - 0.01 to są rozwiertaki do luf broni hehe. Chyba nawet nie są takie drogie jak patrzę na banggood. Ale Ty pytasz o sprzęt profesjonalny, to musiałbyś popytać u swojego dostawcy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak, mam doświadczenie, wiertło lufowe, z wydmuchiwaniem wiórów (zamiast chłodzenia emulsją mgła olejowa pod ciśnieniem). Oczywiście, że takie rozwiązanie sprawdza się, jeśli masz trochę tego do wiercenia, ale działa w miarę bez problemów. Jeśli aluminium, polerowana tzw. płaszczyzna natarcia. No tak, problemem jest wszechobecna mgła, do maszyny zrobiliśmy odciąg, żeby tego nie wdychać.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam
Dziękuję wszystkim za pomoc. Wykorzystam wasze cenne dla mnie rady i myślę że operacje techniczne skończą się powodzeniem o czym dam znać
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za pomoc. Wykorzystam wasze cenne dla mnie rady i myślę że operacje techniczne skończą się powodzeniem o czym dam znać
Pozdrawiam