budowa obrotnicy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
budowa obrotnicy
Witam serdecznie , chciałbym zbudowac obrotnicę do spawania i mam mały problem . Wszystko przemyślane i gra ale problem dotyczy szczotki miedzianej , są różne ale dla mnie z tych co znalazłem są za małe. Dlatego proszę o pomoc od jakiego sprzętu mogę poszukac sporej szczotki miedzianej??
-
Re: budowa obrotnicy
faktycznie spawarka wirowa
Dodane 2 minuty 5 sekundy:
zadam pytanie może banalne, ale widzę że w spawarkach wirowych są stosowane szczotki węglowe . Informowano mnie że nie można ich stosowac dlatego że mogą się zgotowac ?? proszę o pomoc
Dodane 2 minuty 5 sekundy:
zadam pytanie może banalne, ale widzę że w spawarkach wirowych są stosowane szczotki węglowe . Informowano mnie że nie można ich stosowac dlatego że mogą się zgotowac ?? proszę o pomoc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Toczyłem ze szczotek od wirowej element do spawarki impulsowej ( rodzaj dławicy gazowo/prądowej ) . Pracowała wytrzymując 120 A , Szczotki od wirówek , lub nie tylko od nich miałem grafitowe lub miedziano-grafitowe , nie znam symbolu . samych miedzianych ... ? nie widziałem za wyjątkiem pręta ,linki ,itp.
-
Tu mówisz o 120 A , ja myśle że max 200A może byc . Dlatego się zastanawiam jakie lepiej zastosowac ,poczekam może jeszcze na dalsze propozycje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hej.
Sprawdź w necie jaki jest prąd rozrusznika - z osobówki.
Jak byś zastosował 4 takie szczotki równolegle to powinno być ok.
A z tira ?
pzd.
Sprawdź w necie jaki jest prąd rozrusznika - z osobówki.
Jak byś zastosował 4 takie szczotki równolegle to powinno być ok.
A z tira ?
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 6
Cześć.
A musi być typowo coś co się szczotka nazywa ?
Nie można po prostu miedzianych kostek założyć ? Na przykład z prętów do zgrzewarek.
Tak pytam, bo jakby różnicy nie mogę wyłapać. Normalnie szczotki grafitowe to pręty dopasowane do prowadzenia, z zaprasowaną linką łączenia i czasem sprężynką napinającą szczotkotrzymacza.
Albo widziałem jeszcze stosowano grubą plecionkę z miedzi, owiniętą na wale.
Co prawda akurat myślę , że to słaby pomysł, bo poszczególne włókna będą się przecierać i strzępić pewnie.
A musi być typowo coś co się szczotka nazywa ?
Nie można po prostu miedzianych kostek założyć ? Na przykład z prętów do zgrzewarek.
Tak pytam, bo jakby różnicy nie mogę wyłapać. Normalnie szczotki grafitowe to pręty dopasowane do prowadzenia, z zaprasowaną linką łączenia i czasem sprężynką napinającą szczotkotrzymacza.
Albo widziałem jeszcze stosowano grubą plecionkę z miedzi, owiniętą na wale.
Co prawda akurat myślę , że to słaby pomysł, bo poszczególne włókna będą się przecierać i strzępić pewnie.
-
- Posty w temacie: 1
Może szczotkotrzymacz ze szczotkami do wyciągarek samochodowych. Ewentualnie same szczotki. Prądy które te szczotki przenoszą nie rzadko przekraczają 400A.

-
- Posty w temacie: 4
Ale jak kol. poszuka to znajdzie . Wózki akumulatorowe Melexy, Bułgary. Silnik prądu stałego na złomowiskach wyciągnięte z tartacznego gatra kilka lub kilkanaście Kw. MPK np Lublin silniki trolejbusów lub wkładki do pałąków ( tam bez linek ) Kilka tygodni połupałem całe wiadro odzysk miedzi z linek.